Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

24 metų Tadas: „Mėtinės cigaretės taip susilpnino mano vyriškumą, kad vengdavau mylėtis su žmona“

24 metų Tadas maždaug ketverius metus rūkė įprastas cigaretes, tačiau vieną dieną nusprendė išmėginti mėtines. „Dar labiau pripratau prie rūkymo. Paprastų cigarečių rūkyti nebegalėjau, nes negaudavau to mėtinių cigarečių stiprumo“, – portalui 15min.lt prisipažino vaikinas.
Rūkymas
Rūkymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maža to, Tadas prasitarė, kad maždaug po trijų mėnesių sutriko jo lytinis gyvenimas: „Mano ištvermė sumažėjo maždaug 50 proc., o po penkių mėnesių – jau apie 80 proc. Nenorėjau net mylėtis su žmona, kad nepagalvotų, jog esu dar toks jaunas, o jau nepajėgus. Tada ir pagalvojau, kad kalbos, jog mėtinės cigaretės daro žalą vyriškumui, yra gryna tiesa“, – asmenine patirtimi dalijosi Tadas.

Mano ištvermė sumažėjo maždaug 50 proc., o po penkių mėnesių – jau apie 80 proc. Nenorėjau net mylėtis su žmona, kad nepagalvotų, jog esu dar toks jaunas, o jau nepajėgus.

Iš pradžių jis nusprendė atsisakyti mėtinių cigarečių ir tikina, kad jau po dviejų mėnesių atgavo jėgas, o jo ir žmonos lytinis gyvenimas grįžo į senas vėžes. Dar po mėnesio vaikinas nusprendė iš viso atsikratyti žalingo įpročio rūkyti.

„Sunkiai, bet mečiau. Dabar neturiu jokių problemų. Tačiau noriu įspėti kitus vyrus apie tai, kad neigiama mėtinių cigarečių įtaka potencijai nėra gandas: vis dėlto man tik 24 metai, tai kas gali nutikti vyresniems?“ – svarstė Tadas.

Mentolis tik užmaskuoja žalą

2012 m. cigaretės sudarė beveik 97 proc. visos Lietuvos tabako rinkos. Įprastinės cigaretės sudarė 88,4 proc. mažmeninio pardavimo apimties. Ypač plonų cigarečių populiarumas išaugo ir sudarė 10,1 proc., kitus 1,5 proc. sudarė plonos cigaretės.

2013 metų birželį įmonės „British American Tobacco“ užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Berent“ atliktos apklausos duomenimis, Lietuvoje mentolio skonio cigaretes bent kartais rūko 68 proc. apklaustųjų.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Rūkymas
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Rūkymas

Mentolio cigaretės yra vienos dažniausiai rūkomų kvapiųjų cigarečių ir jos vis populiarėja. Papildomas skonis ar kvapas užmaskuoja rūkymo sukeliamus nemalonius pojūčius, dirginimą. Todėl mėtines, vanilines, šokolado ar kitų skonių cigaretes rūkantys žmonės neretai klaidingai įsivaizduoja, kad malonus pridėtinis kvapas ir skonis sumažina tabako žalą organizmui ar netgi daro jį nekenksmingu.

Tačiau mokslininkai ir medikai atkreipia dėmesį, kad mentolis tabako gaminiuose naudojamas tik tam, kad paslėptų aštrų dūmų skonį.

Rūkant mėtines cigaretes labiau rizikuojama susirgti chroniniu bronchitu, emfizema ir plaučių vėžiu.

Mentolio pridedamas kiekis priklauso nuo tabako gaminio rūšies. Vadinamosiose mentolio cigaretėse mentolio gali būti 0,45 proc. tabako masės, kituose gaminiuose gali siekti nuo 0,01 iki 0,03 proc. tabako svorio.

Skatina poreikį ir priklausomybę

Mentolis paprastai laikomas saugia medžiaga maisto produktuose ir kosmetikoje, tačiau tai nereiškia, kad ją saugu įkvėpti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./V.Kudirkos aikštėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./V.Kudirkos aikštėje

Mentolis suteikia gerklei nejautrumą ir sušvelnina dūmų skonį, todėl rūkant mėtines cigaretes įkvepiama daugiau dūmų.

Sudaromas įspūdis, kad tokios šaldančios „inhaliacijos“ stiprina kvėpavimo takus, tuo pačiu patenkina nikotino poreikį, tačiau mėtinės cigaretės dirgina burnos gleivinės receptorius, todėl išsiplečia kraujagysles ir bronchus.

Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad tiek rūkantis, tiek nerūkantis jaunimas cigaretes su išskirtiniu skoniu ir kvapu vertina palankiau nei paprastas cigaretes.

„Todėl rūkant mėtines cigaretes labiau rizikuojama susirgti chroniniu bronchitu, emfizema ir plaučių vėžiu“, – apibendrino Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Baltrušaitytė.

Be to, mėtinių cigarečių rūkymo proceso metu visų cheminių medžiagų, esančių cigaretėje, įsisavinimas per kraują vyksta greičiau nei rūkant įprastas cigaretes.

Ekspertų atliktų testų rezultatai parodė: mėtinėse cigaretėse yra daugiau anglies monoksido, nikotino ir kotinino nei paprastose cigaretėse.

Malonus šaltukas skatina didesnį nikotino poreikį ir priklausomybę nuo tabako.

Pagrindinis taikinys – jaunimas

Pensilvanijos universiteto (JAV) mokslininkų teigimu, būtent mėtinės cigaretės yra pačios kenksmingiausios, nes jas yra sunkiausia mesti rūkyti jauniems žmonėms.

R.Baltrušaitytė pažymėjo, kad, nors tabako gamintojai tikina, jog cigaretės su išskirtiniu skoniu ir kvapu yra skirtos tik suaugusiems asmenims, kurie yra nuolatiniai tabako gaminių vartotojai, užsienio šalių moksliniai tyrimai rodo priešingai.

Rūkymas kenkia sveikatai
Rūkymas kenkia sveikatai

Jų rezultatai skelbia, kad cigaretes su išskirtiniu skoniu ir kvapu dažniau išbando būtent jaunimas: pirmoji cigaretė, kurią rūkė jaunas žmogus, dažniausiai buvo būtent mėtų skonio.

2013 metais Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, cigaretes su išskirtiniu (ne tabako) skoniu statistiškai reikšmingai dažniau išbandė moterys nei vyrai, moterys taip pat dažniau rūko šias cigaretes kasdien.

18–29 metų jaunimas irgi rūkė dažniau cigaretes su išskirtiniu skoniu bent kartą gyvenime, per paskutiniuosius 12 mėnesių ir paskutiniąsias 30 dienų. Be to, jaunimas tokias cigaretes dažniau rūko kasdien nei vyresni rūkaliai.

„Tiek rūkantys, tiek nerūkantys žmonės turi susiformavę kokius nors lūkesčius, susijusius su šiuo žalingu įpročiu, kurie gali būti teigiami (pavyzdžiui, rūkymas padės numesti svorio, susirasti draugų) arba neigiami (rūkymas kenkia sveikatai, sukelia vėžį, sendina). Teigiami lūkesčiai skatina pradėti rūkyti, o neigiami nuo jo sulaiko. Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad tiek rūkantis, tiek nerūkantis jaunimas cigaretes su išskirtiniu skoniu ir kvapu vertina palankiau nei paprastas cigaretes, jų teigiami lūkesčiai, susiję su šių cigarečių vartojimu, yra stipresni, o neigiami – silpnesni. Tad papildomi kvapai ir skoniai skatina pradėti rūkyti“, – mokslininkų išvadas pristatė R.Baltrušaitytė.

Nemaža dalis vaikų galvoja, kad išskirtinio skonio ir kvapo cigaretės yra sveikesnės, o tai yra visiška netiesa. Šios cigaretės ne ką mažiau kenkia sveikatai nei tradicinės.

Tabako gamintojai mėtines cigaretes sieja su šaunumu, gaiva, jaunatviškumu ir netgi sveikata.

„Todėl, pasak mokslininkų, nemaža dalis vaikų galvoja, kad išskirtinio skonio ir kvapo cigaretės yra sveikesnės, o tai yra visiška netiesa. Šios cigaretės ne ką mažiau kenkia sveikatai nei tradicinės“, – apibendrino Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė.

Mentolis skatina greitesnę priklausomybę.

Europa sutelkė jėgas

Lietuva ir kitos Europos Sąjungos (ES) narės suvienijo jėgas tam, kad sumažintų tabako paklausą ir vartojimą pasauliniu mastu. Šiuo metu tabaką ES vartoja 28 proc. gyventojų.

Po ilgų diskusijų šiemet buvo patvirtinta naujoji Tabako gaminių direktyva. Naujuoju ES teisės aktu siekta suderinti ir koordinuoti bendrijos narių veiksmus tam, kad dabarties ir ateities kartos būtų apsaugotos nuo sveikatos, socialinių, ekologinių ir ekonominių padarinių, kuriuos sukelia tabakas.

Alvydo Opulskio/15min.lt nuotr./Peleninė
Alvydo Opulskio/15min.lt nuotr./Peleninė

Žinia, tabako dūmuose yra apie 4000 cheminių junginių įvairių dalelių ir dujų pavidalu. Daugybė jų laikomi kancerogenais – sukeliančiais vėžį. Jie priskiriami patiems stipriausiems A klasės kancerogenams.

Tikimasi, kad vykdant Tabako gaminių direktyvos nuostatas, iki 2020 metų rūkančiųjų sumažės 2 proc. Be to, siekiama sumažinti pradedančiųjų rūkyti, ypač jaunuolių, skaičių.

Todėl susitarta uždrausti slėpti tikrąjį tabako kvapą: draudžiamos tam tikro kvapo ir skonio cigaretės, pavyzdžiui, vanilės, šokolado skonio ir t.t. Nuo 2020 metų įsigalios mėtinių rūkalų draudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius