Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 dalykai, kuriuos turite žinoti apie nagų grybelį

Kai kalba pasisuka apie nagus, dažniausiai dalinamės patarimais, kaip juos gražiai nulakuoti, sustiprinti, kokią naują spalvą išbandyti.
Kojų šveitimas
Kojų šveitimas / Vida Press nuotr.

Tačiau labai retai kada kalbame apie patirtį, jeigu teko susidurti su nagų grybeliu. Pageltę, susisluoksniavę, sustorėję nagai dažniausiai yra tai, ko nė vienas mūsų nenori nei matyti, nei susidurti, nes dažniausiai sukelia gėdos jausmą. Tačiau turime priminti, kad nagų grybeliu susirgti gali ir labai higienos paisantys, kruopščiai save prižiūrintys žmonės.

Pasak Amerikos dermatologijos akademijos, net 50 proc. nagų pažeidimų yra susiję su nagų grybelio infekcija. Tai štai, ką apie turite sužinoti:

Nagų grybelis tarpsta drėgmėje

Drėgmė sudaro visas sąlygas atsirasti nagų grybeliui, ypač, jeigu jūsų kojos linkusios prakaituoti. Netinkamai parinktos kojinės ir batai, higienos trūkumas šiuo atveju jums gali brangiai kainuoti.

Norėdami išvengti nagų grybelio, kruopščiai plaukite pėdas ir gerai nusausinkite. Tai reiškia, kad kai prausiatės duše, nesitikėkite, kad tik stovėdami pasieksite norimo rezultato – muilas šiuo atveju būtinas dalykas, tikina dermatologė Mona Gohara. Be to, reguliariai ir poreikiui esant keiskite kojines, naudokite dezinfekcines priemones, talką ir kt., kad išvengtumėte prakaitavimo.

Nagų grybelį gali slėpti nagų lakas

Kai nuolatos lakuojate nagus, jie dažniausiai praranda savo natūralią spalvą. Tarkime, po ilgalaikio nagų lakavimo ir ryškių spalvų, galite pastebėti, kad nagai kiek pagelto ir į tokį pokytį numoti ranka, užlakuodamos dar vieną sluoksnį lako. Todėl specialistai sako, kad reikėtų leisti savo rankoms pailsėti nuo spalvų ir stebėti situaciją. Pageltę nagai ir pakitęs jų paviršius gali signalizuoti tai, ko nenorite patirti – nagų grybelį.

Stebėkite ženklus

Žinodami nagų grybelio simptomus, lengviau jį atpažinsite ir galėsite greičiau išgydyti. Atpažinti nagų grybelį kartais nėra lengva, ypač, jeigu infekcija dar tik prasidėjusi. Vis dėlto pirmuosius grybelio požymius pajusite tarpupirščiuose – iš pradžių atsiranda perštėjimas, niežulys.

Grybeliui persimetus į nagus, šie pakeičia spalvą. Nago pakraščiuose atsiranda įvairaus dydžio tamsių, gelsvų dėmelių, kurios ilgainiui gali suvešėti ant visos nago plokštelės.

Nesuteikus tinkamo infekcijos gydymo, grybelis gali pažeisti nago struktūrą – jis gali deformuotis, sustorėti, tapti grublėtas ar pradėti sluoksniuotis. Infekcijai gerokai pažengus, nuo grybeliu apkrėsto nago gali sklisti nemalonus kvapas arba nagas tiesiog pradeda trupėti, kol galiausiai visiškai nukrinta.

Gydymas gali užtrukti

Nagų grybelio gydymas galo užtrukti išties ilgai, kadangi viskas priklauso nuo to, kaip stipriai jūsų nagai pažeisti. Kartais užtenka tepamų vaistų, o kartais prireikia ir geriamų. Be to, kojų nagai auga kur kas ilgiau nei rankų, tad gražius ataugusius nagus galite išvysti tik po metų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pirmoji pagalba išsausėjusiai odai, lūpoms, nagams ir plaukams

Nagų grybelį gali perduoti artimas žmogus

Pavyzdžiui, jūs apsiavėte draugės batelius, o gal močiutės šlepetes, nuėjote į viešą baseiną ir vaikščiojote basi bendro naudojimo duše. Visa tai turi įtakos nagų grybeliui. Be to, grybelis nuo vieno nago gali peršokti ant kito, taip pat – ant odos. Ir nors šios infekcijos nėra pavojingos, bet gali būti skausmingos ir labai nemalonios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius