Tėvo patirtis: 5 klaidos, kurias dariau gimus antram vaikui, ir kaip jų išvengti

„Nors aš ir mano žmona turėjome keturių metų tėvystės patirtį, kai gimė dukra, mes neturėjome patirties auginant konkrečiai šią jaunąją damą. Labai greitai suvokiau, kad tai, kas veikė su vienu vaiku, neveiks su kitu“, – rašo Stevenas Johnas businessinsider.com.
Tėvystė
Tėvystė / 123RF.com nuotr.

Taip pat autorius pamatė, kaip dramatiškai skiriasi gyvenimas, turint du vaikus, o ne vieną. Manė, kad perėjimas nuo gyvenimo be vaikų prie tėvystės bus daug dramatiškesnis už pokyčius, iškylančius šeimoje atsiradus antram vaikui.

Pasirodo, skirtumas yra labai mažas. Būti tėvais dviejų vaikų, kurių amžiaus skirtumas keturi metai, reiškia rūpintis dviem žmonėmis, kuriems jūsų reikia dėl įvairiausių priežasčių, tačiau tos priežastys nėra vienodos, todėl vaikai nuolat tempia jus į skirtingas puses. O skalbimas, maisto gaminimas, apsipirkimas ir tas dalykas, vadinamas darbu? Visą tai taip pat reikia daryti.

Valgymas, ėjimas į lovą, išėjimas kažkur – viskas trunka daug ilgiau nei anksčiau.

„Jei galėčiau grįžti metus atgal, kelis mėnesius prieš tai, kai gimė mūsų dukra, skirčiau laiko ir skaityčiau šį straipsnį, nes tai yra 5 klaidos, kurias padariau, prieš atsirandant antram vaikui“, - rašo S.Johnas ir dalijasi savo patirtimi.

Maniau, kad atsiminsiu visą pasiruošimą kūdikio atsiradimui

Keistu būdu, pirmo vaiko gimimui buvau labiau pasiruošęs nei antrojo. Prieš tai, kai gimė mūsų sūnus Benas, perskaičiau kelias knygas apie nėštumą, gimdymą ir ankstyvą kūdikystę, kartu su žmona lankėme Lamaze pamokas ir tėvystės seminarus, klausėme įrašus ir žiūrėjome vaizdo įrašus, klausėme gydytojų, draugų, artimųjų ir kartais net nuolat lankomos parduotuvės pirkėjų patarimų.

Kai žmona laukėsi antrojo, skaitinėjau šį bei tą, tačiau per daug nesigilinau į skaitomą medžiagą, nelankiau pamokų ir apskritai neskyriau tiek laiko skaitymui apie nėštumą, gimdymą ar naujagimių slaugą.

Kai nukeliavome į ligoninę, jaučiausi mažiau pasitikintis savimi, nei prieš keturis metus gimstant sūnui; tiesiog nepakankamai pasiruošiau. Laimei, visos žinios greitai grįžo.

Smulkiai neapsvarsčiau, kaip atrodys naujas šeimos biudžetas

Šeimos pagausėjimas reiškia daugiau išlaidų; tiek jau žinojome po pirmojo vaiko gimimo. Tačiau, kadangi atsiradus dukrai, mūsų sūnui jau buvo ketveri, mes jau buvome prisitaikę prie išlaidų, susijusių su jo apranga, maistu, laisvalaikio priemonėmis ir žaislais, vasaros stovyklomis bei mokslu.

Be didelių vienkartinių gimdymo išlaidų, kūdikio atsiradimas reiškia daugybę kitų išlaidų, nuo sauskelnių, šluosčių ir kremų iki aprangos, kuri greitai išaugama ir keičiama, ir maisto. Ir nors visa tai yra numatoma, neskyriau laiko apgalvoti naujų numatomų šeimos mėnesio išlaidų ir pasirūpinti, kad biuždetas nebūtų deficitinis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai

Maniau, kad kūdikio saugumo procesas bus toks pats

Mūsų sūnus Benas, dabar jau lankantis paruošiamąją mokyklą, yra toks pats aktyvus, kaip ir kiti jo amžiaus vaikai. Tačiau, kai buvo kūdikis, jis retai atsidurdavo rizikingose situacijose. Jis retai ropšdavosi kažkur, nuo kur galėdavo nukristi, ir nečiupdavo daiktų, gulinčių ant stalo ar lentynų. Jis nebandydavo žaisti su laidais ar rozetėmis, jis beveik niekada nedėdavo daiktų į burną.

Scarlett, kita vertus, labai mėgsta ropoti aukštyn ar žemyn laiptais, ji bando užsiropšti ant kiekvieno baldo, ir visi daiktai, mažesni už batų dėžę, keliauja tiesiai į jos burną. Saugus jos auginimas šiuo metu reiškia pakankamą dėmesio kiekį ir gebėjimą numatyti, kiek saugūs yra mūsų namai, o to mes nepatyrėme susilaukę pirmojo vaiko. Aš niekada net nebūčiau pagalvojęs, kiek šis vaikas skirsis nuo pirmojo.

Nežinojau, kad viskas užims daug daugiau laiko

Auginant darželinuką ir kūdikį, susiruošimas išeiti į parką, muziejų ar parduotuvę primena ekspediciją. Gera naujiena ta, kad mano žmona pilnai pasiruošusi, kalbant apie sauskelnes, atsarginius rūbus, užkandį vyresniam vaikui ir t. t.

Visi daiktai, mažesni už batų dėžę, keliauja tiesiai į jos burną.

Bloga naujiena ta, kad taip reikalingas sauskelnių keitimas vyksta tada, kai darželinukas pagaliau apsiavė batus ir užsivilko paltą, ir kai kūdikis jau pervystytas ir aprengtas, darželinukui reikia į tualetą ar užkąsti. Valgymas, ėjimas į lovą, išėjimas kažkur – viskas trunka daug ilgiau nei anksčiau, o likimas yra žiaurus, ir paroje neatsirado daugiau valandų.

Nesuvokiau, kaip stipriai pasikeis gyvenimas turint du vaikus

Būdamas dviejų vaikų tėvas, į tėvus, auginančius tris ar daugiau vaikų, žiūriu su susižavėjimu; neįsivaizduoju, kaip jie tai daro. Tačiau daugiavaikiai tėvai man sako, kad perėjimas nuo vieno prie dviejų vaikų yra daug sudėtingesnis, nei perėjimas nuo dviejų iki trijų, nuo trijų iki keturių ir t. t. Kai susilaukėme sūnaus, galėjome „dirbti“ pakaitomis, kaip tik mums reikėdavo, ir skirti visą mūsų dėmesį sūnui, kai praleisdavome laiką visi kartu.

Kai atsirado dukra, tai reiškė beveik jokio „laiko suaugusiems“, išskyrus kelias valandas prieš miegą, tačiau tada abu buvome išsekę ir turėjome mažai galimybių kiekvienam vaikui skirti visą savo dėmesį. Dabar esame labiau pavargę, padarome mažiau ir dažnai patiriame stresą.

Tačiau, kita vertus, mūsų sūnus mokosi mandarinų kalbos, o mūsų dukra išmoko sakyti „mama“ ir „tėtė“, mokosi sakyti „Benas“. Didesnė šeima labiau vargina, tačiau didesnė šeima drauge yra labai šaunus dalykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius