-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Vaikų išvykos į užsienį: kada būtinas tėvų sutikimas?

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitomis rūpimomis temomis atsako teisininkai.
Tėtis su vaiku
Tėtis su vaiku / 123RF.com nuotr.

Paprasčiausia yra į kelionę ruoštis su visa šeima. Vienintelis vaiko dokumentas, kurio jums prireiks, bus vaiko pasas arba asmens tapatybės kortelė. Tačiau susiklosto situacijų, kai nepilnametį į išvyką lydi tik vienas iš tėvų, mokytojas arba sporto būrelio vadovas, o kartais jiems tenka keliauti netgi vieniems.

Norėdami būti tikri, kad išvykti pavyks be kliūčių, o grįžę nebūsite apkaltinti savo vaiko pagrobimu, turite susipažinti su galiojančia tvarka.

Kad ir kaip būtų keista, į Šengeno erdvei priklausančias valstybes nepilnamečiai gali vykti net ir vieni – jokie amžiaus ribojimai nėra numatyti. Ar jūsų kelionės valstybė priklauso šiai erdvei, galite patikrinti šiame sąraše. Nors apribojimų nenumato įstatymai, keliaujant lėktuvu, juos nustato skrydžių bendrovės.

Pavyzdžiui, „Wizzair“ oro linijų lėktuvais gali skristi nelydimi vaikai nuo 14 metų, o nuo 16 metų jie gali patys lydėti jaunesnį už save asmenį.

UIA leidžia keliauti vieniems vaikams nuo 16 metų, tačiau nuo 5 iki 16 metų jie siūlo mokamos palydos paslaugą.

„Turkish Airlines“ leidžia keliauti nelydimiems nepilnamečiams nuo 12 metų, tačiau yra galimybė keliauti nelydimiems vaikams netgi nuo 2 iki 12 metų.

„Small Planet“ į lėktuvą nepriima be suaugusiojo jaunesnių nei 5 metų vaikų, o nuo 5 iki 13 metų vaikams galima užsisakyti palydos paslaugą. Tuo tarpu nepilnamečiai nuo 13 iki 16 metų gali keliauti vieni, tačiau privalo su savimi turėti pasą, gimimo liudijimą, notaro patvirtintus mandatus ir tėvų sutikimo formą.

SAS siūlo mokamą palydą vaikams nuo 5 iki 16 metų, tačiau šią paslaugą būtina užsakyti tik nelydimiems vaikams iki 12 metų, taigi nuo 12 metų jie gali keliauti ir vieni.

„Get Jet Airlines“ mokama palyda yra galima tik nuo 6 metų.

„Ryanair“ neskraidina nelydimų nepilnamečių iki 16 metų, tačiau sulaukusiems 16 metų leidžia patiems būti lydinčiu asmeniu. Mokamos palydos paslaugos ši skrydžių bendrovė neteikia.

„airBaltic“ be palydos skraidina vaikus nuo 12 metų, tačiau nesulaukę 15 metų asmenys turi su savimi turėti ir gimimo liudijimą; nuo 5 iki 17 metų vaikams jie bendrovė siūlo mokamą palydos paslaugą. Kadangi sąlygos akivaizdžiai skiriasi, prieš perkant kelionės bilietus būtina paskaityti pasirinktos oro linijų kompanijos taisykles.

Griežtesni reikalavimai taikomi keliaujant ne į Šengeno erdvei priklausančią valstybę. Tėvų rašytinis sutikimas yra būtinas, kai vaikas lydimas kitų asmenų, tai yra ne tėvų ar globėjų. Šis sutikimas turi būti patvirtintas notaro, bet gali būti duotas tik vieno iš tėvų.

Nepilnamečiui į užsienio valstybę keliaujant su vienu iš tėvų, kito tėvo rašytinis sutikimas nėra reikalingas. Tik vaiko ir kartu keliaujančio tėvo pavardėms nesutampant, Lietuvos Respublikos pasienio pareigūnai turi teisę paprašyti pateikti vaiko gimimo liudijimą, tad reikėtų pasiimti ir jį. Taip galėsite įrodyti, kad esate nepilnamečio tėvas ar motina.

Labai svarbu paminėti, kad nors vienam keliaujant su vaiku rašytinis notaro patvirtintas kito iš tėvų sutikimas nereikalingas, tėvai privalo susitarti dėl vaiko išvykimo į užsienį. Iširus santuokoms, vaikas lieka gyventi su vienu iš tėvų, tačiau gyvenimas atskirai neapriboja tėvų teisių ir pareigų.

Reikšmingus vaiko auginimo ir auklėjimo klausimus tėvai privalo suderinti tarpusavyje. Kai kelionė nesutrukdys numatytai bendravimo tvarkai, tam tėvui, su kuriuo vaikas gyvena, kito tėvo leidimas trumpai išvykai nėra būtinas.

Tačiau jei kelionė trukdytų susitikti su vaiku pagal numatytą grafiką, toks leidimas būtinas. Tas tėvas, su kuriuo vaikas negyvena, į užsienį nepilnamečio be kito tėvo žinios vežtis negali, net jei kelionė numatyta suplanuotu jo buvimo su vaiku laiku. Vežtis vaiką gyventi užsienyje negali nei vienas iš tėvų, prieš tai nepasitaręs su kitu tėvu. Sprendimą išsikraustyti su vaiku gyventi į užsienį privalote suderinti su kitu tėvu, net jei vaiko nuolatinė gyvenamoji vieta ir nustatyta su jumis.

Vida Press nuotr./Tėvas ir sūnus
Vida Press nuotr./Tėvas ir sūnus

Domėdamiesi nustatyta keliavimo su nepilnamečiais tvarka, būtinai atkreipkite dėmesį, kur gyvena jūsų vaikas. Lietuvoje gyvenančiam vaikui, kurio deklaruota gyvenamoji vieta yra Lietuvos Respublikoje, galioje Lietuvos tvarka. Jeigu jūsų vaikas gyvena užsienio valstybėje, jam taikomos tos šalies taisyklės.

Tėvų pilietybė ar gyvenamoji vieta neturi didelės reikšmės, kadangi taikomos taisyklės pagal vaiko gyvenamąją vietą. Kilus ginčui, ji nesunkiai nustatoma pagal tai, kur yra vaiko deklaruota gyvenamoji vieta, kur jis iš tikrųjų gyvena, lanko mokymo įstaigą, gydytojus ir panašiai.

Taigi gyvendami kitoje šalyje, pasidomėkite tos šalies nepilnamečių keliavimo tvarka. Taip sutaupysite laiko ir geros nuotaikos oro uoste ar prie valstybės sienos.


Šaltinis – as-teisininkas.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius