Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sužadėtinių kursuose – alternatyvus būdas nėštumui atidėti: nereikės vartoti kontraceptikų

Kadangi šiuo metu visos bažnyčioje susituokti norinčios poros privalo lankyti sužadėtinių kursus, čia neišvengia temos apie šeimos planavimą. O šiuo klausimu, pasirodo, plačiai žinomi toli gražu ne visi būdai. Daugiau nei 10 metų su sužadėtiniais Bernardinų parapijoje dirbanti Jovita Barisevičienė kursų metu supažindina su natūralaus šeimos planavimo (NŠP) metodu, kuris padeda susilaukti vaikų tada, kada pora jaučiasi tam pasiruošusi, arba nėštumą atidėti. Ir tam nereikia jokių kontraceptinių priemonių – viskas išties natūralu, be vaistų ir, maža to, pasak Jovitos, sustiprina šeimos santykius.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

„Visi dalykai, kuriuos pasakoju apie NŠP, turi mokslinį pagrindimą, tai nėra tik gražūs žodžiai“, – tvirtina natūralaus šeimos planavimo mokytoja Jovita Barisevičienė. Jo veiksmingumu ji įsitikino ir pati – šį būdą jau 10 metų praktikuoja su savo vyru ir tikina, kad keturių vaikų susilaukė būtent tuomet, kai norėjo.

Tik šiuo atveju, vietoj įprastų kontracepcijos priemonių kiekvieną dieną reikia skirti po kelias minutes tam tikram savo būsenos įvertinimui. Tačiau galiausiai, kaip sako Jovita, tai tampa toks įprastas procesas, kaip dantų valymas. O negana to, dar labiau sutvirtina poros ryšį.

Mokytoja pripažįsta, kad apie NŠP sklando daug neteisingų gandų, todėl šis būdas nespėjo išpopuliarėti. Tačiau prieš teisiant, Jovita siūlo pabandyti patiems – greičiausiai nuomonė pasikeis. Tik norint didžiausio patikimumo, turėtumėte pasikonsultuoti su specialistais Šeimos centre, kurie iki kol metodo taisykles perprasite patys, padės viską atlikti kuo tiksliau.

– Jovita, tai kas yra natūralus šeimos planavimas?

– Sužadėtiniams per kursus visada sakau, kad NŠP yra dar viena alternatyva, kaip planuoti šeimą. NŠP – tai metodai, kuriuos taikanti pora vaisingumo pažinimo būdu gautą informaciją panaudoja siekdama nėštumo arba jį atidėdama.

Moteris, stebėdama savo kūno ženklus – vaisingumo požymius – nustato, kada prasideda ir kada baigiasi vaisingos dienos. Jei pora nori atidėti nėštumą, kviečiama susilaikyti nuo lytinių santykių per vaisingą moters ciklo fazę.

Mudu su vyru atsakingai naudojame vieną iš NŠP metodų – simptoterminį „Sensiplan“. Šiuo atveju kasdien stebimi, užsirašomi ir vertinami du vaisingumo požymiai – gimdos kaklelio gleivės bei matuojama vidinė kūno temperatūra.

Su vyru naudojame simptoterminį metodą, kai kasdien stebimi ir vertinami du vaisingumo požymiai – gimdos kaklelio gleivės bei matuojama vidinė kūno temperatūra.

Kad pasirinktas natūralus metodas neapviltų, geriausia mokytis kartu su NŠP konsultantu, o naudoti reikia tiksliai taip, kaip reikalauja metodo taisyklės. Žinoma, pasitaiko ir vartotojo klaidų (kaip ir naudojant bet kurią kitą priemonę nėštumams reguliuoti).

– O jei moters ciklas neveikia kaip laikrodukas? Vaisingas dienas pasidaro skaičiuoti sunku, tai gali būti netikslu.

– Taip, yra keletas mitų, kodėl poros net nesidomi natūraliu šeimos planavimu, o vienas iš jų – „tinka tik toms, kurių ciklas yra tikslus kaip laikrodukas“. Galiu nuraminti, kad NŠP tinka visoms moterims: ir toms, kurių ciklai yra ilgi, ir toms, kurių ciklai yra trumpi, ir toms, kurių ciklai yra nereguliarūs.

Tai nėra tik savo ciklo dienų skaičiavimas. Remiamės ir kitais duomenimis, kuriuos „tvarkome“ pagal metodo nustatytas taisykles, nežiūrint, koks tas ciklas yra.

NŠP tinka visoms, net ir toms, kurių ciklai yra nereguliarūs.

– Iš kur jūs pati sužinojote apie natūralų šeimos planavimą? Dėl kokių aspektų nusprendėte su vyru imtis šio metodo?

– Apie NŠP sužinojome per sužadėtinių kursus. Supratome, kad kontracepcija yra kliūtis mūsų meilės augimui, norėjosi visiškai atsiduoti vienas kitam tiek dvasiniame, tiek fiziniame lygmenyje, todėl nutarėme išmokti NŠP, nes atrodė, kad natūralus metodas atlieps mūsų lūkesčius. Ir niekada nesigailėjom! Labai dažnai pasikalbam, kad NŠP – geriausia dovana, kurią galėjome padovanoti vienas kitam.

– Jūsų atveju, galima sakyti, kad NŠP patikimumas jums suveikė 100 procentų. Kada norėjote, tada ir susilaukėte atžalų?

– Mėgstu sakyti, kad NŠP patikimumas priklauso nuo poros motyvacijos: jei mes 100 proc. motyvuoti naudotis NŠP, tikėtina, kad metodą naudosime preciziškai ir apeisime klaidas, tačiau, kaip ir visos šeimos planavimo priemonės, 100 proc. patikimumo nėra.

Taip, mums simptoterminis metodas veikia 100 proc., ir visi keturi vaikai buvo suplanuoti. Ilgiausias periodas, kai naudojome nėštumo nukėlimą su NŠP, buvo šešeri metai, o šiuo metu jau ketverius metus po gimdymo sėkmingai naudojamės metodu. Tiesą sakant, netikėtai pastoti net neišeina, jei atsakingai naudojies metodu.

Mums NŠP veikia 100 proc., ir visi keturi vaikai buvo suplanuoti.

– Jūsų minėto metodo metu stebite kintančią kūno temperatūrą, pagal kurią sprendžiate, kada ateina vaisingos dienos. Esu iš ginekologės girdėjusi komentarą: kadangi temperatūra svyruoja vos per 0,1 laipsnį, tiksliai nustatyti, kada vyksta ovuliacija, beveik neįmanoma. Kaip galvojate jūs?

– Labai sunku vertinti pasisakymus tų gydytojų, kurie nenusimano apie NŠP.

Taip, 100 proc. tikslumu, kada įvyko ovuliacija, gali nustatyti echoskopas, bet naudojant NŠP taip pat pakankamai tiksliai nustatoma ovuliacijos diena, o metodo taisyklės leidžia ir patikimai pastoti, ir išvengti nėštumo. Tai nėra kažkokios spėlionės, bet biologiniai faktai, kurie vyksta moters organizme. Galima pažinti, išmokti ir naudotis tomis žiniomis pagal poreikį.

– Kuo dar šis būdas pranašesnis už kitas priemones atidėti nėštumą?

– NŠP metodų privalumų sąrašas tikrai netrumpas. Pirmiausia, NŠP metodus naudoti yra sveika, nes nėra šalutinių poveikių. Efektyvu (pvz., „Sensiplan“ metodas efektyvumas 99,6 proc.). Sutvirtina poros tarpusavio santykius. Pagilina sutuoktinių dvasinį artumą. Išauga pasitenkinimas lytiniais santykiais. Palaiko aistrą.

Galima nustebti, bet poros ima dažniau mylėtis, nei naudodamos kontracepciją. Pora kartu planuoja šeimą. Veda į atsakingą tėvystę. Poros, kurios naudoja NŠP, neturi „tabu“ kalbėdamos apie seksualinius poreikius ir beveik nėra skyrybų.

Pastebėta, kad moterys ima labiau savimi pasitikėti, o vyrai pajaučia ypatingą pagarbą savo moteriai. Iš savo patirties matome, kad NŠP įneša harmonijos į santykius bei teikia saugumą.

Galima nustebti, bet poros ima dažniau mylėtis, nei naudodamos kontracepciją.

– Paminėjote, kad tai net dar labiau sutvirtina tarpusavio santykius. Kaip?

– Poros, kurios gyvena NŠP ritmu, išmoksta meilę reikšti įvairiais būdais, ypač tada, kai tenka susilaikyti nuo sekso, jei tikslas yra nepastoti. Poros džiaugiasi atgijusiais romantiniais jausmais, rodo daugiau švelnumo vienas kitam, išmoksta kalbėtis ne tik apie reikalus, bet ir apie savo emocinius poreikius, svajones.

Po vadinamųjų „mažųjų sužadėtuvių“, kuomet susilaikoma nuo sekso, ateina „mažojo medaus mėnesio“ metas, kai galima mylėtis be jokių apribojimų. Tokios poros ima suprasti, kad intymumas nesibaigia lovoje, ir mato, kad visos pastangos santykiuose visada atsiperka.

Vienas kito pažinimas intymiausiu būdu kuria ilgalaikius ir tvarius santykius. Laimingus santykius!

– Kaip įtikinti vyrą dalyvauti šiame procese ir kiekvieną dieną sekti moters pokyčius? Juolab, susilaikyti nuo sekso vaisingomis dienomis, kai moteris atrodo bene patraukliausiai, jos nuotaika būna geriausia?

– Savo praktikoje pastebėjau, kad būtent vyrai labai norėtų naudoti natūralų šeimos planavimą savo poroje. Jie labai myli savo moteris ir mato, kad NŠP pirmiausia yra sveika moters organizmui, jokių šalutinių poveikių. Kartais mes nuvertinam vyrus, o jie tikrai puikiai įsitraukia ir palaiko savo moterį, jei tik pora apsisprendžia gyventi NŠP ritmu.

Yra nuostabu, kai NŠP metodai į šeimos planavimą įtraukia abu – tiek vyrą, tiek moterį. Bendradarbiauja abu. Vyrams tikrai nereikia kiekvieną dieną akylai sekti žmonos, nes pati moteris stebi savo kūno ženklus, tačiau, jei yra toks troškimas, kodėl gi ne?

Kitas gajus mitas yra, „kad NŠP geriau net nepradėti, nes tai sunku ir užima daug laiko“. Taip, mokytis reikia, bet tai yra investicija visam gyvenimui. Moteris stebi vaisingumo požymius (pavyzdžiui, stebi gimdos kaklelio gleives, matuojasi vidinę kūno temperatūrą, vertina gimdos kaklelio padėtį) ir kasdien juos fiksuoja. Laiko atžvilgiu tai užima tik keletą minučių per parą.

Dvejus metus naudojant NŠP, pora laikoma profesionalais, vaisingumo stebėjimas tampa natūraliu kasdieniu veiksmu. Pavyzdžiui, jei aš nepasimatuočiau temperatūros, jausčiausi taip, tarsi tą dieną į darbą eičiau nesipraususi ir nesusišukavusi. Atlikdami kasdienius higienos veiksmus kažkaip negalvojam, kad sunku, tiesiog automatiškai padarom, kas reikia. Tai lygiai tas pats nutinka ir stebint savo vaisingumą. Be to, yra labai įdomu stebėti save! Vyrui taip pat įdomu, kokie procesai vyksta moteryje.

Mokytis reikia, bet tai yra investicija visam gyvenimui.

– Minėjote, kad šis būdas yra pagrįstas ir moksliniais tyrimais?

– Diuseldorfo ir Heidelbergo universitetų (Vokietija) daugiau kaip 30 metų besitęsiantis tyrimas parodė, kad simptoterminio metodo efektyvumas idealiu (kai pora preciziškai laikosi taisyklių) ir tipiniu (kai padaro vartojimo klaidų) atveju, atitinkamai yra​ 99,6 proc. ir 98,2 proc. (palyginimui su hormoninėmis kontracepcinėmis tabletėmis: idealiu atveju efektyvumas 99 proc. ir tipiniu – 92 proc.).

Taigi moksliniai tyrimai rodo, kad šio metodo patikimumas viršija hormoninių kontraceptinių tablečių bei prezervatyvo patikimumą. Aišku, yra galima padaryti klaidų naudojant ar NŠP, ar kitą šeimos planavimo būdą, kas sąlygotų žemesnį efektyvumą.

– Jeigu tai yra toks geras būdas, kaip atidėti nėštumą, kodėl jis toks nepopuliarus? Kodėl apie jį žino taip mažai žmonių?

– Yra daug priežasčių, kodėl NŠP nepopuliarus. Poros susiduria su įvairiais mitais apie NŠP net ginekologo kabinete. Internete taip pat galima prisigaudyti daug nepatikimos informacijos.

Manoma, kad NŠP yra Bažnyčios išradimas, todėl poros nesigilina ir automatiškai atmeta. Be to, NŠP metodai neneša pelno, todėl visa informacija, kiek pasiekia kitus, dažniausiai priklauso nuo tų žmonių, kurie patys gyvena NŠP ritmu ir jaučia pareigą dalintis. Džiugu, kad jaunos poros gauną progą susipažinti su NŠP sužadėtinių kursų metu.

NŠP metodai neneša pelno, todėl visa informacija, kiek pasiekia kitus, dažniausiai priklauso nuo tų žmonių, kurie patys gyvena NŠP ritmu ir jaučia pareigą dalintis.

Man asmeniškai NŠP padėjo tiksliai nustatyti, kada gims vaikelis. Mano ginekologė labai suklydo nustatydama vaikelio gimimo datą. Patyrėme daug streso. Vienuose gimdymo namuose jau norėjo atlikti cezarį, nes gimdymo terminas „seniai“ buvo praėjęs. Pasiėmėm vaisingumo stebėjimo lenteles ir nuvykom į Kauno Krikščioniškus gimdymo namus, kur gydytoja puikiai suprato, kas yra natūralus šeimos planavimas. Gimdymas „nusikėlė“ dar beveik keturias savaites.

Galima kelti rimtą klausimą: kodėl ginekologai neišmano NŠP ir nepasiūlo tokios alternatyvos?

– Jeigu pora sumanytų pradėti natūralų šeimos planavimą, kur turėtų kreiptis pagalbos, patarimų?

– Dėl laiko stokos tikrai negaliu konsultuoti visų porų, bet visada labai rekomenduoju užsirašyti į „Sensiplan“ mokymus Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centre, kur dirba nuostabios konsultantės – Elena Kosaitė-Čypienė ir Ingrida Radėnė. Gyvenantys kituose miestuose taip pat turėtų kreiptis į savo vyskupijų šeimos centrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius