Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

4 nežinomi faktai apie morkas: gerina ne tik regėjimą

Visi žino, kad morkos padeda išsaugoti regėjimą, tačiau retas žino, kad ši daržovė taip pat gerina smegenų ir nervų sistemos veiklą ar apsaugo kepenis, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, net neįsivaizdavome, kad ši pigi daržovė tokia naudinga sveikatai.
Morkos
Morkos / Vida Press nuotr.

Morkose gausu beta karoteno, vitamino A, kalcio, fosforo, magnio. būtent šie elementai ir atlieka didžiausią vaidmenį kalbant apie morkų poveikį sveikatai, teigia daktaras ir pateikia 4 faktus, kurių apie morkas iki šiol nežinojote.

Morkos gerina smegenų ir nervų sistemos veiklą

Morkos skatina medžiagų apykaitos procesus smegenyse ir gerina atmintį, o Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, beta karotenas stabdo senėjimą ir ląstelių irimą. Jei norėsite ką nors greičiau išmokti, besimokydami graužkite morką.

Morkos apsaugo kepenis

Ši daržovė turi pektino – augalinio sorbento, kuris valo iš organizmo susikaupusius šlakus ir toksinus. Šviežios daržovės, pavyzdžiui, morkos ir kopūstai – tikra pagalba mūsų kepenims. Juose gausu beta karoteno, flavanoidų, kurie padeda ne tik išvalyti kepenis, bet ir pagerinti jų funkcijas. Daržovės, tarp jų ir morkos, spartina kepenų veiklą, todėl pagreitėja medžiagų apykaita.

Morkos saugo nuo širdies ligų ir insulto

Morkos saugo nuo širdies ligų ir insulto – daugelis tyrimų rodo, kad vartojant daug antioksidantų turinčių vaisių ir daržovių, tokių kaip morkos, gali sumažėti vėžio ir kraujagyslių ligų rizika. Švedų mokslininkų komanda nustatė, kad šios šakninės daržovės gali sumažinti infarkto riziką. Mario Negri institute Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau morkų valgantiems tyrimo dalyviams infarkto rizika yra 2/3 mažesnė nei tiems, kurie morkų valgo mažiau.

Morkos išsaugo sveikus kaulus

Šiose daržovėse gausu magnio, dėl to jos itin svarbios ir siekiant išsaugoti kaulų sveikatą. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad suvartoto ir organizmo pasisavinto magnio kiekis buvo svarbiausias veiksnys, nulėmęs kaulų masę, o kalcio vartojimas nebuvo smarkiai susijęs su kaulų dydžiu ir jų tankiu.

Nepaisant morkų naudos sveikatai, reikia nepamiršti, kad jose daugiau cukraus nei kitose daržovėse, todėl jų valgyti reikėtų saikingai. Beje, 100 gramų morkų yra beveik triguba vitamino A paros normos dozė, tad jei nenorite, kad žandai nusidažytų oranžine spalva, taip pat nepamirškite saiko.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius