Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vaikų drabužiai: viskas, ką reikia žinoti, – etiketėje

Išrinkti drabužėlius savo mažyliams nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Sausį „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad tekstilės sudėtis turi daugiausiai įtakos renkant kūdikių drabužėlius. Juos auginantiems tėvams kyla tokie klausimai, kaip: ar tekstilė nesudirgins odos; ar ji saugi mažyli odai; ar vaikui bus patogu. Tuo tarpu gydytoja alergologė pirmiausia pataria atidžiai pažvelgti į etiketę – čia slypi didžiulė pagalba pirkėjams, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Skalbiniai
Skalbiniai / Vida Press nuotr.

Netinkami audiniai gali kelti pavojų

Net 4 iš 5 tėvų, rinkdami drabužėlius savo kūdikiams, tekstilės sudėtį laiko vienu svarbiausių aspektų. Tai parodė sausį atliktas kūdikio besilaukiančių ar vaikus iki 2 m. amžiaus auginančių tėvų nuomonės tyrimas.

Gydytoja alergologė Laura Malinauskienė teigia, kad dėmesys kūdikių tekstilei nėra perdėtas. Kuo mažesnis vaikas – tuo jo odelė jautresnė. Netinkami, grubūs, prastai drėgmę sugeriantys sintetiniai audiniai gali sukelti net odos problemų, ką jau kalbėti apie kūdikio komfortą. Todėl gydytoja rekomenduoja rinktis natūralios kilmės, minkštus, neaptemptus, švelnių spalvų drabužius.

„Audinys etiketėje nurodomas, jei jo skaidulų kiekis didesnis nei 5 proc. Tačiau, kuomet kalbame apie drabužėlius patiems pažeidžiamiausiems šeimos nariams, dėmesį atkreipti reikėtų ne tik į medžiagą, bet ir į jos spalvą bei detales. Žinoma, norint tinkamai tai įvertinti, reikia turėti itin specifinių žinių. Čia nepakeičiama pagalba tėveliams yra ekologiškumą arba gaminio kokybę patvirtinantys sertifikatai, suteikiami nepriklausomų trečiųjų šalių“,– sako alergologė.

Vida Press nuotr./Audiniai
Vida Press nuotr./Audiniai

Kokybės sertifikatai – kelrodis tėveliams

Anot L.Malinauskienės, kitose šalyse patikrintą kokybę žymintys sertifikatai sulaukia daug dėmesio – pirkėjai jų aktyviai ieško ir atitinkamai renkasi drabužius. Pavyzdžiui, Vokietijoje itin populiarus ir ant Lietuvoje randamos tekstilės naudojamas visuotinai pripažintas standartas „STANDARD 100 by OEKO-TEX“.

„Šis Austrijos tekstilės ir Vokietijos Hohenštein tyrimų institutų sukurtas standartas užtikrina, kad produkcija atitinka itin griežtas leistinų kenksmingų medžiagų kiekių normas, nekenkia sveikatai ir yra saugi. Matant šį žymėjimą ant pakuotės – pirkėjas gali būti tikras, kad patikrinta ne tik pati tekstilė, bet ir drabužių priedai – siūlai, užtrauktukai, sagos – bei jų saugumas ir tvirtumas“,– sako specialistė.

Dar vienas pasaulyje gerai žinomas sertifikatas, žymintis ekologiškus tekstilės gaminius – Global Organic Textile Standard (GOTS). Juo pažymėti tekstilės gaminiai pagaminti iš ne mažiau nei 95 proc. sertifikuotų ekologiškų pluoštų.

GOTS standartas taip pat užtikrina, kad audinio gamyba ir pakavimas atitinka tvarumo principus: pakuotėje nenaudojamas PVC plastikas, gamyboje siekiama kuo taupesnio vandens suvartojimo, griežtai prižiūrimas nuotekų valymas ir taikoma sąžiningo darbo praktika“,– sako L.Malinauskienė.

Kaina ir kokybė – suderinama

Minėto tyrimo rezultatai parodė, kad be tekstilės sudėties, kūdikius auginantiems tėvams kone tiek pat svarbi ir kaina – net 78 proc. apklaustųjų šį veiksnį nurodė, kaip vieną iš trijų, turinčių daugiausiai įtakos renkant drabužėlius kūdikiui. Trečiasis iš svarbiausių aspektų – drabužėlių stilius ir išvaizda (76 proc.).

Vida Press nuotr./Vyras su vaiku
Vida Press nuotr./Vyras su vaiku

„Drabužėlius vaikai itin greitai išauga. Savaime suprantama, kad jau vien dėl to tėvai nori juos įsigyti už maksimaliai žemą kainą. Tačiau dar labiau visiems rūpi mažylių komfortas, saugumas ir sveikata – tam įtakos turi tekstilės sudėtis.

Čia pats didžiausias pagalbininkas – lengvai atpažįstami, pasaulyje pripažinti sertifikatai ant tekstilės prekių, kurie jau patys savaime yra informacijos šaltinis ir patvirtinimas, kad tėveliams nebereikia patiems gilintis į sudėtį – tą jau padarė nepriklausomi ekspertai“,– gydytojai alergologei antrina „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius