Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svitlana Saltis: „Labdara yra tarsi dialogas su savimi – ką ir kiek galiu neprašomas duoti vargstantiems“

Prie Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos (IWAV) ir jos kilnios labdaringos veiklos Svitlana Saltis prisijungė prieš trejus metus. Tapti veiklių moterų bendruomenės dalimi ją paskatino vaikystėje išgyventos patirtys ir noras padėti tiems, kuriems pagalbos labiausiai reikia. „Mano močiutė visuomet sakydavo, kad jei kiekvienas žmogus duotų po vieną siūlą, vargšas turėtų marškinius. Taip ir kiekvienas žmogus gali kažką pakeisti, palengvinti šalia esančiųjų gyvenimą jiems sunkiu laikotarpiu“, – mintimis dalijasi S. Saltis.
Asociatyvi nuotr. ir Svitlana Saltis
Asociatyvi nuotr. ir Svitlana Saltis / Shutterstock ir asmeninio arch. nuotr.

Moteris sako, kad ją visuomet įkvėpė silpniesiems padedančios, stiprios ir savimi pasitikinčios moterys. Todėl įsiliejo į IWAV veiklą – iniciatyvą, mažinančią socialinę, regioninę ir ekonominę atskirtį,- rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvoje atrado ramybės oazę

Prieš dešimtmetį į Lietuvą atvykusi moteris sako, kad šis kraštas – ramybės oazė, lyginant su kitais nuolat skubančiais milijoninių miestų gyvenimais.

„Didžiuosiuose pasaulio miestuose gatvės tiek dieną, tiek vakare yra tiesiog sausakimšos. Žmonių minios yra visur – autobusuose, metro, kavinėse, prekybos centruose, parkuose. Jų yra tiek daug, kad atrodo net sunku kvėpuoti“, – pasakoja S. Saltis.

Moteris pastebi, kad Vilniuje situacija kur kas geresnė – čia mažiau žmonių, galima laisvai judėti.

„Vilniuje galiu ramiai sau vaikščioti net ir judriausiose gatvėse, pavyzdžiui, Gedimino prospekte arba Pilies gatvėje, nereikia stumdytis ar grūstis. Su vaikais dažnai laiką leidžiame parkuose, ypač mėgstame Vingio parką. Vaikai čia gali pasivažinėti dviračiais, o mes su vyru pasivaikščiojame ir ramiai pakvėpuojame grynu oru“, – pasakoja moteris.

Derina lietuvių ir ukrainiečių tradicijas

Lietuvoje gyvenanti ukrainietė pasakoja, kad jai ir jos artimiesiems Kalėdos yra ypatingas laikotarpis, kuris suteikia gyvenimui prasmės, džiaugsmo ir turtingumo.

„Per Kalėdas galime daugiau laiko skirti vieni kitiems, daugiau bendrauti, kalbėtis apie šviesius ir gražius dalykus, garsiai svajoti. Tradiciškai puošiame Kalėdų eglutę ir einame į bažnyčią. Tai ypatingai šventiška proga susitikti su draugais, ypač tais, kurie dar dirba ir gyvena emigracijoje, priimti juos savo namuose, vaišinti juos taip gerai pažįstamais valgiais“, – kalba ukrainietė.

Už lietuvio vyro ištekėjusi moteris kartu su šeima kalėdiniu laikotarpiu puoselėja ir lietuviškas, ir ukrainietiškas tradicijas.

„Per Kūčias su visa šeima aplankome vyro mamą. Močiutė visada išverda tirštos kreminės moliūgų sriubos, kurią apibarstome džiūvėsėliais, ji priruošia įvairių daržovių salotų, net ir tokių, kokias valgė senovės lietuviai. Na ir kaip gi be silkės – ją ji ruošia pagal ukrainietiškus receptus. Visada ant stalo taip pat garuoja ką tik išvirtos bulvės“, – vardija S. Saltis.

Kviečia į Tarptautinę Kalėdų mugę

IWAV pirmininkė kalėdinėmis nuotaikomis pradeda gyventi dar iki šventinio laikotarpio pradžios – ji jau nuo vasaros pradeda ruoštis Tarptautinei Kalėdų labdaros mugei.

„IWAV asociacija ypatinga – ją jungia savanorės iš daugiau nei 25 šalių ir lietuvės. Čia moterys viena kitai padeda, keičiasi idėjomis, dalijasi savo laiku, žiniomis ir gebėjimais, įkvepia naujiems darbams, prisideda ir įtraukia į socialinių projektų įgyvendinimą ir palaiko. Mūsų tarptautinė bendruomenė renka paramą Lietuvos gyventojams, kuriems pagalbos labiausiai reikia. Prie šios paramos prisideda ir patys lietuviai“, – pristato S. Saltis.

Moteris sako, kad Tarptautinė Kalėdų mugė yra tik vienas iš projektų, kuris yra skirtas surinkti lėšų paramos gavėjams, organizacijoms, besirūpinančioms vaikais, moterimis ir seneliais. Visus paramos gavėjus atsakingai ir kruopščiai atrenka Kalėdų mugės organizacinis komitetas.

Gali prisidėti visi norintys

Šiais metais Tarptautinė Kalėdų mugė, globojama pirmosios šalies ponios Dianos Nausėdienės, vyks gruodžio 2-ąją, Vilniaus Rotušėje. Vilniečiams ir jos svečiams Kalėdų miestelyje bus pristatyta daugiau kaip 40 stendų, kuriuose bus galima įsigyti įvairių šalių unikalių produktų, gražių rankdarbių, tradicinių skanėstų, o mažieji galės susitikti su Kalėdų Seneliu.

„Vilniaus Rotušėje ir šalia jos įsikurs Lietuvoje dirbančios užsienio ambasados, tarptautinės mokyklos, organizacijos, taip pat ir IWAV asociacija. Jau dabar daugybė savanorių ruošia rankdarbius, suvenyrus, kalėdinius patiekalus, tuo skleisdami ir savo kultūrinę tapatybę. O mugės metu surinktos lėšos bus skirtos įvairiems labdaros ir paramos projektams finansuoti“, – pasakoja S. Saltis.

Šiais metais surinktos lėšos bus aukojamos „Vilniaus lietaus vaikų“ asociacijai, Paparčių Šv. Juozapo šeimos namams, Tverų dienos centrui, LASS šiaurės rytų centrui, Vilniaus lopšeliui-darželiui „Coliukė“, „Vaikų linijai“, viešajai įstaigai Senjorų socialinės globos namams, socialinės globos centrui „Vija“.

Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė šiais metais įvyks jau 21-ąjį kartą, o nuo jos gyvavimo pradžios jau yra surinkta daugiau nei 1,4 mln. eurų paramos ir paremta daugiau nei 100 organizacijų.

„Labdara yra tarsi dialogas su savimi: ką ir kiek galiu neprašomas duoti vargstantiems. Visai nesvarbu profesija, šlovė, nuopelnai. Juk prašančiajam ir duodančiajam kasdien reikia pilnatvės, trupučio laimės, ramybės, meilės, ryžto, pasitikėjimo ir vilties kasdien. Labdaringa veikla žadina tikrąją žmogaus prigimtį, jo galią“, – pasakoja IWAV asociacijos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius