Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisininkas atsako. Kada priklauso papildomos laisvos dienos?

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų, atostogų bei kitais rūpimais klausimais atsako teisininkai.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Klausimas

Su žmona auginame 3 vaikus. 2 vaikai yra iš pirmos žmonos santuokos, o vienas bendras. Taigi, esu vieno vaiko biologinis tėvas, nors realiai auginu ir išlaikau 3 vaikus. Žmonos buvęs sutuoktinis nemoka išlaikymo vaikams. Norėjau pasiteirauti, ar man priklauso papildomos laisvos dienos?

15min GYVENIMAS skaitytojas

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila

„Darbo kodekso 138 straipsnio 3 dalimi įstatymas garantuoja papildomą laisvą dieną tėvams auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų, – dvi papildomas poilsio dienas per mėnesį. Šiuo metu galiojantis Darbo kodeksas aiškiai nenurodo, ar papildomos poilsio dienos priklauso tik biologiniams tėvams, ar ir asmenims, kurie faktiškai augina vaikus.

Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas 2015 m. kovo 3 d. nutartimi administracinėje byloje Nr. eA-452-756/2015 aiškindamas minėtą įstatymo nuostatą (nors nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojo naujas Darbo kodeksas, tačiau minėtas reglamentavimas iš esmės nepakito) nurodė, kad būtent „darbuotojams, auginantiems <...> du vaikus iki dvylikos metų“ yra suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba jų pasirinkimu sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę).

Teismas pažymėjo, kad papildomų kriterijų – tokių kaip biologinio ar teisinio ryšio tarp vaiko ir jį auginančio asmens (darbuotojo) – aptariamoje nuostatoje įstatymų leidėjas neįtvirtino. Minėta teismo nutartimi teismas padarė išvadą, kad papildomos laisvos dienos suteikiamos ir tėvams, – darbuotojams, kurių šeimoje auga vaikas (vaikai), kurio pastarasis nėra įsivaikinęs (paskirtas jo globėju ar rūpintoju).

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad visais atvejais turi būti atsižvelgiama į susidariusią faktinę situaciją, t. y. į tai, kiek šeimoje faktiškai auga vaikų iki dvylikos metų. Kitoje byloje dėl faktinės situacijos vertinimo, teismas pažymėjo, kad konkrečios situacijos aiškinimui neturi lemiamos reikšmės nei teisės aktų kitam vaiko tėvui nustatytos pareigos, nei tai, ar kitas vaiko tėvas tinkamai vykdo šias pareigas (pvz. moka ar nemoka išlaikymo vaikams).

Vaiko auginimo sampratai yra būdingi nuolatinumo ir nepertraukiamumo aspektai. Šie aspektai visiškai realizuojami tik turint pastovų psichologinį ir socialinį kontaktą su vaiku. Atskirai nuo vaiko gyvenančio, tėvo pareigų dalyvauti auklėjant ir išlaikant vaiką (Civilinio kodekso 3.165, 3.170 straipsniai) vykdymas nėra pakankamas pagrindas pripažinti, kad jis (atskirai gyvenantis vienas iš vaiko tėvų) augina savo vaiką (Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo 2010 m. kovo 30 d. nutartis administracinėje byloje Nr. A-143-531/2010).

Atsakant į skaitytojo klausimą nurodome, kad jeigu faktiškai auginate 3 vaikus, kuriems nėra suėję 12 metų, nepaisant to, ar vaikų biologinis tėvas atlieka savo pareigas vaikams (pvz. teikia išlaikymą ir kt.), Jums priklauso papildomos laisvos dienos.“

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į pateiktą klausimą). Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius