Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Utėlės: kaip užsikrečiama ir kaip jas išnaikinti

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad vaikams po ilgesnių atostogų grįžus į ugdymo įstaigas, galimas užsikrėtimo utėlėmis protrūkis. Nors utėlėtumas (pedikuliozė) – itin nemaloni problema, tačiau su ja susidūrus nereikia išsigąsti. Visuomenės sveikatos specialistai pataria, kaip šių parazitų atsikratyti.
Utėlės
Utėlės / „Shutterstock“ nuotr

Kaip pasitikrinti?

Utėlės – žmogaus parazitai, kurie gyvena ir vystosi žmogaus galvos plaukuose ir maitinasi žmogaus krauju. Galvinė utėlė gyvena maždaug 30 dienų ir per savo gyvenimą sudeda apie 100 kiaušinių. Utėles atpažinti gan sudėtinga, nes jos plaukuose gerai slepiasi. Priklausomai nuo virškinimo fazės, jos būna nuo šviesiai rudos iki juodos spalvos, greitai ropoja galvos oda, todėl yra sunkiai randamos.

Utėlėmis užsikrečiama kontakto su utėlėtais žmonėmis metu:

  • vaikų kolektyvuose,
  • perpildytame transporte,
  • keičiantis drabužiais, patalyne, šepečiais,
  • naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis,
  • taip pat panašiose situacijose, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito žmogaus galvą.

Pagrindinis apsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Baltos spalvos glindos apatiniu galu prisiklijuoja prie plauko, todėl nenukrenta nuo judesio, brūkštelėjimo ar pūstelėjimo. Tuo glindos ir skiriasi nuo pleiskanų, kurios iš pirmo žvilgsnio yra į jas panašios.

Norint įsitikinti, ar namo neparsinešėte nepageidaujamų gyvių, pirmiausia reikėtų apžiūrėti plaukus prie ausų, ant pakaušio ir kaklo srityje, ties plaukų augimo riba, nes būtent šiose vietose utėlės dažniausiai deda kiaušinius. Dėl utėlių įkandimų gali atsirasti niežulys, žaizdelių, nusikasymų, alerginių reakcijų, odos paraudimų.

Visose ugdymo įstaigose turėtų būti organizuojama utėlėtumo (pedikuliozės) profilaktika. Patariama į mokymo sutartis įtraukti punktą, kad visuomenės sveikatos priežiūros specialistas gali vykdyti asmens švaros ir higienos patikrinimą. Jei tokio punkto nėra, reikia raštiško tėvų sutikimo. Jei vaiko plaukuose randama utėlių ar glindų, visuomenės sveikatos priežiūros specialistas apie tai informuoja tėvus.

Rizika iš darželio ar mokyklos gauti laišką, kuriame pranešama, jog jūsų vaiko galvos plaukuose rasta utėlių ar glindų, išlieka kiekvienam. Tai nereiškia, kad jūsų namuose nesilaikoma tvarkos ar higienos normų. Reikėtų ramiai patikrinti faktus ir imtis priemonių šiems nepageidaujamiems parazitams išnaikinti.

Tėvai, kurie nereaguoja į mokyklos pranešimus, perduodami mokyklos socialiniam pedagogui, vėliau – ir vaiko teisių apsaugos tarnybai. Nepamirškite, jog vaikas gali grįžti į kolektyvą tik visiškai išnaikinus parazitus.

Kaip naikinti utėles?

Efektyvi utėlių naikinimo priemonė – plaukų šukavimas tankiomis šukomis. Šis būdas rekomenduojamas dažniausiai, kadangi pastaruoju metu pastebimas utėlių atsparumas medikamentams.

Plaukai sudrėkinami 4–5 proc. acto tirpalu arba citrinos rūgšties vandeniniu tirpalu. Plauko paviršius tampa slidesnis, ir glindas galima lengviau pašalinti. Plaukai tankiomis šukomis šukuojami tol, kol pašalinamos utėlės ir glindos. Procedūrą gali tekti pakartoti keletą kartų.

Fotolia nuotr./Plaukų priežiūra
Fotolia nuotr./Plaukų priežiūra

Iššukuotos utėlės turi būti sunaikinamos, o šukos kruopščiai išplaunamos ir pamerkiamos į 4–5 proc. acto tirpalą 30 min. Utėles naikinantys medikamentai (pedikuliocidai) naudojami tik išaiškinus pedikuliozę ir pasitarus su gydytoju ar vaistininku. Šie medikamentai perkami vaistinėje ir turi būti naudojami laikantis informaciniame lapelyje nurodytų instrukcijų.

Siekiant išvengti pakartotinio užsikrėtimo, svarbu patikrinti visų šeimos narių galvas. Ne mažiau svarbu lovos skalbinius ir užsikrėtusio asmens drabužius skalbti karštesniame nei 60 °C temperatūros vandenyje, o plaukų priežiūros priemones (šukas, šepečius, segtukus, gumutes) reikėtų mirkyti 4–5 proc. acto tirpale ne trumpiau nei 30 min. Daiktus, kurių skalbti neįmanoma, rekomenduojama izoliuoti plastikiniame maišelyje bent dviem savaitėms.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina tėvelius atidžiau tikrinti savo vaikų plaukus, laikytis pagrindinių higienos reikalavimų, o susidūrus su utėlėmis skubiai imtis prevencinių priemonių siekiant kuo greičiau užkirsti kelią šių parazitų paplitimui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Laimo ligos požymiai: į ką reikia atkreipti dėmesį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius