Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

15 priežasčių vaikščioti bent 15 minučių kasdien

Vaikščioti pėsčiomis, tai ne tik paprastas būdas iš taško A pakliūti į tašką B. Tai jums suteikia kur kas daugiau naudos, nei galite pagalvoti iš pirmo žvilgsnio.
Ėjimas teikia daug naudos, laimės – irgi
Ėjimas teikia daug naudos, laimės – irgi / Vida Press nuotr.

Gerina nuotaiką

Pasivaikščiojimai gerina nuotaiką, ypač, jeigu žingsniuojate ne sporto salėje, bet gryname ore. Be to, visa tai puikiai padeda nuo depresijos.

Didina kūrybingumą

Jeigu jūs praradote motyvaciją ir nežinote, kaip tapti budresniais, neturite įkvėpimo, o reikia suteikti sielą ir kūną idėjai, tuomet leiskitės į energingą pasivaikščiojimą. Vaikščiojimas gerina mąstymą ir didina kūrybinį potencialą.

Padeda kovoti su alergijomis

Alergijų sezonu norisi užsibarikaduoti namuose ir apsisaugoti nuo dirginančių pojūčių, tokių kaip ašaros, sloga, niežulys. Tačiau mokslininkai nepalaiko tokios strategijos, kadangi tyrimų duomenimis, ėjimas ir bėgimas efektyviai šalina alergijos simptomus.

Sumažina metabolinio sindromo riziką

Metabolinis sindromas – tai kompleksinis sveikatos sutrikimas, kuriam būdingas padidėjęs kraujo spaudimas, didelis cukraus kiekis kraujyje, antsvoris. Metabolinis sindromas gali turėti įtakos tokioms ligoms kaip cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms, ankstyvai mirčiai.

Šis sindromas gali užklupti dėl sėdimo gyvenimo būdo ir darbo, todėl patarimas paprastas – stokitės ir eikite. Aerobiniai pratimai ir energingas vaikščiojimas privers jus pasijausti kur kas geriau.

Ilgėja gyvenimo trukmė

Kasdieniai pasivaikščiojimai gali pratęsti gyvenimą net septyneriais metus. Ir gali būti, kad juos nugyvensite su šypsena, kadangi dažnai vaikščiojantys žmonės jaučiasi laimingesni.

Padės sutaupyti

Visada galite rinktis sporto klubą, bėda ta, kad ten tenka ir palikti nemažą pinigų sumą. O štai vaikščiojimas lauke jums nieko nekainuos – tereikia išsirinkti patogią avalynę ir imtis darbo.

Pratęsia jaunystę

Tyrimai atskleidžia, kad žmonės, kurie dažnai vaikščioja, yra jaunesni ląstelių lygmenyje nei pritingintys jų bendraamžiai. Fizinis krūvis padeda išsaugoti ir prailginti telomerus, kurie metams bėgant trumpėja ir mažina žmogaus biologinį amžių.

Gerėja miego kokybė

Vaikščiojantys žmonės geriau ir kiečiau miega, mažėja nemigos tikimybė, greičiau užmiegama. O visapusiškas poilsis – tai raktas į ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą.

Mažina stresą

Šiuolaikinis žmogus patiria labai daug streso, kuris itin neigiamai atsiliepia fizinei ir dvasinei savijautai. Įveikti jį gali pasivaikščiojimas, kadangi tai greitas ir efektyvus būdas nusiraminti, normalizuoti kortizolio kiekį kraujyje ir išvalyti protą.

Stimuliuoja smegenų darbą

Vaikščiojimas naudingas ir kūnui, ir smegenims. Reguliarūs pasivaikščiojimai gerina atmintį, mokymosi įgūdžius, mažina demencijos ir Alzheimerio ligos riziką.

Nuima skausmą

Paskutinis dalykas, apie kurį žmogus galvoja, kai jį kamuoja chroniškas skausmas, yra pasivaikščiojimai. Tačiau mokslininkai aptiko, kad vaikščiojimas gali padėti visais atvejais ir net jeigu visiškai neatsikratysite skausmo, lengviau su juo susidorosite.

 123rf.com nuotr./Šiaurietiškas ėjimas populiarus ne tik Suomijoje, bet būtent šioje šalyje jis gimė
123rf.com nuotr./Šiaurietiškas ėjimas populiarus ne tik Suomijoje, bet būtent šioje šalyje jis gimė

Stiprina kaulus

Tankus kaulų audinys kaulus tvirtina, padeda išvengti osteoporozės, stuburo deformacijų ir kitų problemų, susijusių su atraminio-judamojo aparato ligomis. O vaikščiojimas ir yra vienas iš būdų sustiprinti savo kaulus.

Gerina regėjimą

Ilgainiui mus visus užklups regėjimo problemos, susijusios su amžiumi, tačiau visa tai galime atitolinti. Reguliarūs fiziniai krūviai padeda išsaugoti sveikas akis ilgesnį laiką. Remiantis tyrimais, žmonės, kurie reguliariai vaikščiojo, rečiau kentėjo nuo akių tinklainės degeneracijos, regėjimo netekimo, susijusio su amžiumi.

Daugiau laiko su artimaisiais

Žinoma, galite vaikščioti ir vieni, tačiau kartu su kompanija yra kur kas linksmiau ir smagiau. Tai puiki proga pabendrauti su draugais ir šeima, o mažiau laiko praleisti prie televizoriaus ir kompiuterio.

Padeda įveikti ligas

Fizinis aktyvumas vadinamas stebuklinga tablete, kuri padeda įveikti tokias ligas kaip vėžys, diabetas, širdies ir plaučių ligos. Tad belieka tik išsirinkti tinkamą aprangą ir keliauti, kadangi artėjantis pavasaris mums suteikia puikią galimybę daugiau laiko praleisti gryname ore.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius