Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisininkas atsako. Sūnui sukako 18 metų. Ar privalau išlaikyti pilnametį vaiką?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Tėvas ir sūnus
Tėvas ir sūnus / 123RF.com nuotr.

Klausimas

Turiu sūnų, kuriam neseniai suėjo 18 metų. Su žmona esame išsiskyrę, vaikui visus metus iki jo pilnametystės mokėjau alimentus. Sūnus su manim bendrauti nenori. Iki kokio amžiaus dar privalau mokėti alimentus? Ir kaip man žinoti, ar jis dirba ar mokosi? Ir kas nuo tada, kai sūnui suėjo 18 metų, turėtų rūpintis išlaikymo jam teikimu – ar sūnus turi prašyti teikti jam materialinį išlaikymą, ar aš pats savo iniciatyva turiu mokėti alimentus jam toliau?

Jeigu su sūnum bendrautume, tai galėtume šią situaciją išspręsti bendru sutarimu, o dabar aš net nežinau, ar jis dar mokosi, ar dirba, ar jam reikalingas mano išlaikymas.

Nenoriu turėti reikalų su antstoliais. Ką turėčiau padaryti, kad viskas būtų pagal įstatymą?

Tomas

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ teisininkė Rūta Malevskytė

Išlaikymas pilnamečiui vaikui gali būti priteisiamas, kai vaikas, sulaukęs pilnametystės, toliau mokosi vidurinėje ar profesinėje mokykloje arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą. Šiuo atveju yra numatytos kelios sąlygos, kurioms esant pilnametis vaikas gali prisiteisti išlaikymą iš vieno ar abiejų tėvų. Taigi, tėvų pareiga išlaikyti savo pilnamečius vaikus nėra absoliuti.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.

Pagal Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso (toliau – CK) 3.1921 str. 1 d. tėvai, turintys galimybę, privalo išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės, kurie mokosi pagal vidurinio ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą ir yra ne vyresni negu 24 metų ir kuriems būtina materialinė parama, atsižvelgiant į vaikų, sulaukusių pilnametystės, turtinę padėtį, gaunamas pajamas, galimybę patiems gauti pajamų ir kitas svarbias aplinkybes.

Tėvai neprivalo išlaikyti vaikų, sulaukusių pilnametystės, kurie siekia ne pirmojo aukštojo išsilavinimo ar profesinės kvalifikacijos. Teismas, priimdamas sprendimą dėl išlaikymo priteisimo ir nustatydamas išlaikymo dydį, atsižvelgia į vaiko ir jo tėvų šeiminę bei turtinę padėtį, taip pat kitas bylai svarbias aplinkybes (CK 3.1921 str. 3 d.).

Taigi, pirmoji sąlyga tokia, kad pilnametis vaikas, reikalaujantis išlaikymo, turi mokytis vidurinėje ar profesinėje mokykloje arba studijuoti kolegijoje ar universitete (dieniniame skyriuje). Antra – tai turi būti pirmas aukštasis išsilavinimas. Trečia, vaikas turi būti ne vyresnis nei 24 metų. Dar viena keliama sąlyga – tai geri vaiko mokymosi rezultatai.

Be to, kilus ginčui ir sprendžiant jį teisme, yra atsižvelgiama į kriterijus, apibūdinančius paramos pilnamečiam vaikui būtinumą bei tėvų galimybes ją teikti. Tai reiškia, kad teismas visada vertina vaiko bei jo tėvų turtinę padėtį. Taigi, yra vertinama paties pilnamečio vaiko turtinė padėtis (t. y. įvertinamas pilnamečio turtas, visų rūšių pajamos – darbo užmokestis, pašalpos, autorinis atlyginimas, stipendija ir kt.) bei visų protingų galimybių pačiam pasirūpinti reikalingomis lėšomis išnaudojimas (pabrėžtina, kad darbo sąlyga nėra taikoma moksleiviams).

Taip pat nustatoma ir tėvo, iš kurio reikalaujama teikti išlaikymą pilnamečiam vaikui, šeiminė bei turtinė padėtis: vertinama, ar tėvas turi galimybių išlaikymui teikti, ar turi kitų išlaikytinių (pvz., mažamečių vaikų), ar dėl priteisto išlaikymo nebus iš esmės pabloginta tėvo ir jo šeimos narių turtinė padėtis, ar priteistą paramą įmanoma įvykdyti, ar pačiam tėvui nereikalinga parama, globa ir pan.

Teisme nagrinėjant bylą dėl išlaikymo pilnamečiam vaikui priteisimo, yra būtina nustatyti ir pilnamečio vaiko poreikius – ar jam reikia mokėti už studijas, ar finansinė parama jam reikalinga tik gyvenimo išlaidoms, kurioms, be įprastų maisto, aprangos, higienos reikmenų įsigijimo ir kitokių būtinųjų išlaidų, priskirtinos ir būsto nuomos bei išlaikymo, vykimo iki studijų vietos išlaidos, mokslo priemonių įsigijimui reikalingos lėšos ir pan.

Jeigu vaiko, sulaukusio pilnametystės, tėvai (ar vienas iš jų) nevykdo pareigos materialiai išlaikyti savo vaiką, vaikas turi teisę kreiptis į teismą dėl išlaikymo priteisimo (CK 3.1921 str. 2 d.). Esant tokiai situacijai, kai nėra žinoma, ar pilnametystės sulaukusiam vaikui yra reikalingas išlaikymas bei norint apsisaugoti nuo ieškinio teisme ateityje, rekomenduotina pačiam tėvui susisiekti su vaiku ar jo motina ir pasiteirauti apie išlaikymo vaikui reikalingumą.

Tačiau, mokant išlaikymą pilnamečiui vaikui ne pagal teismo sprendimą, o bendru tėvo ir vaiko sutarimu, rekomenduotina išlaikymą vaikui teikti ne grynais pinigais, o pavedimu į vaiko ar jo motinos banko sąskaitą. Tokiu būdu apsisaugosite nuo išlaikymo skolos priteisimo ateityje, kadangi išlaikymo įsiskolinimas gali būti išieškotas už trejus praėjusius metus iki ieškinio pareiškimo dienos (CK 3.200 str.).


Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į klausimą). Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius