Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėlyva motinystė: mitai ir tiesos

Susilaukti mažylio vyresniame amžiuje ryžtasi vis daugiau moterų, o Vakaruose tai jau seniai ne naujiena. Pavyzdžiui, daugybė Holivudo žvaigždžių džiaugiasi savo pirmagimiais įpusėjusios ketvirtąją ar net penktąją dešimtį.
Būsimoji mamytė
Būsimoji mamytė / Fotolia nuotr.
Temos: 3 Mama Vaikai Amžius

Kodėl taip yra? Šiuolaikinės moterys mano, kad pirma reikia pasikloti finansinį pagrindą ir pagyventi sau, kad vėliau galėtų tinkamai rūpintis savo vaikučiu. Kad ir kaip būtų, vėlyva motinystė turi ir pliusų, ir minusų. Ką apie tai mano specialistai?

 

Vyresnėms reikia daugiau dėmesio skirti sveikatai

Teigiama, kad kol moters ciklas normalus, reguliarus, jos sveikata tvirta. Vadinasi, organizmas yra pasiruošęs vaikui išnešioti ir gimdyti. O kiek jums metų ir kada norite gimdyti, priklauso tik nuo jūsų. Taigi niekas neturi teisės smerkti ar kaltinti vyresnio amžiaus moterų, nusprendusių tapti mamomis. Vis dėlto yra keletas dalykų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį. Tai, ką savo kūnui ir organizmui leidote keturiasdešimties,  gali atsigręžti įvairiomis ligomis ar negalavimais, todėl atlikite visus būtinus tyrimus, kuriuos rekomenduoja jūsų ginekologas. Jeigu ruošiatės susilaukti mažylio, turite įsitikinti tinkama savo sveikatos būkle, įvertinti visas rizikos grupes ar, jeigu reikia, sustiprinti organizmą. Taigi būtina atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių sistemą, virškinamąjį traktą, žarnyną, plaučius ir pan.

 

Vyresnė – atsakingesnė

Kad ir kaip būtų, negalime su tuo nesutikti, nors tai nereiškia, kad jaunos mamos yra visiškai neatsakingos. Tiesiog noras iki paryčių linksmintis vakarėliuose, sulaukus vyresnio amžiaus, nebe toks aktualus. Dažnai tokios moterys ilgai svajoja apie kūdikėlį, kol susilaukia jo. Taigi – jos būna pasiruošusios, subrendusios ir nusiteikusios tam, kas jų laukia. Na, bent jau teoriškai. Vis dėlto tiesos šiame teiginyje tikrai galima įžvelgti, nes vyresnės mamos paprastai būna labiau patyrusios, ramesnės ir kiek kitaip suvokia pačią motinystę.

 

Vyresnių mamų vaikai dažniau gimsta fiziškai ir psichiškai atsilikę

Teigiama, kad vyresnio amžiaus mamos dažniau pagimdo fizinių ar psichinių problemų turinčius vaikus. Tiesa ta, kad nesveikuojantis mažylis gali gimti bet kokio amžiaus moterims. Vis dėlto, sulaukusioms daugiau kaip 35-erių, verta būti atsargesnėms ir atlikti visus rekomenduojamus genetinius tyrimus ar dažniau tikrintis ultragarsu (kiek kartų ir kaip dažnai, žinoma, pataria gydytojas), kad būtų išvengta pavojų.

 

Vyresnės mamos pagimdo tik po Cezario pjūvio

Cezario pjūvis turėtų būti daromas tik ypatingais atvejais, kai kamuoja įvairios patologijos, ligos arba jeigu kūdikio padėtis nėra tinkama gimdyti natūraliai. Pasak specialistų, vyresnės mamos kuo puikiausiai gali pagimdyti ir be Cezario pjūvio. Tiesa, amžius ir Cezario pjūvis yra susiję. Teigiama, kad pjūvio net kelis kartus dažniau prireikia vyresnėms moterims. Apskritai gydytojai pastebi, jog vis daugiau moterų dėl įvairių psichologinių baimių renkasi Cezario pjūvį, bet ne natūralų gimdymą. O visa tai gali turėti neigiamos įtakos ir moters, ir mažylio sveikatai.

 

Vėlai pagimdysi – su vaiku nesusikalbėsi

Kartų konfliktas gali būti neišvengiamas bet kuriuo atveju – ar jūs gimdėte vėlesnio amžiaus, ar jaunesnės, jeigu nesuvoksite, kad jūsų vaikas yra asmenybė ir gyvens savo gyvenimą. Taigi toks tvirtinimas yra greičiau mitas nei statistika. Belieka suvokti, kad pirmagimio susilaukusios moterys, nepriklausomai nuo metų skaičiaus, jaučiasi panašiai, joms kyla tokių pačių klausimų auklėjant vaikus ir t. t., tad amžius gali būti niekuo dėtas!

 

Vėliau gimdančios mamos susilaukia silpnų vaikų

Gydytojai teigia, kad būna netgi atvirkščiai. Vyresnės mamos labiau susitelkusios į kūdikio laukimą negu tos, kurios pastojo itin jaunos ar nėštumas nebuvo planuotas. Šiuo atveju moterys skiria daugiau dėmesio savo sveikatai, sportuoja, gerai maitinasi, domisi ir seka viską, kas susiję su gimdymu ir tam atsakingai ruošiasi. O juk ramybė ir šviesus laukimas – tikra dovana jūsų mažyliui!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius