Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

39 dienos saviizoliacijoje – patarė Sauliui namuose būti su kauke ir pirštinėmis: „Kitą kartą testo nesidaryčiau“

„Jei dar kada nors pakils temperatūra, pasijusiu blogai – niekada nesidarysiu testo dėl COVID–19“, – sako Šiauliuose gyvenantis Saulius. Penktadienis – 39-oji diena, kada vyras yra saviizoliacijoje ir, nors jaučiasi sveikas, jam išeiti iš namų draudžiama. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas sako, kad tiek laiko laikyti žmones saviizoliacijoje nėra normalu, o Lietuvoje jau turėjo būti papildytas COVID-19 ligos diagnostikos algoritmas – kad tokių situacijų išvengtume.
Tyrimai dėl koronaviruso
Tyrimai dėl koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Nuo trečiadienio, kada Sauliui buvo atliktas jau ketvirtasis COVID testas, atsakymo, ar jis teigiamas, ar jau neigiamas, vyras dar nesulaukė. Kaip sakė pats, paskambinus telefonu į Nacionalinį visuomenės sveiktos centrą jam buvo paaiškinta, kad tyrimo atsakymas gali užtrukti iki penkių parų, tad jei per tą laiką jo nesulauks – tada ir skambintų.

Tačiau ką reiškia laukti dar penkias dienas, kai 39 dienas jau esi saviizoliacijoje? Vyras jam nutikusią istoriją vadina absurdu.

Pakilo temperatūra, ėmė mausti sąnarius

Panašius į peršalimo simptomus šiaulietis pajuto rugpjūčio pradžioje. Tąsyk, kaip pasakojo, kartu su kolega jis dirbo Ignalinoje. „Buvome dviese, kontaktų su kitais žmonėmis nebuvo. Darbas lauke, o lijo lietus, šiek tiek sušalome“, – pasakojo pašnekovas.

Kitą dieną vyrui pakilo temperatūra, maudė sąnarius, tad į darbą jis nėjo.

„Kadangi dirbu vadovaujamą darbą, tenka nemažai bendrauti ir su kolegomis, ir su užsakovais, nutariau pasidaryti COVID-19 testą. Kad būtų ramu pačiam, simptomai buvo tarsi ir gripo“, – sakė šiaulietis.

Gavęs testo atsakymą vyras sužinojo, kad visgi serga COVID-19. Netrukus tyrimai buvo atlikti visos įmonės darbuotojams, užsikrėtęs pasirodė vienas žmogus.

„Aš su juo neturėjau kontakto, kiek seniau jis buvo grįžęs iš užsienio. Žinoma, tyrimas atliktas ir mano žmonai, jos rezultatas taip pat teigiamas. Suprantama, nes mes kartu gyvename“, – kalbėjo Saulius.

Vienas testas neigiamas, kitas – teigiamas

Praėjus keturiolikai dienų, Sauliui ir jo žmonai vėl buvo pakartoti testai. Pagal galiojančią tvarką žmogus laikomas pasveikusiu tada, kai per parą laiko du iš eilės testai yra neigiami.

„Temperatūros nebeturėjau, simptomų nebejaučiau. Tad, žinoma, tikėjausi neigiamo rezultato. Toks ir buvo. Tačiau po paros atliktas antrasis testas jau buvo teigiamas, o tai reiškė dar savaitę saviizoliacijos“, – sakė vyras.

Saulius išgirdo jį pribloškusį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų patarimą.

Tiesa, jo žmonai abu testai buvo neigiami. Nepaisant to, moteris iki šiol negali eiti į darbą, mat darbdaviai nurodė jai būti namuose, kol vyro testas – teigiamas.

„Nors Visuomenės sveiktos centro specialistai sakė, kad žmona į darbą eiti gali, bet yra kaip yra. Cirkas“, – sakė vyras.

Liepė namuose būti su pirštinėmis

Vyro testas – teigiamas, žmonos – neigiamas, o pora gyvena dviejų kambarių bute. Paklausęs, kaip tokiu atveju elgtis, Saulius išgirdo jį pribloškusį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų patarimą.

„Aš suprasčiau, jei žmonės gyventų name, kur daugiau erdvės ir galėtų izoliuotis, pavyzdžiui, skirtinguose aukštuose. O dabar? Jie man pasakoja: užsidaryk duris, užsidėk kaukę, pirštines ir sėdėk kambary. Tai jiems ir sakau: ar jūs suvokiate, ką jūs kalbate?“ – emocijų neslėpė šiaulietis.

Dar vieno kurioziško patarimo jiedu su žmona sulaukė tada, kai abiejų testai buvo teigiami. Pavyzdžiui, kaip pavedžioti šunį?

„Pradžioje vieną kartą mus tikrino, ar laikomės saviizoliacijos. Tada žmona ir paklausė, ar galima išvesti šunį. Sakė, kad ne tik kad negalima išvesti, bet ir to šuns negalima perduoti niekam kitam, kad išvestų. Jei nori kam nors perduoti, turi tą šunį išmaudyti, dezinfekuoti ir tada perduoti“, – pasakojo Saulius.

123rf.com nuotr./Koronavirusas
123rf.com nuotr./Koronavirusas

Laukia testo rezultato

Praėjus dar savaitei, Sauliui atliktas dar vienas – jau ketvirtasis testas, kurio atsakymų jis dar nežino.

„Ar man nekyla klausimų, kodėl po dviejų savaičių vienas testas buvo neigiamas, o kitas – teigiamas? Man apskritai kyla daug klausimų, į kuriuos niekas neatsako. Ir gydytoja į juos atsakyti negali. Žinau tik viena – jei man dar kada nors pakils temperatūra, aš testo daugiau nesidarysiu. Jaučiuosi, tarsi būčiau įkalintas kalėjime, nors jokių simptomų nejaučiu, esu sveikas“, – kalbėjo vyras.

Viltis išeiti iš namų Sauliui atsirado šią savaitę, mat viešai Sveikatos apsaugos ministerijos yra skelbiama, kad po 37 dienų žmogus laikomas pasveikęs nuo COVID-19, ir testų nebereikia bei jų rezultatai nieko nelemia.

„Tačiau kai paskambinau į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, man suteikė priešingą informaciją. Neva niekur negaliu eiti, nesu pasveikęs, kol nėra dviejų neigiamų testo atsakymų. Kodėl jie klaidina žmones? Kalbėti apie savo emocinę savijautą net nebenoriu – ji labai prasta“, – sakė šiaulietis.

Turi būti keičiami algoritmai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas profesorius Saulius Čaplinskas sako, kad tiek laiko laikyti žmogų saviizoliacijoje nėra normalu.

„Teigiamas testas, kai praėjo tiek daug laiko po užsikrėtimo, gali reikšti, kad žmogaus organizme dar yra viruso dalelių, tačiau jis nebeužkrečiamas. Taip yra ir tą rodo tyrimų kitose šalyse duomenys.

Mano nuomone, reikia operatyviai papildyti ligos diagnostikos algoritmus ir keisti juos, priklausomai nuo to, ką naujo atranda mokslas.

Aš kalbu tiek apie ligos valdymą plačiąja prasme, tiek apie laboratorinę diagnostiką ir kad tokiais – neaiškiais – atvejais reikia turėti daugiau diagnostinių tyrimų metodų“, – sakė S.Čaplinskas.

Pasak S.Čaplinsko, ar žmogus pasveiko, ypač tokiose sudėtingose situacijose, turi spręsti ne Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, ne ministras, o gydantis gydytojas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas

„Jau seniai aišku, kad diagnostikos algoritme turėtų atsirasti viruso kultūros tyrimai, nustatyti, ar žmogus išskiria aktyvų virusą, ar ne. Tik tai jau yra aukštasis pilotažas, ir įdomu, ar Nacionalinė visuomenės sveikatos (referentinė) laboratorija apie tai iš viso supranta.

Juk tai yra jos funkcija – diegti naujus laboratorinės diagnostikos metodus, siūlyti tikslinti algoritmus ir vykdyti kitų laboratorijų išorinę kokybės kontrolę.

Gerai žinoma, kad PGR tyrimų rezultatai gali būti tiek klaidingai neigiami (iki 30–40 proc.), tiek ir klaidingai teigiami. Todėl ir reikia plėsti taikomus tyrimų metodus bei tobulinti ligos diagnostikos algoritmus.

Jei žmogus nejaučia simptomų, kaip rodo mokslinių tyrimų duomenys, jau septintą dieną viruso kultūros nebeišsisėja, nors PGR testas gali būti teigiamas. Kitaip sakant, kažkokios viruso dalelės dar yra, bet žmogus jau nebeužkrečiamas. PGR testas nepasako, ar žmogus yra užkrečiamas, ar ne. Tik daroma prielaida, kad taip, jeigu testas teigiamas.

Atsakymą į šį klausimą neaiškiais atvejais gali duoti viruso kultūros tyrimai. Daug papildomos informacijos duoda ir antikūnų tyrimai, kurių panaudojimo galimybių ligos diagnostikoje, kaip matyti iš pasisakymų viešojoje erdvėje, kai kurie ligos valdymo strategai iki šiol nesupranta.

Tai yra naujas virusas, mokslas kone kiekvieną dieną apie jį sužino kažką naujo. Ir į tai reikia reaguoti, keičiant diagnostikos algoritmus, rekomendacijas žmonėms dėl saviizoliacijos, dėl atvykimo į šalį, o ne aklinai užsidarius giedoti tą pačią giesmę: kad mus neramina, kad yra židinys. Ir tuo labiau – tiek laiko žmones laikyti uždarytus yra negerai.

Tai, kad diagnostikos algoritmai turi būti nuolat pildomi naujais metodais, atsižvelgiant į tai, kas tampa apie virusą žinoma, rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija – t. y. kokį tyrimą daryti gavus vieną ar kitą atsakymą, ką jis reiškia ir, suprantama, kokias išvadas ir rekomendacijas lemia atskirų tyrimų (o ne vien PGR) rezultatai“, – kalbėjo S.Čaplinskas.

Kaip čia neprisiminti lotyniško posakio Non progredi est regredi – kas neina pirmyn, tas eina atgal“, – kalbėjo S.Čaplinskas.

Profesorius taip pat pabrėžė, kad ULAC nedalyvauja priimant sprendimus Sveikatos apsaugos ministerijoje dėl COVID rekomendacijų.

Sprendimą priima šeimos gydytojas

15min kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydama pakomentuoti šią situaciją.

„Komentuoti konkrečios situacijos negalime, nes trūksta detalesnės informacijos.

Pažymime, kad žmogus bus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos (Covid-19), esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti.

Galutinį sprendimą, ar žmogus jau pasveikęs, visais atvejais priima šeimos gydytojas“, – rašoma spaudos tarnybos patarėjos Neringos Mikėnaitės pateiktame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius