Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

16-kos pirmąkart alkoholio paragavęs Rimvydas: jaunimui ne į zoologijos sodą ekskursijas reikia organizuoti

Kartais gyvenime duris uždaryti tenka net 30 kartų. Tol, kol galiausiai atsivers tavosios. „Aš dirbu ne dėl pinigų. Dirbu todėl, kad būčiau laimingas. Buvau nelaimingas, kol neturėjau to, ką turiu dabar“, – sako Grigiškėse gyvenantis 28 metų Rimvydas Jankauskas. Nors paauglystė nebuvo labai lengva, vaikinas buvo pradėjęs vartoti alkoholį, o darbus keitė apie 30 kartų, dabar jis džiaugiasi pasikeitusiu gyvenimu ir sėkminga verslo plėtra.
Atviras jaunimo centras „Mes patys“
Atviras jaunimo centras „Mes patys“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Rimvydas augo Grigiškėse. Čia prasidėjo jo savarankiškas gyvenimas, čia išmoktos tiek pirmosios, tiek ir svarbiausios pamokos.

Pasikalbėti mudu susėdame atvirame Grigiškių jaunimo centre „Mes patys“. Tiesa, dabar Rimvydas čia – retas svečias, tačiau buvo laikas, kai svarbūs sprendimai buvo priimti būtent čia.

Jaunimo centrui vaikinas jaučia ne tik sentimentus, tačiau ir poreikį padėti. Jei reikia – sutvarkyti kompiuterius ar padėti atlikti kitus darbus.

„Tai yra ta vieta, kur aš atėjau tada, kai man reikėjo patarimo. Atvedė pažįstamas žmogus. Jis sakė, kad čia renkasi jaunimas, ir čia yra labai gerų specialistų, kurie palaiko, gali nukreipti tinkamu keliu“, – sakė pašnekovas.

Tada R.Jankauskas jau buvo baigęs mokyklą ir nežinojo, ką daryti toliau. Nors mokslai jam sekėsi neblogai, tačiau mokykloje buvo ne tik teigiamų patirčių.

„Aš nežinojau, ko noriu iš gyvenimo. Mano šeima buvo gera, tik nuo vaikystės augau be tėčio. Paauglystė buvo sunki. Sulaukdavau mokykloje didelių patyčių dėl savo sveikatos problemų. Bet sugebėdavau atsikirsti, apsiginti. Auklėjamas buvau taip, kad reikia kovoti“, – šyptelėjo R.Jankauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./R.Jankauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./R.Jankauskas

Rimvydo neaplenkė ir alkoholis. Pirmą kartą jo paragavo būdamas 16 metų.

„Alkoholio būdavo daug. Ypač mokyklos baigimo metais. Pirmą kartą jo paragavau susidėjęs su tokia kompanija“, – prisiminė pašnekovas.

Tiesa, tai nebuvo vadinamųjų piktų paauglių kompanija. Tokių, kurie galėdavo svetimą žmogų užkliudyti gatvėje. Greičiau tai buvo tokie pat savęs ieškantys jauni Grigiškių vaikinai, vienas kito kompanijoje atradę draugystę.

Vis tik vėliau atėjo pasirinkimo laikas: arba toliau gyventi nevaržomą gyvenimą, arba savęs ieškoti kitur.

Rimvydas sako, kad buvo tokių, kurie įniko į alkoholį, o vėliau – ir į narkotikus. Buvo ir tokių, kurie pirmą kartą alkoholio paragavo 13–14 metų. Todėl buvusių draugų gyvenimai pasuko įvairiausiomis kryptimis. Skirtingai susidėliojo ir likimai.

Vasario mėnesį bus penkeri metai, kai Rimvydas visiškai nevartoja alkoholio ir nerūko.

Todėl, prisimindamas save ir buvusius draugus, Rimvydas sako, kad efektyviausia prevencija nuo priklausomybių – švietimas.

„Švietimas, mano nuomone, vienintelė priemonė. Kalbėti apie žalą, apie pasekmes, kas būna su žmonėmis. Ir jaunimui ne į Zoologijos sodą ekskursijas organizuoti reikia, o supažindinti su realiu gyvenimu, kokie iššūkiai jų laukia. Aš juk matęs savo akimis, kaip yra, ir aš žinau. Yra ir nusižudžiusių žmonių“, – kalbėjo Rimvydas.

Riba, skirianti tavo gyvenimą, yra labai nežymi. Vasario mėnesį bus penkeri metai, kai Rimvydas visiškai nevartoja alkoholio ir nerūko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atviras jaunimo centras „Mes patys“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atviras jaunimo centras „Mes patys“

„Vertybės keitėsi. Mano gyvenime atsirado mergina Agnieška. Ji iš labai geros šeimos. Ji man padarė teigiamą įtaką ir dėl alkoholio, rūkymo.

Po mokyklos aš baigiau profesinio rengimo centrą, nes reikėjo kažkur eiti. Didelio palaikymo sulaukiau ir iš jaunimo centro vadovės Tatjanos. Palaikė ir draugai. Nesvarbu, kad gyvenime tau nesiseka, kad viskas krenta iš rankų, – turi eiti ir daryti“, – sakė R.Jankauskas. Kaip sako jis pats, iki atrasdamas sau mielą veiklą pakeitė apie 30 darbų.

„Bet jei man darbas nepatinka, kodėl turiu jį dirbti? Jei man nemiela“, – šyptelėjo grigiškietis.

Rimvydas šiandien džiaugiasi savo verslo sėkme, kurį kartu su Agnieška ir dar vienu bičiuliu pradėjo kišenėje teturėdamas 80 eurų. Kurti savo verslą Rimvydą skatino ir kiti jo bičiuliai. R.Jankausko veikla susijusi su kompiuteriais, jų priežiūra, kompiuterių ir mobiliųjų telefonų priedais.

Jau veikia salonas Lentvaryje, šiais ar kitais metais padalinys atidarys Vilniuje, taip pat yra elektroninė parduotuvė, o verslą ketinama tęsti ir Lenkijoje.

„Kas yra laimė? Jei kalbėtume apie darbą, ji yra tada, kai tu gali dirbti bet kiek valandų, būni pavargęs, bet laimingas. Ir čia kalbu ne apie pinigus, ne apie uždarbį“, – sakė R.Jankauskas.

Per dieną centre apsilanko iki 60 vaikų ir paauglių

Vilniaus atvirojo jaunimo centro „Mes patys“ vadovė Tatjana Černiavskienė sako, jog per dieną centre apsilanko nuo 30 iki 60 vaikų ir paauglių.

Jie čia laiką leidžia sportuodami, nes turime sporto salę, taip pat žiūri filmus, žaidžia įvairius žaidimus, bendrauja.

Neteisinga būtų teigti, jog centrą lanko probleminių šeimų vaikai arba tie, kurie susiduria su problemomis. Nemažai čia ateina tokių, kurių šeimos turi menkesnes finansines galimybes vaikų užimtumui, papildomam ugdymui“, – teigė T.Černiavskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tatjana Černiavskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tatjana Černiavskienė

Atvirasis darbas su jaunimu – tokia forma centro kolektyvas siekia visiems jauniems žmonėms, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, suteikti galimybes saugiai leisti laisvalaikį. Esant poreikiui, padedant kompetentingiems jaunimo darbuotojams, spręsti ir kasdienybėje kylančius iššūkius ir klausimus.

„Unikalu yra tai, kad prie šio centro veiklos prisideda ir patys vaikai bei paaugliai. Viskas padaryta, sukurta, sutvarkyta mūsų visų kartu, ir buvęs senas pastatas dabar – vieta, kur laiką gali leisti Grigiškių jaunimas“, – teigė centro vadovė.

Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius