Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

14 blogo burnos kvapo priežasčių: nuo įprastų iki netikėtų

Jeigu valgėte maisto, paskaninto česnaku, arba išgėrėte keletą skardinių alaus, natūralu, kad burnos kvapas bus nekoks. Tačiau, pasak specialistų, blogas burnos kvapas gali atsirasti dėl pačių netikėčiausių priežasčių, rašoma portale www.prevention.com.
Blogas kvapas iš burnos
Blogas kvapas iš burnos / 123rf.com nuotr.

Jei net atsisakius blogą kvapą sukeliančio maisto ir atlikus rekomenduojamus gyvenimo būdo pokyčius vis dar kamuoja blogas burnos kvapas, gali būti, kad jį sukelia rimtesni organizmo sutrikimai. Pasak kosmetinės odontologijos specialistės Rhondos Kalasho, apsilankymas pas odontologą padės atmesti dantų ir dantenų ligas, ir jei blogo burnos kvapo kaltininkė ne burna, problemą išspręsti padės konsultacija su šeimos gydytoju.

Susipažinkite su specialistų pateikiamomis blogo burnos kvapo priežastimis ir patarimais, ką su tuo daryti.

Prasti burnos higienos įpročiai

Viena dažniausių blogo burnos kvapo priežasčių yra prasti burnos higienos įpročiai. Kai nesuvirškinto maisto dalelės užsilieka tarpdančiuose ir aplink dantis, anksčiau ar vėliau burnoje esančios bakterijos jas suskaido, ir sukelia dantenų ligų skleidžiamą kvapą.

Dantų ir liežuvio plovimas du kartus per dieną (po dvi minutes), tarpdančių valymas kartą per dieną, pakankamo vandens kiekio vartojimas ir reguliarūs apsilankymai pas odontologą yra geriausias būdas atsikratyti nemalonaus burnos kvapo.

Vida Press nuotr./Dantų pasta
Vida Press nuotr./Dantų pasta

Dehidratacija

Seilės yra svarbios, kadangi jos skaido maisto daleles nepažeisdamos burnos gleivinės. Tačiau kai geriate nepakankamai vandens, seilių išsiskyrimas gali dramatiškai sumažėti. Apnašos ir rūgštys, užsiliekančios burnoje tokios sausros metu gali sukelti blogą burnos kvapą. Taigi kasdien gerdami pakankamai vandens, užtikrinsite seilių gamybą.

Angliavandenius ribojanti dieta

Ribojant angliavandenius (pavyzdžiui, keto dietoje), kūnas galiausiai pasieks ketozės būseną, kai kūne kaupiasi acetonas, todėl iš burnos gali sklisti vaisių kvapas.

Jei esate užtikrinti, kad keto dieta jums tinka, blogą burnos kvapą kaip šalutinį jos poveikį geriausiai paslepia nepriekaištingi burnos higienos įpročiai, pakankamo vandens kiekio vartojimas bei becukrė kramtomoji guma.

Vaistai

Antidepresantai, vaistai nuo cholesterolio ar diabeto yra tik keli iš daugelio receptinių vaistų, galinčių sukelti sausrą burnoje – toks jų šalutinis poveikis: angliavandeniai ir krakmolas prilimpa prie audinių ir dantų paviršiaus, o be seilių, kurios juos nuplauna, tai tarsi švediškas stalas bakterijoms.

Sausos burnos poveikį sumažinti galite gerdami pakankamai vandens bei laikydamiesi tinkamos burnos higienos įpročių. Becukrės pastilės, ypač rūgštaus skonio, taip pat padeda skatinti seilių išsiskyrimą.

Fotolia nuotr./Kokie dantų priežiūros mitai populiariausi?
Fotolia nuotr./Kokie dantų priežiūros mitai populiariausi?

Lipnūs desertai

Lipnūs saldumynai įsispraudžia į gilius dantų griovelius ir taip suteikia „maisto“ bakterijoms. Kuo daugiau yra bakterijų, tuo blogesnis kvapas iš burnos. Cukraus vartojimo ribojimas ir dantų valymas po lipnaus deserto gali padėti išvengti dantų gedimo bei blogo burnos kvapo.

Kavos vartojimo įpročiai

Kava yra rūgšti ir dehidratuojanti, dėl to ji mažina seilių išsiskyrimą ir sukuria burnoje tobulą aplinką veistis bakterijoms. Seilės yra puikus lubrikantas, neleidžiantis bakterijoms prilipti prie dantų, jose taip pat yra enzimų, neutralizuojančių burnos ertmės bakterijas ir mažinančių dantenų ligų bei dantų gedimo riziką.

Gerdami stiklinę vandens po kiekvieno puodelio kavos sumažinsite su kava susijusią dehidrataciją ir išlaikysite gaivesnį burnos kvapą.

Cukraus kiekis kraujyje

Vienas bjaurus diabeto šalutinis poveikis yra išsausėjusi burna – tai tobula aplinka bakterijoms veistis ir sukelti blogą burnos kvapą. Lyg to būtų negana, dėl prasto gijimo tai gali prisidėti prie dantenų ligų. Kai susinormalizuos cukraus kiekis kraujyje, blogas burnos kvapas turėtų dingti.

Sutrikęs virškinimas

Dėl virškinimo sutrikimų, tokių kaip refkliuksas, skrandžio turinys atpilamas į burną – o kadangi turinys yra rūgštus, burna gali labai išsausėti. Dėl to dauginasi bakterijos (o iš čia ir blogas kvapas). Taip pat gali suplonėti dantų emalis, padidėja dantų gedimo rizika.

Refliuksą sukeliančio maisto atsisakymas, kramtomosios gumos su ksilitoliu vartojimas bei burnos skalavimas burnos skalavimo skysčiu be alkoholio gali padėti pagerinti burnos kvapą, tačiau taip pat svarbu apsilankyti pas gydytoją ir pašalinti refliukso priežastį, kol jis nesukėlė per daug žalos jūsų dantims ir burnos audiniams.

Kvėpuojant per burną dėl sumažėjusio seilių kiekio aplink dantis padaugėja apnašų ir jose besiveisiančios bakterijos sukelia blogą kvapą.

Per daug alkoholio

Alkoholio sukelta dehidratacija gali prisidėti prie prasto seilių išsiskyrimo bei padidėjusio apnašų kiekio, o tai yra puikios sąlygos veistis bakterijoms. Stenkitės apsiriboti 1–2 gėrimais per vakarą ir būtinai gerkite vandens po kiekvieno kokteilio, kad sumažintumėte potencialią su alkoholiu susijusią dehidrataciją.

Kovojate su liga

Kai dėl peršalimo ar sinusų infekcijos užsikemša nosis, esame linkę kvėpuoti per burną. Kvėpuojant per burną ji išdžiūna ir sumažėja sielių išsiskyrimas, o dėl sumažėjusio seilių kiekio burnoje aplink dantis padaugėja apnašų ir jose besiveisiančios bakterijos sukelia blogą kvapą.

Kvėpavimą per nosį gali palengvinti nosies purškalai. Vandens vartojimas taip pat gali palengvinti kvėpavimą per nosį – burna bus drėkinama ir nemalonų kvapą sukeliančios gleivės neužstrigs gerklėje.

Knarkimas

Panašiai, kaip ir peršalę, knarkdami kvėpuojate per burną, dėl to burna išsausėja, sumažėja seilių išsiskyrimas ir dauginasi bakterijos. Odontologas arba otorinolaringologas (ausų, nosies, gerklės specialistas) gali padėti prisikasti prie problemos šaknų. O iki tol gerkite pakankamai vandens ir prieš miegą įjunkite oro drėkintuvą – tai padės burnai neišdžiūti ir sustabdys bakterijų dauginimąsi.

Rūkymas

Rūkymas generuoja karštį burnoje, dėl to ji išsausėja ir joje dauginasi bakterijos. Todėl padidėja dantenų ligų ir dantų skylių rizika. Jei dar nesate pasiruošę mesti rūkyti, svarbu laikytis tinkamų burnos higienos įpročių, gerti daug vandens ir nepamiršti kramtyti becukrės kramtomosios gumos.

Nereguliarus valgymas

Seilės pradeda kauptis burnoje, kai užuodžiame maistą arba žinome, kad tuoj valgysime . Praleistas valgymo laikas priverčia seilių liaukas „užmigti“ ir jos gamina mažiau seilių, dėl to burna išsausėja ir atsiranda blogas kvapas. Paprasčiausias būdas pataisyti padėtį – reguliariai valgyti. Na o tie, kurie laikosi protarpinio badavimo, turėtų gerti pakankamai vandens – jis padės pašalinti blogą kvapą.

Tonzilių uždegimas

Tonzilių uždegimas arba tonzilitas (angina) taip pat gali sukelti blogą burnos kvapą. Mat padidėjus tonzilėms, ryjant maistą, prie jų prikimba daugiau maisto dalelių. Jeigu jūsų tonzilės kelia problemų, kasdien skalaukite burną sūriu šiltu vandeniu. Jei tai nepadės, odontologas pasiūlys receptinių produktų, padėsiančių kontroliuoti anginos sukeltą blogą burnos kvapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius