Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp karjeros ir motinystės

Nors apie moterų karjerą kalbama labai dažnai, net steigiami karjeros centrai, nemažai dailiosios lyties atstovių vis dėlto drasko dvejonės: ar ji turi moralinę teisę palikti vaikus auklei, močiutei, darželyje ir eiti į darbą...
Tarp karjeros ir motinystės
Tarp karjeros ir motinystės / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Mama

Išsamius tyrimus atlikę psichologai paskelbė, esą moterims stengiantis laviruoti tarp vaikų auginimo ir karjeros, akivaizdžiai sumažėja jų seksualumas ir pasitenkinimas gyvenimu. Iš 10 tūkstančių tyrime dalyvavusių įvairaus amžiaus dirbančių mamų maždaug kas dešimta prisipažino per pastaruosius metus mažiausiai pusmetį nenorėjusi nė girdėti apie seksą. Maža to, daugelis jų skundėsi lėtiniu nuovargiu, prislėgta nuotaika ar laisvalaikio stygiumi. O juk tokie dalykai, kaip antai, poilsis, laikas tik sau, būtini kiekvienam žmogui. Antraip anksčiau ar vėliau gresia asmenybės krizė.

Tad kas vis dėlto turėtų būti svarbiau: karjera ar šeima? Deja, nuspręsti turėsite pati. Vis dėlto daugelis psichologų pridurtų, kad moteriai (kaip ir vyrui) reikia ir vieno, ir kito. Tik ta moteris, kuri realizuoja save profesinėje veikloje ir šeimoje, tobulėja kaip asmenybė ir patenkina visus savo poreikius.

Tik nemanykite, kad būti gera mama ir puikia profesionale – utopija. Tiesiog derėtų racionaliau planuoti dienotvarkę, ir gyvenimas ims tekėti reikiama linkme. Ir... dar vienas dalykas: tiek šeimą, tiek darbą vertinkite realiai, neperlenkdama lazdos. Būti darbomane kaip ir įkyria mama perekšle nesveika. Nei jums, nei šeimai. Kaip išmokti išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir vaikų auginimo?.

Verta įsidėmėti!

Susiskirstykite prioritetus. Susimąstykite, kas jums išties svarbu, o kas – antraeiliai ar net trečiaeiliai dalykai. Neretai pačios to nesuvokdamos marias energijos ir laiko iššvaistome visiškai beprasmiams dalykams. Natūralu, kad dėl to nukenčia iš tiesų svarbios gyvenimo sritys.

Susiplanuokite dieną. Kad šeimoje viskas vyktų sklandžiai, dirbančioms mamoms tenka suktis kaip voverėms rate. Taigi tikrai neatrodys juokinga ar kvaila, jei ant lapuko surašysite ir matomoje vietoje, tarkim, spalvingu magnetuku prie šaldytuvo, pritvirtinsite dienotvarkę: kas ir kokiu laiku jūsų šeimoje tą dieną turėtų vykti. Taip išvengsite beprasmių ginčų, nesusikalbėjimo ir kitokių nesusipratimų.

Bendradarbiaukite visa šeima. Kas pasakė, kad mama turi būti tas žmogus, kuris privalo ant savo pečių laikyti visus keturis šeimos kampus. Nieko panašaus! Šeimoje kiekvienas asmuo privalo turėti pareigų. Jei dar nesate jų pasiskirstę, prieš rugsėjį pats metas surengti šeimos pasitarimą. Aišku, darbai visiems turi būti pagal jėgas. Trejų metų pypliukui pakaktų išmokti į vietą susidėti žaislus. O štai paaugliai gali nuveikti daugiau: išnešti šiukšles, suplauti indus ir pan. Su vyru galėtumėte pasidalyti, kam kada pirkti maisto, vežti vaikus į mokyklą ar į būrelius ir pan.

Mokykitės atsipalaiduoti. Kaip elgiasi tipiškos šeimos moterys po darbo? Strimgalviais puola namo ir iki išnaktų skalbia, verda, auklėja vaikus...Ir taip be atvangos. Paskui nėra ko stebėtis, kad gyvenimas joms pasidaro nemielas. Taigi dėl visos šeimos psichologinės sveikatos kiekvienai mamai reikėtų išmokti atsipalaiduoti. Tikrai nebus egoistiška, jei kelias valandas per savaitę skirsite tik savo asmeniniams poreikiams (neturintiems nieko bendra nei su darbu, nei su šeima!). Ir visai nesvarbu, ką tuo metu veiksite: susitiksite kavinėje su draugėmis, eisite pasportuoti ar pradėsite lankyti kokį saviugdos užsiėmimą. Tokios valandėlės labai reikalingos tam, kad jūsų smegenis bei emocijas apsaugotų nuo „trumpo sujungimo“. Taigi pasitarkite su partneriu: neabejotinai galite rasti variantų, kada galėtumėte vienas kitą išleisti prasivėdinti galvą.

Taupykite laiką. Kai spaudžia darbas ir šeima, bet nenorite nuolat gyventi bėgimu, išmokite protingai taupyti laiką. Pavyzdžiui, labai daug laiko suryja prekinimasis prekybos centruose. Ar ne racionaliau būtų maistą pirkti ne kasdien, o kartą ar du per savaitę. Taip sutaupysite ne tik laiko, bet ir pinigų.

Kaip būti gera mama

Kaip būti puikia darbuotoja, mokoma įvairiuose seminaruose, kursuose. O štai būti gera mama neišmoksi jokioje mokslo įstaigoje. Taigi tenka mokytis iš savo klaidų. Ypač jų sunku išvengti toms, kurios visą dieną praleidžia darbe ir jaučia kaltę, kad pernelyg mažai dėmesio skiria vaikams. Aišku, tai nereiškia, kad mamos, 24 valandas praleidžiančios šalia atžalų, būtinai yra geresnės. Juk iš tiesų svarbiau ne kiek, o kaip bendrauji. Kai kurios mamos šventai įsitikinusios, kad vaikams reikia skirti visą savo dėmesį. Nuo savo atžalų jos nesitraukia nė per žingsnį. Nieko nuostabaus, kad vieną dieną jos išsisemia ir pervargsta. Apmaudžiausia, kad vaikams tokio „nonstop“ buvimo kartu visai nė nereikia. Kitaip tariant, meilė nematuojama nei kartu praleistomis valandomis, nei pasakytų žodžių kiekiu.

Taigi nesigraužkite, kad darbas trukdo visą laiką būti kartu su vaikučiais. Tiesiog grįžusi raskite laiko pabūti kartu. Net neabejokite, kokybė gali pranokti kiekybę. Susikurkite savų gražių ryto ir vakaro ritualų: tarkim, grįždami namo, valandėlę kartu pasivaikščiokite, paganykite skraidančius paukščius ir pan. Prieš miegą kas vakarą pasekite vaikučiui pasaką. Svarbiausia, kad tas laikas, kurį skiriate vaikui, būtų nuoširdus, o visas dėmesys skirtas tik jam. Tada galite neabejoti, mažylis tikrai supras, kaip stipriai jį mylite, ir nejus jokio dėmesio stygiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius