Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Darbdavys atsisako man suteikti „mamadienį“

Skaitytoja klausia: „Nuo 2017 05 08 iki 2017 05 31 išeinu kasmetinių atostogų. Darbdavys atsisako suteikti laisvą dieną – mamadienį – gegužės mėnesį pirmą darbo savaitę motyvuodamas tuo, kad per tą mėnesį dirbsiu tik 4 darbo dienas. Ar jis teisus? P.S. Prašymą suteikti mamadienį rašau kas mėnesį.“
Kurianti moteris
Kurianti moteris / Vida Press nuotr.

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokato padėjėjas Marius Bakanauskas

Atsakant į Jūsų klausimą, iš pateikto klausimo galima manyti, jog yra siekiama pasinaudoti laisva poilsio diena. Iš pateikto klausimo nėra aišku, ar darbdavys visiškai atsisako suteikti „mamadienį“, ar tiesiog nenori išleisti konkrečią darbuotojo prašomą dieną.

Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.
Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.

Nors „mamadienis“ yra absoliuti darbuotojo teisė, tačiau darbuotojas nėra laisvas ja pasinaudoti kada panorėjęs – laisvą dieną darbuotojas turi suderinti su darbdaviu. Lygiai taip pat, kaip ir įprastų kasmetinių atostogų atveju, poilsio diena yra darbuotojo ir darbdavio susitarimo reikalas. Darbdavys negali nepagrįstai atsisakyti suteikti poilsio dienos konkrečią dieną, tačiau jei yra pateisinamų priežasčių (pavyzdžiui, tą dieną itin daug darbuotojų atostogauja ir nėra kam dirbti, tą dieną numatomas itin didelis klientų srautas ir kt.), tuomet atsisakymas gali būti pagrįstas.

Pažymėtina, kad Lietuvos Respublikos darbo kodeksas (toliau – DK), be kita ko, įtvirtina darbuotojo teisę į „mamadienį“. Taigi, jei darbuotojas turi teisę į „,mamadienį“, t. y. atitinka įstatyme numatytus kriterijus (augina neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų arba tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų) ir nusprendžia jam suteikta teise pasinaudoti – darbdaviui atsiranda pareiga jį suteikti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Teisininkas atsako. Motinystės/tėvystės atostogos: kokie vaiko priežiūros išmokų dydžiai?

Primintina, kad per mėnesį darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, remiantis minėtu įstatymu, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį, gali būti suteikiama:

  • viena papildoma poilsio diena per mėnesį, arba
  • sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę.

O darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį, gali būti suteikiamos:

  • dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį, arba
  • atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę.

Kaip nurodyta įstatyme, darbuotojui už šias papildomas poilsio dienas yra mokamas jo vidutinis darbo užmokestis, tačiau jų nepanaudojus už jas nėra kompensuojama. Svarbu paminėti ir tai jog, šios papildomos poilsio dienos nėra išskaičiuojamos iš kasmetinių apmokamų atostogų, o jų nepanaudojus į kitą mėnesį nėra perkeliamos ar sumuojamos, išskyrus darbuotojus, kurie dirba ilgesnėmis negu aštuonios darbo valandos pamainomis. Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu aštuonios darbo valandos pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas trys mėnesiai.

Taigi, jei darbuotojas (šiuo atveju, jūs) atitinkate nustatytus kriterijus ir jums pagal įstatymą priklauso teisė į mamadienį, jums pateikus prašymą darbdaviui jį suteikti, darbdavys turi užtikrinti jūsų teisės įgyvendinimą.

Kurią lengvatą pasirinkti (papildomą poilsio dieną ar sutrumpintą darbo laiką), yra darbuotojo pasirinkimo teisė. Tačiau darbuotojui, siekiančiam gauti priklausantį laisvadienį, siūlytina darbdaviui raštu pateikti prašymą dėl laisvadienio suteikimo DK 214 straipsnio 1 dalies pagrindu ir šiame prašyme siūlytina nurodyti:

1) dieną, kurią norite gauti laisvą (jei tinka keli variantai, tai nurodyti visus tinkamus);

2) paprašyti darbdavio nurodyti priežastis, jei nurodytomis dienomis negali suteikti;

3) paprašyti darbdavio nurodyti dienas, kuriomis „mamadienis“ gali būti suteiktas, jei jūsų nurodytomis dienomis darbdavys to padaryti negali.

Žinoma, atsižvelgiant į darbo pobūdį, užimtumą, nepakeičiamumą ir kitas aplinkybes bei į tai, kad darbo kodeksas nenumato aiškios „mamadienių“ suteikimo tvarkos (kokiu būdu ir kokia tvarka reikia kreiptis į darbdavį dėl mamadienio suteikimo, per kiek laiko darbdavys turi atsakyti, ar gali vietoj laisvos dienos sutrumpinti darbo laiką ir pan.), galimos situacijos, kada darbdavys dėl objektyvių priežasčių neturi galimybės šios teisės įgyvendinimo darbuotojo pasirinktu būdu (pvz. suteikiant laisvą dieną) – tuomet reikėtų nepamiršti, kad teise į „mamadienį“ galite pasinaudoti ne tik papildoma poilsio diena per mėnesį, bet ir darbo laiko sutrumpinimu per savaitę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Teisininkas atsako. Ar tėvai, vartodami namuose alkoholį, rizikuoja netekti vaikų?

Tuo atveju, jei į jūsų prašymą darbdavys nereaguoja, nepagrįstai atsisako suteikti laisvadienį ar pan., tai darbdavys elgiasi neteisėtai, ir jūs galite ginti savo teises teisės aktų nustatyta tvarka, dėl savo teisių pažeidimo jūs turi teisę kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, Darbo ginčų komisiją ar teismą. Už neteisėtą apribojimą darbuotojui pasinaudoti teise į „mamadienį“ darbdaviui gali grėsti administracinė atsakomybė, o darbdavys kompetentingų institucijų sprendimu gali būti įpareigotas vykdyti įstatymus ir suteikti darbuotojui galimybę pasinaudoti jam priklausančiomis papildomomis lengvatomis.

Pateikiamas teisinis komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius