Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandutė Diktanienė: „Svarbiausia laikytis duoto žodžio sau“

Jei orams šąlant tvirčiau susisupate į šiltą paltą, turėtumėte nustebti netikėtai pamatę iš jūros išlipančią Vandutę Diktanienę. 80-metė klaipėdietė ne tik maudosi šaltame vandenyje bet kuriuo sezonu, bet ir suvažinėja iki jūros 10-ies kilometrų atstumą dviračiu.
Vandutė Diktantienė
Vandutė Diktanienė / Asmeninio arch. nuotr.

Prieš beveik 40 metų tapusi neįgali, moteris visą gyvenimą išliko dvasiškai ir fiziškai stipri. Būdama be vienos rankos plaštakos, ji sugeba megzti kojines, važiuoti dviračiu, sporto salėje kilnoti svarmenis ir užsiimti begale kitų veiklų.

Negalia nesutrukdė sportuoti

Pokario laiku, Biržų rajone esančiame Griauzdės kaime, gimusi V. Diktanienė nuo vaikystės daug dirbo ūkyje. Gausioje 10-ties vaikų šeimoje nestigo darbo – jau paauglystėje kilnojo sunkius 60–70 kg bulvių maišus, tai moterį užgrūdino. Vėliau pradėjus dirbti mėsos kombinate, teko vėl išbandyti savo fizines jėgas. Per pamainą į konteinerį vienam žmogui tekdavo sukrauti apie keturias tonas mėsos.

Vaikai nupirko kelialapį, sako dar galiu, dar greita esu. Tai ir vaikštinėjom kalnais, nespėjo vaikai paskui mane.

Tačiau nelaimingas atsitikimas darbe lėmė, jog tuo metu 42-ejų metų amžiaus V. Diktanienė tapo neįgali – neteko plaštakos. Nepaisant to, moteris visą gyvenimą išliko dvasiškai stipri, energinga ir optimistiška – ji mezga kojines, 6 kartus per savaitę eina į sporto salę, važinėja dviračiu, maudosi šaltoje jūroje ir keliauja. „Jei kur dalyvauju, tai pirmą vietą užimu, nors viską darau ne dėl medalių, o dėl sveikatos, bet šiuo metu jaučiuosi lyg man būtų niolika“, – su šypsena sako senjorė.

Aplankė 16 Afrikos valstybių

Moteris nuo jaunystės mėgo įvairius potyrius, keliones, tad dar būdama 24-erių leidosi su vyru į jūrą. Kol vyras dirbo įgulos vadovu, V. Diktanienė užėmė virėjos padėjėjos pareigas. Taip per metus laiko aplanke 16 Afrikos valstybių. Dabar į keliones leidžiasi su vaikais, tačiau taip pat neatsispiria iššūkiams – būdama 76-erių ji leidosi į žygį po įvairius kalnuotus Jungtinių Amerikos Valstijų kanjonus. „Tai ir vaikai manęs nepavijo, aš visad priekyje ėjau, nepriklausomai nuo to, kad lauke 35-40 laipsnių temperatūra“, – atsako pašnekovė.

Tarp kitų jos aplankytų šalių yra Italija, Turkija, Graikija. Pastarojoje ji sutiko savo 80-ties metų jubiliejų. „Vaikai nupirko kelialapį, sako dar galiu, dar greita esu. Tai ir vaikštinėjom kalnais, nespėjo vaikai paskui mane“, – kelionių įspūdžiais dalinasi V. Diktanienė.

Sporto salėje kilnoja svorius

Kadangi vaikystėje moteris turėjo galimybę baigti tik pradinę mokyklą, 40-ies nusprendė baigti vidurinę mokyklą, o jau būdama 70-ies metų amžiaus įstojo į Trečiojo amžiaus universitetą, Sveikatos mokslų fakultetą. „Vos tik atsidarė, iškart ir nuėjau, visus 5 metus ten praleidau. Tai atnešė man žinių apie sportą, sveiką mitybą. Jau žinau, koks maistas yra vaistas, o kuris kenkia, užtat ir ligų jokių neturiu, virškinimas ir kraujotaka puiki, jaučiuosi gerai“, – pasakoja sveikuolė.

V. Diktantienė ne tik vis dar darbuojasi darže, augina vaisius ir daržoves, kuriomis vaišina artimuosius ir draugus, bet ir šešias dienas per savaitę žygiuoja į sporto salę. „Man labai patinka, galiu eiti nors ir kasdien. Kai turiu tiek metų patirties, tai jokių trenerių nereikia, viską pati jau žinau. Pradžioje gal 2–3 kg svarelius turėdavau namuose, bet pasidarė nebeįdomu, dabar turiu 9 kg. O sporto salėje atlieku įvairius pratimus su treniruokliais, ir po 50–80 kg ištraukiu“, – entuziastingai pasakoja moteris.

Pavyzdys ir jaunesniems

Paklausta kokia jos paslaptis, senjorė atsako, jog svarbiausia turėti užsispyrimo. „Jei jau ką pasakei, tai nekeisk žodžio, laikykis to, ką pasakei. Aš pasakiau sau, jog negersiu nei lašo alkoholio, tai kad ir kiek beragintų, niekada neperžengsiu šių žodžių. Kitą sykį ir man tingisi važiuoti dviračiu, vėjas pučia, bet pasakau sau važiuoti ir važiuoju. Aš labai bijau krypuoti, einu kaip styga, užtat ir sportuoju“, – atskleidžia V. Diktanienė.

Nepagyręs pozityvios senjorės nesusilaikė ir sutiktas kaimynas. „Ši moteris mums visiems įkvėpimas, net ir jaunesniems. Tokia veikli, energinga ir pozityvi, niekada negirdėjau skundžiantis, visada keliasi 7-tą ryto ir iki pat vakaro nepailsta. Mažai tokių žmonių žinau, kurie turi tiek valios ir užsispyrimo. Aš pats pas ją einu patarimo, savo sveikata ir gyvybingumu ji pavyzdys mums visiems, net ir su dviračiu būdamas jaunesnis, aš jos nepaveju“, – šiltais žodžiais dalinasi V. Diktanienės kaimynas Jonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius