Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistų tyrime – naujagimių mirtys. Kodėl nėščiosioms davė preparato, skirto vyrams?

Liepos pabaigoje pasaulio žiniasklaidoje nuvilnijo tragiška žinia – vaistų tyrimo metu mirė kūdikiai. Olandų vaistų tyrimo komanda stebėjo sildenafilio – vieno iš pagrindinių viagros komponento – poveikį retai, bet rimtai vaisiaus vystymosi būsenai. Būsimos mamos nėštumo metu vartojo šį vaistą. Tačiau mirus 11 naujagimių, tyrimas buvo nutrauktas.
Mama ligoninėje
Mama ligoninėje / Vida Press nuotr.

Kodėl besilaukiančioms moterims buvo duodamas šis preparatas, domėjosi portalas livescience.com.

Nors vyrų erekcinės disfunkcijos gydymui skirtų vaistų vartojimas nėštumo problemoms spręsti skamba keistai, šis gydymas – bei tyrimas, kaip vaistas gali padėti gydyti konkrečią vaisiaus būklę, – egzistuoja jau seniai.

Viagra priklauso medikamentų, žinomų kaip vazodilatoriai, kategorijai; tai reiškia, kad preparatas praplečia kraujagysles ir pagerina kraujo tekėjimą. Toks poveikis pagerina kraujotaką į tam tikrą kūno zoną. Ir esant tam tikroms aplinkybėms, kurias tyrė olandų mokslininkų komanda, geresnė kraujotaka į besilaukiančios moters placentą galėjo padėti vaisiui.

Tyrimas buvo orientuotas į besilaukiančias moteris, kurių vaisiai turėjo būklę, vadinamą ankstyvuoju vaisiaus augimo sutrikimu. Paprastai tariant, ši būklė reiškia, kad į placentą nepriteka pakankamai kraujo, sakė Dr. Ahmetas Baschatas, Johnso Hopkinso vaisiaus terapijos centro direktorius. Tai gali nutikti dėl to, kad mamos kraujagyslės neperneša pakankamai kraujo į placentą, arba dėl to, kad kūdikio kraujagyslės negali sukurti sveikos kraujotakos. Bet kuriuo atveju, rezultatas toks pats: vaisius gauna per mažai deguonies ir maistinių medžiagų.

Ši būklė yra reta – A.Baschatas sakė, kad ši būklė paveikia 0,5–0,8 procento nėštumų, – bet rimta. „Placenta praranda gebėjimą funkcionuoti gerokai prieš gimdymo laiką“, – vyras sakė „Live Science“. Be to, mamos dažnai pagimdo per anksti, tarp 24 ir 32 savaitės, tik 40–50 procentų tų kūdikių išgyvena. (Iš tiesų – tyrime dalyvavusios moterys, kurios buvo kontrolinėje grupėje (vaisto nevartojo), neteko 9 naujagimių.)

Tačiau kiekviena papildoma diena, kurią vaikas išbūna sveikose įsčiose, sakė A.Baschatas, tikimybę išgyventi padidina papildomais 2 procentais. „Niekas nėra taip efektyvu, kaip didesnis gestacinis amžius“, – sakė vyras. Taigi, jei sildenafilis galėtų praplėsti vaisių ir mamą jungiančias kraujagysles ir užtikrintų, kad vaisius įsčiose išbus ilgiau, jis galėtų palengvinti paprastai negydomos būklės pasekmes.

Tačiau kraujotakos į vaisių pagerinimas nėra vienintelė priežastis, dėl kurios besilaukianti moteris gali vartoti sildenafilį. Dr. Uri Elkayamas, Pietų Kalifornijos universiteto akušerijos ir ginekologijos profesorius, sakė, kad jis išrašo sildenafilį besilaukiančioms mamytėms, turinčioms plaučių arterijos hipertenziją – tai būklė, kai kraujo spaudimas plaučiuose yra per aukštas. Priešingai nuo vaisiaus augimo sutrikimo, ši plaučių problema gali kilti ir tiems pacientams, kurie nesilaukia.

Tačiau „neseniai, šios besilaukiančių moterų būklės valdymas įtraukė sildenafilį ir iš esmės buvo naudingas“, – U.Elkayanas sakė „Live Science“. Kartu su keliais kitais medikamentais, sildenafilis padidino mamų, turinčių šią plaučių problemą, gyvenimo trukmę, nors U.Elkayamas sakė įtariantis, kad iki kol bus išaiškintos šio tyrimo metu įvykusių mirčių priežastys, tokia tyrimo išeiga drastiškai pakeis, kaip jis ir kiti gydytojai išrašo šį preparatą.

Ir išties, tikslios priežastys nėra aiškios. A.Baschatas sakė, kad jam taip pat įdomu pamatyti oficialią olandų mokslininkų komandos išvadą dėl šių mirčių priežasties. Tyrimas buvo tarptautinio tyrimo, kaip sildenafilis galėtų padėti kūdikiams su vaisiaus augimo sutrikimu, dalis, o ankstesnis tyrimas – taip pat atliktas su žmonėmis – parodė, kad vaistai nepagerino aplinkybių ir neprailgino vaisiaus buvimo įsčiose laiko. Tačiau ankstesnis tyrimas padarė išvadą, kad vaistą saugu vartoti net ir nėščioms moterims.

„Turiu vieną klausimą: Jei kažkas atlieka tyrimą, ir paaiškėja neigiami rezultatai, kam atlikti antrą tyrimą? – klausė A.Baschatas. Galbūt paaiškės, kad kažkokie papildomi veiksniai prisidėjo prie tokio didelio mirčių skaičiaus šio tyrimo metu, tačiau „galų gale svarbiausia dalintis tiksliomis detalėmis – mes turime žinoti, kas įvyko“, – sakė vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius