-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 dažniausi užspringimo atvejai: ką daryti, jei tuo metu esate vienas

Užspringti maistu gali kiekvienas, jau nekalbant apie mažus vaikus. Pasak JAV Nacionalinės saugos tarybos, užspringimas yra trečia pagrindinė mirties priežastis amerikiečių namuose, o maistas – esminis to kaltininkas.
Užspringimas
Užspringimas / 123RF.com nuotr.

„Jūs tikrai galite užspringti bet kuo, – sako Bostono universiteto mitybos mokslų daktarė bei Amerikos mitybos ir dietologijos akademijos atstovė žiniasklaidai Joan Salge Blake. – Įsitikinkite, jog tinkamai sukramtote ir neskubate ryti dideliais kąsniais. Taip pat svarbu visada turėti po ranka skysčių, kad būtų lengviau maistą nuryti.“

Alkoholio vartojimas taip pat gali padidinti užspringimo riziką. Mat geriant alkoholį, mažėja koncentracija į tai, ką valgote ir kaip valgote. Beje, kalbėjimas valgant taip pat padidina užspringimo riziką, sako medicinos profesorė ir geriatrinės medicinos skyriaus vadovė Upstate medicinos centre Niujorke Sharon A.Brangman.

Profesorė pataria atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius bei į maisto pasirinkimą. Pateikiame kelis galimus atvejus, dėl kurių gali kilti pavojus užspringti, ir kokie maisto produktai šią riziką dar labiau padidina.

123RF.com nuotr./Pirmoji pagalba užspringus kūdikiui
123RF.com nuotr./Pirmoji pagalba užspringus kūdikiui

Nevalgykite pilna burna

Kai esi alkanas, daug negalvoji – sugriebi saują spragėsių kino teatre arba gerą sūdytų riešutų porciją vakarėlyje – ir dedi į burną. Tačiau per didelis maisto kiekis burnoje vienu metu itin padidina užspringimo tikimybę.

„Maistas, kurį žmonės linkę valgyti saujomis, yra itin pavojingas. Dažni kaltininkai yra riešutai, spragėsiai ir vynuogės“, – teigia med. prof. S.A.Brangman.

Rinkitės tinkamą produkto dydį

Kai kurie maisto produktai gali būti problemiški dėl savo dydžio. Mažo skersmens maisto produktai, kurie lengvai telpa į trachėją, gali lengvai sukurti kamštį, kuris blokuos oro srautą, sako med. prof. S.A.Brangman. Maistas, kuris gali lengvai įstrigti gerklėje, yra dešrainiai, vynuogės ir morkos, todėl kramtyti reikia atidžiai.

Rinkitės lengvesnę maisto tekstūrą

Tam tikros maisto produktų tekstūros irgi gali būti problemiškos, ypač jei jos yra sunkiai sukramtomos, itin sausos arba klampios. Tokios tekstūros valgį sunkiau nuryti, todėl patariama valgyti nedideliais kąsniais ir būtinai gerti papildomai skysčių.

Iš sudėtingesnės tekstūros maisto produktų paminėtini riestainiai, žemės riešutų sviestas, perkepta vištiena ir klampūs olandiški pyragaičiai.

Nevalgykite dideliais kąsniais

Kai esate pavargę ir alkani, rodos, maistas skaniau atrodo ir gardžiau kvepia, todėl kyla pagunda skubėti bei valgyti didesniais kąsniais.

„Kartą skaičiau, kad daugelis vyrų mėgsta valgyti maždaug cigarečių pakelio dydžio kepsnius“, – sako prof. S.A.Brangman.

Tačiau atsikąskite vienu metu tiek, kiek pajėgiate sukramtyti. Dažniausiai žmonės linkę valgyti dideliais kąsniais kepsnius ir sumuštinius.

123RF.com nuotr./Valgo kepsnį su bulvytėmis
123RF.com nuotr./Valgo kepsnį su bulvytėmis

Ką daryti, jei užspringus esate vienas

Tarkime, kad imatės visų atsargumo priemonių, tačiau vis tiek springstate ir jaučiate paniką. Tuomet galite atlikti kelis veiksmus.

Straipsnyje, skirtame prevention.com, greitosios medicinos pagalbos gydytojas med. m. dr. Travisas Storkas sako, kad pirmoji gynyba užspringus yra kosulys – taip kūnas automatiškai bando atsikratyti svetimkūnio, kuris įstrigo kvėpavimo takuose.

Kita strategija yra atkreipti aplinkinių dėmesį į jums nutikusią bėdą, darant viską, ką tik galite – galbūt kas nors išgirs ir jums padės.

Pirmoji gynyba užspringus yra kosulys.

Mayo klinika ir dauguma sveikatos priežiūros specialistų, įskaitant dr. T.Storką, rekomenduoja savarankiškai atlikti Heimlicho manevrą:

  • Padarykite vienos rankos kumštį ir prispauskite nykščiu po šonkauliu virš bambos.
  • Kita ranka suimkite šį kumštį ir staigiu judesiu aukštyn paspauskite minėtą sritį.
  • Taip pat galite, laikydami rankas kaip anksčiau paminėta, pasilenkti ir staigiu judesiu visu kūnu trenktis virš stabilaus stalo krašto, kėdės ar turėklų.

Parengta pagal huffpost.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius