-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų vasaros stovyklų organizatoriai: kainų kilimas nepakeitė šeimų vasaros planų

Vasarai jau įsibėgėjus, dalis vaikų savo atostogų dienas leidžia vasaros stovyklose. Lietuvoje jų pasirinkimas išties didelis – įvairiuose Lietuvos regionuose ir siūlančios skirtingas temas. Nors šiuo metu susiduriame su infliacija ir pakilusiomis kainomis, atrodo, kad tai nepakeitė tėvų ir jų vaikų vasaros planų.
Vaikų stovykla MO muziejuje
Vaikų stovykla/ Asociatyvi nuotr. / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Vaikų vasaros stovyklų gausa gali atitikti kiekvieno lūkesčius ir pomėgius. Jie gali rinktis: stovyklos metu nori ilsėtis, pramogauti ar išmokti kažko naujo, įgyti įgūdžių, tokių kaip vaidyba, žvejyba, kulinarija, šokio menas, banglenčių sportas.

Bėgant metams stovyklų skaičius vis auga. Visapusiško ugdymo ir laisvalaikio akademijos „Vula“ vadovo Arnoldo Šarkio teigimu, konkurencija kasmet didėja, tačiau vaikų skaičius nemažėja, nes organizacija plečia stovyklų įvairovę ir siekia užtikrinti jų kokybę.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vaikų vasara
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vaikų vasara

Vis dėlto, Vytauto Kernagio fondo atstovė Eglė Kernagytė 15min portalui teigė, kad organizuodami sceninio meistriškumo stovyklą didelės konkurencijos jie nepastebintys. Dėl gero įdirbio kiekvienais metais vaikų skaičius stovykloje išlieka stabilus.

Abiejų stovyklų organizatoriai taip pat pastebi, kad vaikai neretai grįžta į stovyklas ne vieną kartą, kartu su savo draugais ar broliais, seserimis.

Patyčių pasitaiko retai

Vienos iš pagrindinių priežasčių, kodėl verta rinktis tokį vaikų poilsį yra tai, kad vaikai turi galimybę praleisti laiką kartu su bendraamžiais ir bendraminčiais.

Organizatoriai tikina, kad stovyklose vyrauja kitokia atmosfera nei mokyklose, patyčių pasitaiko retai, tik pavieniai atvejai, todėl vaikams yra lengviau atskleisti save, savo kūrybiškumą, įsitraukti į stovyklos veiklas.

„Praėjusią vasarą buvo vienas berniukas, kuris trečią dieną skambindamas mamai sakė: „Mama, tu neįsivaizduoji, kokie draugiški ir nuoširdūs vaikai čia susirinko. Net nemaniau, kad tokių būna“. Ir tikrai, vaikai po stovyklos tęsia bendravimą, toliau kuria“, – išgirstą pokalbį prisiminė E.Kernagytė.

Kai yra siūloma tokia gausybė stovyklų temų, tam, kad vasaros stovykla netaptų blogu prisiminimu, yra svarbu atsižvelgti į vaiko nuomonę.

„Jeigu tėvai išrenka temas, tai vaikai dažnai protestuodami sako, kad nori namo“, – paaiškino A.Šarkis.

Kainos kilo

Neišvengiamai infliacija paveikė ir šį sektorių. Stovyklų organizatoriai pripažįsta, kad teko kelti stovyklų kainas, tiesa, jų kilimas, anot pašnekovų, buvo neženklus ir saikingas.

Pasak E.Kernagytė, išeičių dėl finansinių problemų visada yra: „Išdaliname kainą į dvi dalis, kad nereikėtų mokėti visos sumos iš karto. Stengiamės negąsdinti tėvų.“

Kad ir kaip būtų, organizatorių teigimu, tėvai yra linkę investuoti į kokybišką vaikų laiko praleidimą, todėl toks kainų kilimas nepakeitė šeimų vasaros planų.

Stovyklų organizatoriai tikina, kiekvienais metais atnaujinantys veiklų turinį, pildantys inventorių, todėl stovyklos niekada nebūna vienodos.

Anot A.Šarkio, šiais metais atsirado ir su karu Ukrainoje susijusi naujovė – nemokamos stovyklos ukrainiečių vaikams.

„Vulos“ vadovas taip pat mano, kad Lietuvos vasaros stovyklų lygis nenusileidžia užsienio stovykloms, anot jo, kartais ir pranoksta Vakarų šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius