Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

30 metų tyrimams skyręs prof. M.Greavesas: radau atsakymą, kodėl vaikai suserga leukemija

Melas Greavesas turi paprastą gyvenimo tikslą. Jis bando sukurti jogurtą primenantį gėrimą, kuris padėtų apsaugoti vaikus nuo leukemijos išsivystymo.
Vėžio ląstelė
Vėžio ląstelė / „Scanpix“ nuotr.

Ši mintis gali atrodyti ekscentriška; įprastai vėžys neįveikiamas taip paprastai. Tačiau profesorius M.Greavesas pasitiki savo jėgomis ir, atsižvelgiant į jo patirtį šioje srityje, kiti vėžio srities mokslininkai į jo idėjas žiūri rimtai, rašoma „The Guardian“.

M.Greavesas dirba Vėžio tyrimo institute Londone; vyras tris dešimtmečius tyrinėjo vaikystės leukemiją. Praėjusių metų pabaigoje buvo paskelbta, kad jis pateko į Naujųjų metų apdovanojimų sąrašą ir jam buvo suteiktas riterio vardas už nuopelnus savo srityje.

„30 metų buvau apsėstas priežasčių, kodėl vaikai suserga leukemija, – sako vyras. – Dabar, pirmą kartą, turime atsakymą į šį klausimą – ir tai reiškia, kad galime pradėti galvoti apie tai, kaip tai sustabdyti. Iš čia ir kilo mano idėja apie gėrimą.“

1950-siais ūminė limfoblastinė leukemija – kuri Jungtinėje Karalystėje paveikia vieną iš 2000 vaikų – buvo mirtina. Šiandien 90 procentų atvejų yra išgydomi, nors gydymas ir yra toksiškas, ir gali būti ilgalaikių šalutinių poveikių. Be to, pastaruosius kelis dešimtmečius mokslininkai pastebėjo, kad Jungtinėje Karalystėje ir Europoje sergančiųjų kiekis stabiliai augo – apie 1 procentą per metus.

„Tai yra išsivysčiusių visuomenių požymis, bet ne besivystančių. Ši liga eina koja kojon su gausa“, – sako M Greavesas. Ūminę limfoblastinę leukemiją sukelia biologinių įvykių seka. Pradinį šios sekos postūmį sukelia genetinė mutacija, kuri vyksta viename iš 20 vaikų.

„Ši mutacija vyksta dėl kažkokio įvykio gimdoje. Ji nepaveldima, tačiau sukelia vaikui riziką susirgti leukemija“, – papildo vyras.

Kad leukemija išsivystytų pilnai, turi įvykti dar vienas biologinis įvykis, ir tame įvykyje dalyvauja imuninė sistema. „Tam, kad imuninė sistema veiktų tinkamai, ji turi susidurti su infekcija pirmaisiais gyvenimo metais, – sako M.Greavesas. – Be susidūrimo su infekcija, sistema lieka neparuošta ir negali tinkamai veikti.“

Ūminę limfoblastinę leukemiją sukelia biologinių įvykių seka.

Ir ši problema pradeda vis labiau kelti nerimą. Kai kurie tėvai vaikus augina namuose, kuriuose pilna antiseptinių šluosčių, antibakterinio muilo ir dezinfekcinio grindų ploviklio. Purvas iš namų pašalinamas visam laikui.

123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją
123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją

Be to, vis mažėja savo kūdikius žindančių mamų, o vaikai vis mažiau bendrauja ir žaidžia su kitais vaikais. Tai turi savo privalumų, tačiau turi ir šalutinių poveikių.

Kadangi maži vaikai dabar daug labiau saugomi nuo ligų ir infekcijų, nei anksčiau, jų imuninė sistema nėra tinkamai paruošiama.

„Kai toks kūdikis galų gale pasigauna įprastą infekciją, jo imuninė sistema suveikia labai nenormaliai. Ji persistengia ir sukelia chronišką uždegimą“, – sako M.Greavesas.

Šiam uždegimui progresuojant, į kraują išsiskiria cheminės medžiagos citokinai, kurie gali išprovokuoti antrąją mutaciją, dėl kurios vaikams, turintiems pirmąją mutaciją, išsivysto leukemija.

„Šiai ligai tereikia dviejų postūmių, – aiškina mokslininkas. – Ir antrasis atsiranda dėl chroniško uždegimo, kurį sukelia neparuošta imuninė sistema.“

Kitais žodžiais tariant, ligoms imlus vaikas turi chronišką uždegimą, kuris siejamas su moderniais superšvariais namais, ir šis uždegimas pakeičia vaiko imlumą leukemijai taip, kad tai išsivysto į šią baisią ligą.

Kaip anksčiau M.Greavesas pabrėžė straipsnyje, publikuotame žurnale „Nature Reviews Cancer“, ši liga neturi nieko bendro su elektros linijų laidais ar atominėmis elektrinėmis, kaip buvo manyta anksčiau; ją sukelia dviguba įvykių virtinė – tarpusavyje sąveikaujantys tėvų veiksmų bei aplinkos veiksniai.

Kadangi maži vaikai daug labiau saugomi nuo ligų ir infekcijų, nei anksčiau, jų imuninė sistema nėra tinkamai paruošiama.

Ši nauja įžvalga suteikia mokslininkams gyvybiškai svarbią galimybę įsikišti ir sustabdyti leukemijos išsivystymą, papildo vyras. „Mes vis dar nežinome, kaip sustabdyti priešnatalinę mutaciją gimdoje, bet dabar jau galime galvoti apie būdus, kaip blokuoti chronišką uždegimą, kuris įvyksta vėliau.“

Norėdami tai padaryti, M.Greavesas ir jo komanda pradėjo tirti bakterijas, virusus bei kitus mikrobus, gyvuojančius žmogaus žarnyne. Jie ne tik padeda mums virškinti maistą, bet ir parodo, kokiomis ligomis per gyvenimą esame persirgę. Pavyzdžiui, išsivysčiusiose šalyse gyvenančių žmonių žarnyne yra mažiau bakterijų rūšių, ir taip yra todėl, kad ankstyvosiose gyvenimo stadijose jie susidūrė su mažiau mikrobų – tai tarsi dabartinio „švaresnio“ jų gyvenimo būdo atspindys.

„Turime surasti būdų atkurti jų mikrobiomus. Taip pat turime nustatyti, kuri bakterijos rūšis yra svarbiausia, ruošiant vaiko imuninę sistemą tinkamai veiklai“, - teigia profesorius.

Tikslas yra surasti 6, o gal 10 mikrobų rūšių, kurios geriausiai gebėtų atstatyti vaiko mikrobiomą iki sveiko lygio.

Norėdamas tai padaryti, M.Greavesas eksperimentuoja su pelėmis ir bando išsiaiškinti, kokios ligos geriausiai stimuliuoja graužikų imuninę sistemą. Tikslas – po 2–3 metų pratęsti tyrimus su žmonėmis.

„Tikslas yra surasti 6, o gal 10 mikrobų rūšių, kurios geriausiai gebėtų atstatyti vaiko mikrobiomą iki sveiko lygio. Šis mikrobų kokteilis labai mažiems vaikams būtų duodamas ne piliulės, o galbūt jogurtą primenančio gėrimo pavidalu.

Ir jis ne tik padėtų apsaugoti vaikus nuo leukemijos išsivystymo. Vakaruose vis daugėja pirmojo tipo diabeto ir alergijos atvejų, ir jie taip pat siejami su nepakankamu kūdikių susidūrimu su bakterijomis ir dėl to netinkamai paruošta imunine sistema. Tad toks gėrimas taip pat padėtų sumažinti ir šių būklių skaičių.

Manau, kad perspektyva yra labai jaudinanti. Manau, galime tai panaudoti mažinant ne tik leukemijos, bet ir daugybės kitų sunkių būklių atvejų kiekį“, - įsitikinęs M.Greavesas.

Leukemija: faktai

Kraujo ląstelės gaminamos kaulų čiulpuose. Raudonieji kraujo kūneliai, pernešantys deguonį po kūną, baltieji kraujo kūneliai, kovojantys su infekcija, ir trombocitai, padedantys stabdyti kraujavimą, yra gaminami tada, kai jų reikia.

Tačiau kai žmogui išsivysto leukemija, į kraujotaką išleidžiama per daug baltųjų kraujo kūnelių, o tai stabdo normalių ląstelių augimą kaulų čiulpuose. Dėl to kūne sumažėja normalių raudonųjų kūnelių, baltųjų kūnelių ir trombocitų kiekis, tad kenčia jūsų sveikata.

Iš daugybės leukemijos rūšių jaunus žmones dažniausiai užklumpa ūminė limfoblastinė leukemija bei ūminė mieloidinė leukemija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius