Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

16 simptomų, į kuriuos nekreipiame dėmesio, o reikėtų

Kai kurie mūsų pojūčiai yra visai nekalti ir dažnai pasitaikantys, tačiau jeigu jie persekioja ilgą laiką, vertėtų ne numoti ranka, o pasitikrinti pas gydytoją.
Moteris žiovauja
Moteris žiovauja / Fotolia nuotr.

Į kokius jau ilgą laiką ir nuolat pasikartojančius simptomus turėtumėte atkreipti dėmesį?

Nuovargis

Pavargti tapo netgi tarsi mada, nes tai reiškia, kad esi labai užsiėmęs, daug padarai, mažai miegi. Tačiau jeigu tas nuovargis yra kasdienis palydovas, o poilsio jausmo nejaučiate net tada, kai ilgai ilsitės ir atostogaujate, metas nueiti pas gydytoją, rašoma lifehacker.ru.

Prakaitavimas

Daug prakaituoti tuomet, kai intensyviai sportuojate, – normalu. Prakaituoti naktį po antklode – taip, jeigu yra labai karšta. Tačiau jeigu jus vis ištinka gausūs prakaitavimo priepuoliai, nesusiję su karščiu, temperatūra ar fizine veikla, turėtumėte pasiteirauti specialisto, kokias ligas tai signalizuoja, nes tai gali būti susiję ir su širdies bei kraujagyslių ligomis.

Fotolia nuotr./Gausus prakaitavimas dažnai įstumia į nemalonias padėtis.
Fotolia nuotr./Gausus prakaitavimas dažnai įstumia į nemalonias padėtis.

Rėmuo

Šią savijautą visada galima nurašyti netinkamam maistui ir kitiems dalykams, tačiau verta žinoti, jog skausmas ir nemalonūs pojūčiai gali būti susiję ir su širdies problemomis. Todėl jeigu skrandžio veikla gera, galbūt metas registruotis pas kardiologą?

Svorio kritimas

Daugelis žmonių trokšta sulieknėti be dietų ir sporto, todėl kai svoris pradeda kristi, neįdėjus jokių pastangų, dažniausiai apsidžiaugiama. Tačiau neskubėkite. Jeigu jūsų svoris pradėjo staiga ir stipriai kristi, o jūs nepadarėte jokių pokyčių įprastiniame gyvenime, verčiau apsilankykite pas gydytoją – tai gali būti onkologinių ligų ženklas.

Sunku nuryti maistą

Pas gydytoją apsilankyti vertėtų ir tada, jeigu pastebite, kad mėgavimasis maistu tapo apsunkintas, pavyzdžiui, jums kur kas sunkiau ryti, maistas stringa gerklėje. Galbūt jums tiesiog reikia geriau kramtyti, o galbūt gydytojas atsakys į iškilusius klausimus.

Skausmingos mėnesinės

Daugelis moterų atsakys, kad su skausmu kamuojasi daug metų, tačiau ar tikrai verta kamuotis? Apsilankymas pas ginekologą padės rasti atsakymą ir išvengti skausmų. Kartais jie gali būti endometriozės, policistinių kiaušidžių sindromo ar kitų ligų priežastimi.

Vidurių užkietėjimas

Šios problemos ignoruoti ar nepastebėti nepavyks. Vienu atveju tai gali nutikti dėl per mažo skysčių suvartojimo, netinkamos mitybos, tam tikrų gyvenimiškų pokyčių, pavyzdžiui, jeigu keliaujate, maitinatės neįprastu maistu ir kita. Kitu atveju – signalizuoti apie ligas, pavyzdžiui, diabetą. Nepamirškite reguliariai atlikti kraujo tyrimą ir pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje.

Neišsimiegojimas

Kad ir kiek miegate, atsibundate pavargę ir skaudančia galva? Pradėkite nuo savo gyvenimo būdo analizės – kiek valandų miegate, kada gulatės, keliatės, kaip valgote, o gal turite žalingų įpročių? Jeigu daugelį dalykų galite atmesti, miegate rekomenduojamas 7–8 valandas, o savijauta vis prastėja, jums gali būti miego apnėja.

Dažnai ji būdinga knarkiantiems žmonėms, kai patiriamos kvėpavimo pauzės, o smegenys negauna pakankamai deguonies. Dėl šios priežasties jaučiams ne tik nuovargis, tačiau didėja ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika, jaučiamas mieguistumas ir kt.

Sausa oda

Odos sausumas susijęs su begale priežasčių – mityba, oro sąlygomis, alergija ar netinkama naudojama kosmetika. Taip pat odos sausumas gali kamuoti ir dėl skydliaukės problemų, būti autoimuninių ligų požymis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kai galūnės šąla ne dėl oro, o sutrikusios sveikatos. Kaip pagerinti kraujotaką?

Šąla rankos ir kojos

Nuolat šaltos rankos ir kojos tikrai ne pati maloniausia savijauta. O priežasčių, kodėl taip nutinka, yra ne viena. Tai gali būti kraujotakos sutrikimai, Reino liga, vilkligė ir kt.

Ką daryti? Visų pirma, kreiptis į gydytoją, nes tokios ligos, kaip vilkligė, diabetas, Reino liga, yra sudėtingos ir turėtų būti sprendžiamos padedant specialistams. Tačiau jeigu norite pagerinti kraujotaką, išmėginkite šiuos patarimus:

  • Kadangi geležis svarbi kraujotakos sistemoje, pasistenkite, kad jums jos netrūktų.
  • Dar vienas mineralas, kuris labai naudingas kraujotakai ir raumenims, – tai magnis.
  • Sumažinkite cukraus kiekio kraujyje šokinėjimus. Rašoma, jog net ir nesergantys diabetu gali turėti cukraus kiekio kraujyje problemų, todėl mityba yra labai svarbi – kuo mažiau rafinuoto cukraus, daugiau baltymų, pilno grūdo produktų.
  • Gerieji riebalai taip pat svarbus ingredientas. „SF Gate“ rašoma, jog omega-3 riebalų rūgštys puikiai veikia kraujotakos sistemą.
  • Reguliariai mankštinkitės – mankštos metu mūsų širdis dirba greičiau, tuo suaktyvindama ir kraujotakos sistemą. Netgi paprasčiausias pasivaikščiojimas gali padaryti stebuklus jūsų kraujotakai!
Shutterstock nuotr./Mergina namuose.
Shutterstock nuotr./Mergina namuose.

Nagai keičia spalvą ir formą

Nagai gali išduoti mūsų sveikatos sutrikimus. Jeigu pastebite, jog ant nagų atsirado įdubimų, tai gali būti susiję susiję su anemija. Pakitusi spalva signalizuoja apie inkstų problemas, sustorėjusios nagų odelės – plaučių ir širdies ligas.

Aristokratiškas baltumas

Jeigu jūsų veido oda vis baltesnė, jaučiate nuovargį ir silpnumą, pasidarykite kraujo tyrimą. Galbūt jums trūksta geležies? Šią problemą išspręsti gali tinkama mityba ir gydytojo rekomenduotas gydymas, kad pasijaustumėte geriau.

Pakito rašysena

Galbūt seniai rankose nelaikėte rašiklio, o galbūt – jūsų rankos pradėjo virpėti, todėl sunku jose išlaikyti norimus daiktus, o tuo labiau, rašyti. Jeigu jaučiate, kad tai kartojasi, apsilankykite pas gydytoją, nes tai gali būti susiję su Parkinsono liga.

Galvos svaigulys

Jeigu staigiai stojantis iš tam tikros pozos jums apsvaigsta galva, tuomet nieko tokio. Tačiau nuolatinis galvos svaigulys jau išduoda, kad gali kamuoti anemija ar kiti sveikatos sutrikimai. Apsilankykite pas gydytoją.

Spazmai kojose

Sportininkai žino, kad spazmai gali kamuoti dėl per didelių krūvių, tačiau jeigu jūs nesportuojate taip intensyviai, vis jaučiate spazmus kojose ir tai nuolat kartojasi, tuomet tai gali būti susiję su trombais. Kreipkitės į specialistus.

Sunku atlikti įprastus veiksmus

Pavyzdžiui, suskaičiuoti grąžą ar prisiminti, ką šiandien valgėte. Taip, tai gali būti nuovargis, stresas, nerimas ir daugybė kitų dalykų. Sunerimti reikia tada, kai tokie dalykai tęsiasi ilgą laiką, kartojasi, tampa vis labiau pastebimesni artimųjų ir pan. Tai gali būti tam tikrų ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio požymis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius