Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

11 guziukų tipų, kurie atrodo kaip spuogai, tačiau yra visai kas kita

Aknė – labiausiai paplitusi odos problema, pasireiškianti įvairiais odos bėrimais, spuogais – sukelia ne visas raudonas dėmes ant odos. Dauguma kitų odos būklių pasireiškia guziukais, primenančiais įprastus odos trūkumus. Kelios rimtos odos būklės, tokios kaip stafilokoko infekcija ir odos vėžys, taip pat gali pasireikšti spuogus primenančiais guziukais. Kaip rašo msn.com, aptikus naują odos „draugą“, diena tampa niūresnė, tačiau ne kiekvienas odos guziukas yra spuogas.
Aknė
Aknė / Vida Press nuotr.

Pasak Amerikos dermatologijos akademijos, aknę sukelia užsikišusios poros, kuriose pradeda kauptis bakterijos. Yra daugybė odos būklių, tiek išvaizda, tiek pojūčiais primenančių aknę.

„Business Insider“ pasikonsultavo su dermatologais ir gydytojais, norėdami identifikuoti keletą odos guziukų tipų, kurie primena spuogus, tačiau iš tiesų yra kas nors kita.

Milija gali priminti spuogus

Vienas odos pažeidimų tipų, primenančių spuogus, yra milija. Šie šviesūs iškilę gumbeliai dažnai pasirodo aplink akis, tačiau milija taip pat gali atsirasti ir kitose kūno vietose.

„Milija atrodo kaip spuogeliai, tačiau iš tiesų tai yra porose susiformavusios kerotino cistos. Kadangi milija slypi po oda, šie gumbeliai gali erzinti jus keletą mėnesių, nebent juos pašalinsite“, – sakė sertifikuota dermatologė dr. Heather Downes.

Milija yra nepiktybinė, tačiau daugybė žmonių nori jos atsikratyti dėl kosmetinių priežasčių. Paprastai dermatologai praduria odą steriliu instrumentu ir įrankiu, vadinamu dvipusė kosmetologinė kilpelė (komedonų ekstraktorius), išspaudžia šiuos gumbelius. Pasak „Healthline“, cheminis pilingas ir išoriniai retinoidai taip pat gali padėti atsikratyti milijos.

Vida Press nuotr./Aknė
Vida Press nuotr./Aknė

Rožinė gali sukelti raudonus plėmus ir gumbus odoje

Kita odos būklė, dažnai painiojama su akne, yra rožinė (rosacea). Ši chroniška odos būklė dažnai sukelia odos paraudimą, ryškiai matomus kapiliarus ir guzelius.

„Pacientai, turintys rožinę, turi labai jautrią odą. Jų odą lengvai sudirgina saulės šviesa, šaltas vėjas ir kai kurios odos priežiūros priemonės. Dėl to oda paraudonuoja ir joje susiformuoja maži laikini rožiniai gumbeliai ir pūlinukai, primenantys aknę, tačiau iš tiesų tai yra uždegimo gumbeliai“, – aiškina H.Downes.

Šie gumbeliai paprastai atsiranda ant kaktos, nosies, žandų ar smakro, ir gali išsilaikyti kelias dienas. Deja, pasak H.Downes, rožinės gydymas odos šveitimu ar vaistais nuo aknės gali tik paūminti odos uždegimą.

Norėdami pašalinti šią būklę, būtinai apsilankykite pas dermatologą, nes yra tepamų vaistų, galinčių suvaldyti šią būklę. Žmonės, kenčiantys nuo šios būklės turėtų kruopščiai saugoti odą nuo saulės spindulių.

Vida Press nuotr./Odos priežiūra
Vida Press nuotr./Odos priežiūra

Perioralinis dermatitas – aplink nosį ir burną

Dėl perioralinio dermatito ant veido atsiranda maži, niežtintys ir kartais skaudantys raudoni gumbeliai. Ši būklė paveikia apatinę veido dalį.

Sertifikuota dermatologė dr. Susan Bard sakė, kad dažniausiai ši būklė pasireiškia aplink nosį ir burną ir paprastai yra siejama su išorinių steroidų padauginimu. Ją taip pat gali sukelti įkvėpti steroidai – receptiniai purškikliai, naudojami per nosį ar per burną, kai kurios dantų pastos ir stiprūs drėkinamieji veido kremai.

Paprastai perioralinis dermatitas išnyksta, kai nebevartojate išorinių steroidų arba kitų šią būklę skatinančių produktų. Kartais dermatologai išrašo per burną vartojamus antibiotikus, tokius kaip tetraciklinas, arba išorinius antibiotikus, tokius kaip metronidazolas.

Fotolia nuotr./Vaistų vartojimas
Fotolia nuotr./Vaistų vartojimas

Folikulitas dažnai painiojamas su kūno akne

Jei manote, kad jums kūno aknė, įsitikinkite, kad tai ne folikulitas. Tai būklė, kai normaliuose plaukelių folikuluose vyksta uždegimas ir dėl to atsiranda maži raudoni gumbeliai. Dažniausiai jie būna ant krūtinės, nugaros, rankų ir kojų.

„Gumbeliai panašūs į aknę, tačiau jei įsižiūrėsite, jie išsidėstę ten pat, kur ir plaukelių folikulai. Šią būklę paprastai sukelia bakterijos, tačiau kartais ją gali sukelti ir odoje esančios mielės“, – sakė sertifikuotas dermatologas dr. Jerome'as Potozkinas.

Prevencinės priemonės labai paprastos: prauskitės po dušu po sporto ar gulėjimo vonioje – taip pašalinsite prakaitą ir bakterijas. Paveiktas vietas taip pat prauskite antibakteriniu muilu.

Folikulito gydymas gali būti labai įvairus – nuo išorinių antibakterinių priemonių ir antimielinių vaistų iki per burną vartojamų vaistų. Amerikos dermatologijos akademija teigia, kad, jei palaikysite sveiką imuninę sistemą ir nutrauksite bet kokius veiksmus, sukeliančius folikulitą, jis dings savaime.

Riebalinė hiperplazija primena didelius spuogus

Riebalinė hiperplazija – tai maži gumbeliai, augantys plaukų folikuluose su padidėjusiomis riebalinėmis liaukomis. Nors techniškai tai laikoma augliais, riebalinė hiperplazija yra visiškai nepavojinga ir tikrai nėra vėžys.

Šie nepiktybiniai augliukai yra rausvai balti arba geltoni, aiškina dr. J.Potozkinas. Jie yra paveldimi ir paprastai atsiranda suaugusiesiems ant veido, nors gali atsirasti bet kokiame amžiuje.

Jei norite išsigydyti nuo riebalinės hiperplazijos, jūsų dermatologas greičiausiai taikys gydymą elektrokauteriu arba lazeriu, kad pašalintų kiekvieną gumbelį.

Shutterstock nuotr./Odos gražinimo procedūra.
Shutterstock nuotr./Odos gražinimo procedūra.

Užkrečiamojo moliusko virusas

Nors aknės spuogus sukelia ant odos esančios bakterijos, panašiai atrodančius pažeidimus gali sukelti virusinė infekcija.

„Užkrečiamasis moliuskas yra virusinė odos būklė, sukelianti spurgos formos rausvus arba odos spalvos gumbelius. Kai jie dar maži, jie labai primena spuogus“, – sakė S.Bard.

Pasak Britų dermatologų asociacijos, užkrečiamąjį moliuską sukelia raupų virusas. Juo galima užsikrėsti tiesioginio kontakto metu arba dalijantis asmeniniais daiktais, tokiais kaip rankšluostis ar drabužiai. Ši būklė yra nekenksminga ir paprastai išnyksta savaime, tačiau kartais tai užtrunka nuo 6 iki 18 mėnesių.

Vida Press nuotr./Medvilninis rankšluostis
Vida Press nuotr./Medvilninis rankšluostis

Žąsies oda

Keratosis pilaris (žąsies oda) yra dažna odos būklė, sukelianti mažus, kietus, bėrimą primenančius gumbelius ant odos. Dėl šių gumbelių oda gali priminti švitrinį popierių.

„Kai kurie tai maišo su akne, tačiau tai yra genetinė būklė, kuri pasireiškia, kai oda natūraliai nekeičia sluoksnių ir kerotinas užkemša poras – būtent dėl to atsiranda maži gumbeliai“, – sakė dr. Debra Jaliman, dermatologė ir Mount Sinai Icahn medicinos mokyklos dermatologijos docentė.

Keratosis pilaris sukeliami gumbeliai paprastai yra šviesios spalvos ir linkę atsirasti ant rankų. D.Jaliman sako, kad juos galima gydyti losjonais, kuriuose yra keratolitinių medžiagų, tokių kaip salicilo rūgštis. Keratolitinės medžiagos atpalaiduoja išorinį odos sluoksnį ir priverčia jį nuslinkti, taip padeda atnaujinti žąsies odos paveiktas sritis.

Vida Press nuotr./Rankos
Vida Press nuotr./Rankos

Spuogai gali būti alerginė reakcija

Kai kurie odos priežiūros produktai gali užkišti poras ir taip sukelti aknę, tačiau net ir daugelis porų neužkemšančių produktų gali sukelti bėrimą ir alerginę reakciją, kurie primena aknę.

„Alerginė reakcija gali sukelti raudonus gumbelius, primenančius spuogus. Tokia reakcija sukelia niežulį, o aknės atveju niežulio nebūna“, – aiškino D.Jaliman.

Moteris taip pat patarė jautrią odą turintiems žmonėms vengti kvapintų produktų, nes tai labai dažna odos jautrumo ir alergijos priežastis.

Konservantai, naudojami kosmetikoje, taip pat gali sukelti alerginę reakciją, kai kurie žmonės gali turėti odos problemų dėl organizmo reakcijos į tam tikrą maistą ar tam tikrus alergenus, tokius kaip žiedadulkės.

123RF.com nuotr./Kosmetika
123RF.com nuotr./Kosmetika

Vėjaraupiai sukelia bėrimą, kuris panašus į aknę

Vėjaraupiai yra paplitusi infekcija, kurią sukelia varicella-zoster virusas. Simptomai jaučiami apie 10–20 dienų nuo užsikrėtimo ir paprastai pasireiškia gumbeliais ant odos, kurie labai primena kūno aknę.

„Vėjaraupiai dažnai maišomi su akne. Taip yra todėl, kad jie sukelia bėrimą ir niežulį bei atsiranda mažos pūslelės, pripildytos skysčio“, – sakė skubios pagalbos gydytojas, Lazerio centro medicinos direktorius dr. Hardikas Sonis.

Jei esate linkę ant odos turėti spuogų, vėjaraupius galite sumaišyti su įprasta spuogų banga.

Tačiau paprastai – anksčiau ar vėliau – virusas sukelia karščiavimą ir skausmus. Nors dažniausiai suaugusiesiems vėjaraupių simptomai pasireiškia sunkiau, situacija išsisprendžia pati maždaug per savaitę be jokio specialaus gydymo. Tačiau vis tiek turėtumėte apsilankyti pas gydytoją, kad šis patvirtintų diagnozę ir galėtų skirti priemonių simptomams palengvinti.

123rf.com nuotr./Vėjaraupiai
123rf.com nuotr./Vėjaraupiai

Stafilokoko infekcijos

Stafilokoko infekcijas sukelia stafilokoko bakterijos. Šios bakterijos paprastai yra nepiktybinės ir yra randamos ant sveikų žmonių odos, tačiau jos gali sukelti infekciją, jei patenka į atvirą žaizdą ar nubrozdinimus.

Kaip sakė H.Sonis, stafilokoko infekcija sukelia spuogus primenančius iškilimus, guzelius ir raudonumą, kuriuos galima lengvai sumaišyti su akne. Priešingai nei normalūs spuogai, stafilokoko infekcija gali išsivystyti į pūlinių pritvinkusias pūsles ar didelį sudirgintos odos plotą.

Nors dauguma stafilokoko infekcijų yra nedidelės ir išnyksta savaime, kai kurios gali sukelti pavojų gyvybei sukeliančias būkles, tokias kaip sepsis ar vidinių širdies audinių infekcija. Jei įtariate, kad turite stafilokoko infekciją ar oda pažeista, o žaizda negyja, kreipkitės į gydytoją, kad šis nustatytų diagnozę.

123rf.com nuotr./Sepsis
123rf.com nuotr./Sepsis

Odos vėžio rūšis gali būti panaši į spuogus

Viena labiausiai nerimą keliančių spuogus primenančių būklių yra odos vėžio rūšis, vadinama bazinių ląstelių karcinoma.

„Bazinių ląstelių karcinoma yra labiausiai paplitusi odos vėžio rūšis ir dažnai painiojama su spuogais. Spuogai paprastai dingsta per kelias dienas ar savaites. Tačiau, jei jie neišnyksta keletą mėnesių, turėtumėte apsilankyti pas sertifikuotą dermatologą, nes gali tekti padaryti darinio biopsiją vėžiui atmesti“, – sakė H.Downes.

Gera žinia, kad bazinių ląstelių karcinoma yra laikoma mažos rizikos vėžiu. Pasak Odos vėžio fondo, gyvybei pavojų ši vėžio rūšis kelia tik labai retais atvejais.

„Šios vėžio rūšies išplitimo po visą kūną rizika yra beveik lygi nuliui. Jis kenkia tik šalia esantiems audiniams“, – aiškino H.Downes.

Įprastinis gydymo metodas – chirurginis paveiktos zonos pašalinimas. Nors bazinių ląstelių karcinoma paprastai nėra agresyvi vėžio forma, ilgai jos negydžius gali likti randų. Kuo greičiau pasitikrinkite visus įtartinus gumbelius, kad kuo anksčiau aptiktumėte odos vėžį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius