Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisininkas atsako. Kiek atostogų priklauso, jei auginate mažamečius vaikus?

Į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitomis rūpimomis temomis atsako teisininkai.
Vaikai
Vaikai / „Scanpix“ nuotr.

Klausimas

Globoju du nepilnamečius vaikus – 11 ir 13 metų. Kiek dienų kasmetinių atostogų man priklauso? Darbdavys teigia, kad neturėčiau tikėtis jokių lengvatų.

15min GYVENIMAS skaitytoja

Atsako advokatų profesinės bendrijos ,,Jankauskas ir partneriai” advokato padėjėjas Marius Bakanauskas

Visų pirma, derėtų aptarti kasmetinių atostogų sąvoka. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – DK) 126 straipsniu, tai laisvas nuo darbo laikas, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, mokant jam atostoginius.

Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.
Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.

Šiame straipsnyje taip pat nurodyti ir atostogų terminai, o būtent darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip dvidešimties darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip dvidešimt keturių darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos.

Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos, tačiau darbo ir kolektyvinės sutartys, darbo teisės normos gali nustatyti ilgesnės trukmės atostogas.

Sprendžiant klausimą, ar yra suteikiamos lengvatos, susijusios su papildomų atostogų dienų suteikimu, auginant nepilnamečius vaikus, aktualus DK 138 straipsnis. Įstatymas numato jog, pailgintos dvidešimt penkių darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę) arba trisdešimties darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) suteikiamos darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų. Taigi, šiuo atveju skaitytojai priklausytų papildomos atostogos, jei vaikus ji augina viena.

Aiškinant sąvoką „darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką“, vadovaujantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato nutarimu (2003 gruodžio 29 d, Nr. 44) reikia įvertinti, ar darbuotojas faktiškai vienas auginą vaiką. Vertinant šią aplinkybę, atsižvelgiama į tai, ar auginantis vaiką tėvas yra našlys (našlė), vieniša motina (įmotė), kitas vaiko tėvas (įtėvis) atlieka laisvės atėmimo bausmę ar jam neterminuotai arba terminuotai apribota tėvų valdžia, santuoka yra nutraukta ar gyvena skyrium ir teismo sprendimu vaiko (įvaikio) gyvenamoji vieta yra nustatyta su juo.

Svarbu paminėti, kad šis sąrašas nėra baigtinis, nes praktikoje gali būti ir kitų situacijų, kai darbuotojas bus laikomas faktiškai vienas auginantis vaiką.

Taigi, sprendžiant klausimą dėl papildomų atostogų suteikimo auginant nepilnamečius vaikus, svarbu atkreipti dėmesį į auginamo vaiko amžių, kuris turi būti iki 14 metų amžiaus, bei atsižvelgti į tai, ar darbuotojas faktiškai vaiką augina vienas.

Tuo atveju, jei tarp darbuotojo ir darbdavio kilo ginčas dėl atostogų suteikimo, toks ginčas pagal LR darbo kodekso 213 straipsnį yra individualus darbo ginčas dėl teisės, kuris sprendžiamas Darbo ginčų komisijoje.

Pažymėtina, jog skaitytojos atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius