Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykos svetur: prancūzų vaikams dovanas atneša varpai

Iki šv. Velykų – mažiau nei dvi savaitės. Tad lieka vis mažiau laiko sugalvoti ne tik kaip papuošti stalą ar dažyti margučius, bet ir kokiais skoniais nustebinti artimuosius. Prekybos tinklas „Lidl“ kartu su Prancūzijoje gyvenančia lietuve Skaiste kviečia pažvelgti į šventines šios šalies tradicijas – juk kas, jei ne Prancūzija, visuomet įkvepia eksperimentams virtuvėje?
Velykos
Velykos / 123RF.com nuotr.

Velykų rytas – ankstyvas

Prancūzijoje Skaistė Glantenet gyvena jau dešimtmetį: savo gyvenimą šioje šalyje pradėjusi nuo Lilio, po poros metų persikraustė į Paryžių, o visai neseniai vėl grįžo – mažesniame mieste kur kas smagiau auginti vaikus. 3 mažylių mama tikina per dešimtmetį supratusi, kad Prancūzija gali būti visokia: „Tai daugybės skirtingų kultūrų ir religijų lopšys, tad ir progų yra pačių įvairiausių. Tačiau šv. Velykos, net daugiakultūrėje Prancūzijoje, išlieka viena gražiausių šeimos švenčių.“

Šventei ruoštis pradedama jau šeštadienį, kuomet šeimininkės gamina ėriuką – pagrindinį šventinių pietų akcentą. Velykų rytas joms prasideda anksti – juk ėriuką į orkaitę pašauti reikia net 7 valandoms!

Šventiniai pietūs – iš keturių patiekalų

Kitas svarbus ryto darbas – šokoladinių lobių suslapstymas: „Kol vaikai miega, suaugusieji po visus namus, sodą ar terasą išslapsto šokoladinius kiaušinius, kiškučius ir viščiukus. Legenda sako, kad juos skrisdami virš kaimų ir laukų vaikams išbarsto bažnyčių varpai. Tad po ryto mišių mažųjų laukia smagiausia Velykų dalis – šokoladinių lobių medžioklė“, – pasakoja Skaistė.

Prieš pietus visi susėda aperityvui – švenčių proga jis kiek ištaigingesnis. Apetitui sužadinti valgoma lašiša, įdaryti pomidoriukai bei alyvuogės. „Pietų tradicijos Prancūzijoje – itin gilios. Velykos – ne išimtis, tad šventinius pietus sudaro keturi patiekalai. Pirmajam (entrée) skanaujami krevetėmis įdaryti avokadai, žuvies ar mėsos paštetas su daržovėmis arba lengva trinta sriuba. Tuomet ant stalo patiekiamas pagrindinis patiekalas (plat) – visą rytą kepta ėriena su troškintomis pupelėmis. Prieš desertą – sūriai (fromage). Lietuviams tai gali pasirodyti keista, tačiau, patikėkite – verta pabandyti!“, – sako moteris.

„Deluxe“ sūris Pont L'Évêque, 2,49 Eur | „Deluxe“ paštetų rinkinys, 1,99 Eur. Visose „Lidl“ nuo balandžio 8 d.
„Deluxe“ sūris Pont L'Évêque, 2,49 Eur | „Deluxe“ paštetų rinkinys, 1,99 Eur. Visose „Lidl“ nuo balandžio 8 d.

Desertui tradicines Velykas švenčiančiose šeimose kepamas lizdo formos migdolų ar šokoladinis pyragas. Kiti smaguriauja tortu, šokoladiniais kiaušiniais ar kitais prancūziškais saldėsiais – crème brûlée, citrinų pyragu ar macarons.

„Deluxe“ profitroliai, 2,99 Eur. Visose „Lidl“ nuo balandžio 8 d.
„Deluxe“ profitroliai, 2,99 Eur. Visose „Lidl“ nuo balandžio 8 d.

Lietuviškos tradicijos Prancūzijoje

Prisiminus vaikystės Velykas Skaistę apima nostalgija: „Su mama, seserimi ir močiute keletą savaičių prieš šventę pradėdavome rinkti svogūnų lukštus ir mirkyti juos vandenyje. Velykų išvakarėse visos kartu vyniodavome kiaušinius į lukštus, margindavome makaronais, kruopomis, puošdavome žolelėmis – kiek džiaugsmo būdavo visus apžiūrint ir renkant gražiausius!“

Prancūzijoje kiaušinių niekas nemargina, tačiau moteris stengiasi, kad jos šeimoje gražiausios lietuviškų Velykų tradicijos prigytų: „Marginame kiaušinius lukštais, lauko žolelėmis, burokėliais. Prieš susėdant prie stalo raginu visus daužti kiaušinius – ši dalis sulaukia ypatingo susidomėjimo ir juoko. Tiesa, valgyti kietai virtus kiaušinius prieš pietus prancūzams kiek keista – tačiau noras laimėti tai atperka“, – šypsosi S. Glantenet.

Ištaigingus Velykinius pietus su prancūziškomis natomis suruoškite ir savo namuose! Iki pat Velykų prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse rasite šventinę, gurmanišką prekės ženklo „Deluxe“ produktų liniją. Jo asortimentą sudaro kiekvienam prieinami ir lengvai paruošiami ištaigingi patiekalai, reti delikatesai bei ypatingi ingredientai velykinio stalo šedevrams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius