Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Virtuali psichologės paskaita tėvams: kaip padėti paaugliui, kuris savimi nepasitiki?

Šiuolaikinių paauglių nepasitikėjimas savimi yra „užmaskuota“ ir opi tema. Dažnai apie tai iš nežinojimo, kaip padėti savo vaikui, nutylima arba paliekama paaugliui spręsti problemą savarankiškai, su mokytojais ar mokyklų psichologais, į kuriuos retas jaunuolis kreipiasi pats.
Moteris ir paauglys
Moteris ir paauglys / 123RF.com nuotr.

Psichologė, geštalto terapijos praktikė Ugnė Juodytė sako: „Greičiausiai nerastume nė vieno žmogaus, kuris būtų visiškai pasitikintis (arba visiškai nepasitikintis) savimi žmogus. Tačiau tai mes galime kontroliuoti, ugdyti ir neleisti sau ar net kitam įkristi į savigraužą arba visišką neveiksnumą.“

Tuo tarpu tėvai esančios problemos dažnai net nepastebi, matydami savo vaiką su būriu draugų ir gaunantį aukščiausius balus pamokose. Tačiau įveikus egzaminų laikotarpį ir atėjus metui apsispręsti dėl ateities, lieka sutrikę, nes jų atžala nebežino, kokią profesiją nori pasirinkti, ir abejoja savo pasirinkimais.

Dažnai paaugliai pasakoja situacijas, kai gauna daug kritikos, bet labai retai yra pagiriami.

Taip dažnai nutinka su itin aktyviai komunikuojančiais paaugliais, kurie yra klasės lyderiai, renkasi išskirtinį aprangos stilių, tačiau, kaip būdinga paauglystėje, iš tiesų turi neigiamų minčių ir jausmų, kuriais, iš baimės būti nesuprastiems, nesidalina su artimiausiais žmonėmis.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnė Juodytė
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnė Juodytė

Kartais tėvai, savo laiko skyrimo vaikui sąskaita, paauglio matomus trūkumus bando užglaistyti pinigais, pramogų kiekiu, dovanojamais daiktais, manydami, kad gausos jausmas sukurs stiprų pasitikėjimo savimi ir savivertės jausmą. Tačiau vaiko pasitikėjimo savimi šaknys randasi kur kas giliau – tėvų ir artimųjų santykyje su vaiku. Tad, jeigu nutinka taip, kad tėvai dažnai priekaištauja dėl paauglio elgesio, tai gali turėti daug žalos vaiko savivertės formavimuisi.

Kaip sako psichologė Ugnė, tėvai prie paauglių savivertės ugdymo prisideda kiekvieną dieną: „Dažnai paaugliai pasakoja situacijas, kai gauna daug kritikos, bet labai retai yra pagiriami. Taip formuojasi aiškus matymas, ką jis daro ne taip, tačiau stipriųjų savo pusių jaunuolis nemokomas atpažinti.“

Psichoterapijos praktikė sako, kad pozityvesnis tėvų elgesys gali turėti stiprią įtaką paauglio pasitikėjimo stiprinimui ir karjeros pasirinkimams.

Birželio 21 dieną, ketvirtadienį, 19 val. psichologė U.Juodytė ves paskaitą tiesiogiai internetu paauglių tėvams: „Kodėl paaugliai nepasitiki savimi? 3 būdai jiems padėti.“ Paskaita nemokama, o norintys dalyvauti kviečiami užsiregistruoti paspaudus šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius