Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų ortopedas Giedrius Bernotavičius: „Netaisyklinga laikysena ir stuburo iškrypimas nėra tas pats“

„Visos vaikų sveikatos bėdos dažniausiai kyla dėl to, kad jaunoji karta pernelyg mažai juda, mat didžiąją savo laisvalaikio dalį jie praleidžia prie kompiuterio“, – tikina vaikų ortopedas traumatologas Giedrius Bernotavičius.
Vaiko apžiūra
Vaiko apžiūra / „Fotolia“ nuotr.

Gydytojas tikina, kad pastaruoju metu netaisyklinga vaikų laikysena, stuburo iškrypimai, nugaros skausmai ar plokščiapadystė yra itin opi problema. Ir visa tai tik dėl to, kad vaikai pernelyg mažai sportuoja.

Plaukimas ir važinėjimas dviračiu – dvi veiklos, kurias, anot gydytojo, turėtų praktikuoti kiekvienas vaikas.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų ortopedas ir traumatologas Giedrius Bernotavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų ortopedas ir
traumatologas Giedrius Bernotavičius

„Norint išvengti vaiko pilnapadystės, tėveliai savo atžalas turėtų skatinti stiprinti blauzdų raumenis, o tai padėtų padaryti dažnesnis važinėjimas dviračiu.

Kalbant apie nugaros raumenų stiprinimą, itin efektyvios yra plaukimo treniruotės. Jas augantiems vaikams patarčiau lankyti bent porą kartų per savaitę“, – pataria specialistas.

Taip pat skaitykite: Specialistė pataria, kokius gydytojus vaikui būtina aplankyti prieš mokyklą

G. Bernotavičius atkreipia dėmesį, kad būtent dėl silpnų nugaros raumenų vaikams dažniausiai ir atsiranda stuburo problemų ar išsivysto netaisyklinga laikysena. Tiesa, gydytojas pažymi, kad daugelis netaisyklingą laikyseną tapatina ir su stuburo iškrypimu, nors iš tiesų – tai visiškai skirtingi dalykai.

Stuburo iškrypimas ar tiesiog netaisyklinga laikysena?

„Visų pirma svarbu suprasti, kas yra stuburo iškrypimas. Dažnai net ir skaitydamas internete pastebiu, kad kartais jis yra painiojamas su netaisyklinga laikysena. Tai nėra tapatūs dalykai.

Stuburo išlinkimas į šoną vadinamas skolioze, ir ji diagnozuojama tada, kai išlinkimas yra 10 laipsnių ir daugiau. Išlinkimai, kurie neviršyja 10 laipsnių, nėra vadinami stuburo iškrypimais. Tai tiesiog yra netaisyklinga laikysena. Pats stuburo iškrypimas turi klinikinius požymius, bet tiksliai diagnozuojamas tik atlikus rentgeną“, – pasakoja vaikų ortopedas.

G. Bernotavičius atkreipia dėmesį, kad būtent dėl silpnų nugaros raumenų vaikams dažniausiai ir atsiranda stuburo problemų ar išsivysto netaisyklinga laikysena.

Anot G. Bernotavičiaus, stuburo iškrypimus lemti gali itin daug faktorių, todėl apibrėžti kurį vieną yra ganėtinai sudėtinga.

„Iškrypimus gali lemti genetika, hormonai ir daug kitų faktorių. Būna ir įgimtų stuburo deformacijų. Tokiu atveju stuburas nuo pat gimimo vystosi netaisyklingai, o ir patys stuburo slanksteliai yra netaisyklingos formos. Vis tik norėčiau akcentuoti, kad netaisyklinga laikysena retai kada pereinia į stuburo iškrypimą“, – tikina specialistas.

Kada derėtų susirūpinti vaiko laikysena?

Tėvams į savo vaikų laikyseną dėmesį atkreipti gydytojas pataria tuomet, kai jie pradeda intensyviai augti.

„Pirmasis taip vadinamas „augimo pikas“ prasideda ikimokyklinio amžiaus vaikams, o antrasis skiriasi priklausomai nuo vaiko lyties. Mergaitės greitai augti pradeda, likus maždaug metams iki mėnesinių arba po jų, o berniukai – kai sulaukia maždaug 14–16 metų.

Taip pat skaitykite: Psichologinis pirmoko paruošimas mokyklai: ką svarbu žinoti tėvams? Specialistės komentaras

Jei vaikas yra ramesnis, mažai judantis, o jo nugaros raumenys yra silpni, tai jam problemų su nugara ar laikysena gali atsirasti net ir nuo netinkamai parinktos mokyklinės kuprinės.

Šiuo laikotarpiu vaiko augimas yra intensyviausias, formuojasi ir jo stuburas, todėl labai svarbu laiku pastebėti, ar neatsiranda stuburo problemų. Žinoma, pastebėję bet kokius savo vaiko laikysenos pokyčius, tėvai turi kreiptis į gydytojus ir pasikonsultuoti. Ne visada reikia atsižvelgti vien tik į amžių“, – pataria G. Bernotavičius.

Kuomet vaikas auga ir jo stuburas dar tik formuojasi, gydytojas pataria skatinti vaiką kuo daugiau judėti, mat kitaip ištiesų gali išryškėti netaisyklinga laikysena ar problemos su stuburu.

„Jei vaikas yra ramesnis, mažai judantis, o jo nugaros raumenys yra silpni, tai jam problemų su nugara ar laikysena gali atsirasti net ir nuo netinkamai parinktos mokyklinės kuprinės“, – atkreipia dėmesį specialistas.

Vaiko stuburo būklę gali įvertinti ir patys tėvai

Yra tam tikrų klinikinių požymių, kuriuos pastebėjus, anot gydytojo, derėtų sunerimti ir nuvesti vaiką pas specialistą. Šiuos požymius savo vaikus tinkamai apžiūrėję pastebėti gali ir patys tėvai.

„Norint apžiūrėti vaiko stuburą, derėtų jį nurengti iki pusės, nuauti batus ir basomis jam liepti tiesiai atsitoti ant lygaus paviršiaus. Tuomet vaiką reikėtų apžiūrėti iš šono, iš priekio ir iš nugaros.

Jei vaiko laikysena netaisyklinga, tuomet žiūrėdami į jį iš nugaros, pastebėsite pečių juostos asimetriją – tarkime, dešinys ar kairys petys bus aukštesnis už kitą. Taip pat netaisyklingą laikyseną rodo ir menčių asimetrija.

Apžiūrėję vaiką iš šono, galite pastebėti atsiradusią kad ir nedidelė kuprą, moksliškai vadinamą kifoze. Visi šie požymiai rodo, kad vaiko laikysena netaisyklinga ir reikėtų kreiptis į specialistą.

O jeigu vaiko stuburas iškrypęs ir jam gali būti diagnozuota skaliozė, tai parodyti gali talijos asimetrija ar atsiradęs raumenų volelis, kuris matomas vaikui pasilenkus į priekį ir į jį žiūrint iš nugaros. Standartiškai raumenų volelis būna juosmeninėje dalyje iš kairės, o krūtininėje dalyje – iš dešinės. Tėvai šiuos požymius tikrai gali pastebėti“, – patarimus dalija ortopedas G. Bernotavičius.

Gydymas nuo amžiaus nepriklauso

Vaikų ortopedas tikina, kad gydant stuburo iškrypimus daugiausia įtakos turi stuburo iškrypimo laipsnis ir tai, kiek stipriai iškrypimas yra progresavęs. Būtent dėl to, gydytojas pataria savo vaiką atidžiai stebėti ir nemanyti, kad gydymui jis dar per jaunas.

„Jei stuburo iškrypimas dar nėra labai didelis (iki 20 laipsnių ar mažiau), vaiką turėtų stebėti specialistas, jam gali būti paskirta reabilitacija ar nugaros raumenis stiprinanti mankšta.

Jei iškrypimas didesnis (nuo 20 iki 30 laipsnių), gydytojas vaikui skiria panešioti specialų korsetą išorinei stuburo fiksacijai, o jeigu stuburo iškrypimas yra nuo 45 iki 50 laipsnių, stuburo iškrypimą jau derėtų operuoti, nes tokiu atveju iškrypimas progresuos visą gyvenimą.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad stuburo iškrypimų gydymas nepriklauso nuo amžiaus. Čia daug didesnės svarbos turi pats iškrypimo laipsnis. Operacijos gali būti daromos net ir labai mažiems vaikams – iki trejų metų ar netgi mažesniems, jei gydytojas pastebi, kad vaiko stuburo iškrypimas stipriai progresuoja“, – pasakoja G. Bernotavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius