Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo to, kad išleisite daugiau, nebūtinai būsite sveikesni: patarimai, kaip apsipirkti taupiai

Sveikata – didžiausias turtas, bet ar verta mokėti daugiau, jei galima mažiau? Pasak „Camelia“ vaistininko Rimvydo Blyno, racionaliai planuodami sveikatos biudžetą galime gerokai sutaupyti, kad liktų lėšų ne tik sveikesniam maistui, kūną stiprinančioms procedūroms, bet ir kokybiškam poilsiui, kuris neabejotinai turi teigiamos įtakos nuotaikai ir savijautai.
Rimvydas Blynas
Rimvydas Blynas / „Camelia“ vaistinės nuotr.

Kiek per mėnesį normalu skirti lėšų sveikatos prevencijai? Pasak metų vaistininku pripažinto R.Blyno, konkreti suma priklauso nuo gyvenimo būdo, amžiaus, lėtinių ligų.

Kad nedidelės išlaidos sveikatai nepavirstų dideliu chaosu, vaistininkas pataria susiplanuoti nedideles mėnesio sveikatos išlaidas, savimi rūpintis ne tik sušlubavus sveikatai, bet planuoti biudžetą, atsižvelgiant į sezonines ligas, būtinybę reikiamu metu pastiprinti imunitetą, pasinaudojant vaistinių siūlomomis nuolaidomis, galimybe sutaupyti perkant elektroninėje parduotuvėje. Taip sumokėsime mažiau, o vertės savo sveikatai gausime daugiau.

Partnerio nuotr./Žmogaus sveikata
Partnerio nuotr./Žmogaus sveikata

Brangiau nebūtinai reiškia geriau

„Nuo to, kad išleisite daugiau, nebūtinai būsite sveikesni. Svarbiausia visada rinktis tai, kas jums reikalinga. Tik pirkdami tai, ko jums reikia, sumokėsite mažiau. Nes jeigu rinksitės vien pagal mažiausią kainą, gali būti, kad pvz., vaiste veikliosios medžiagos bus mažiau ir jums tiesiog reikės suvartoti daugiau tablečių. Viena pakuotė gal kainuos mažiau, bet jos užteks trumpesniam laikui. Pagal masto ekonomiją, jeigu ilgesnį laiką reikia vartoti kažkokį vaistą ar papildą, racionaliau rinktis didesnę pakuotę, kurios užteks ilgesniam laikui“, – lygino R. Blynas.

„Camelia“ vaistinės nuotr./Rimvydas Blynas
„Camelia“ vaistinės nuotr./Rimvydas Blynas

Vis dėlto, vaistininkas įspėjo neprisipirkti vaistų ar maisto papildų atsargai, nes jų galiojimas – ribotas. „Pirmosios pagalbos namų vaistinėlę rekomenduojame turėti, kad nereikėtų dėl smulkmenos skubiai bėgti ar važiuoti į vaistinę. Tačiau tik tiek. Vaistų ir papildų reikia pirkti tuomet, kai reikia“, – pridūrė vaistininkas.

Kaip nepermokėti už vaistus ir sveikatos priežiūrą?

Taupymas taupymu, bet kaip nepermokėti už vaistus ir sveikatos priežiūros produktus? „Visada galite ateiti į „Camelia“ vaistinę ir vaistininkai jums parinks tinkamiausią“, – patikino R.Blynas.

„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ vaistinė
„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ vaistinė

Kalbant apie receptinius vaistus – kiekvienoje vaistinėje yra kliento monitoriai, kuriuose klientai gali matyti skirtingų gamintojų receptinių vaistų kainų palyginimą. Vaistininkas pasiūlo pigiausią, o pacientas gali pasirinkti pagal savo finansines galimybes.

Neturintiems lėtinių ligų svarbu nenumoti ranka į sveikatą. Kaip lygino R.Blynas, protingiau rūpintis savimi, negu sirgti, kaip laiku įsipilti kuro, kad netektų viduryje kelio sustoti: „Manau, 20-30 eurų per mėnesį galima atsidėti sveikatai. Jei reikės nusipirkti vitaminų, gal tai nesudarys sunkumų, tačiau turėdami rezervą „juodai dienai“, ligos ar nelaimės atveju jausimės saugiau“.

„Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr./Liga
„Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr./Liga

5 patarimai, kaip sutaupyti planuojant išlaidas sveikatai

1. Priklausomai nuo sveikatos būklės, susiplanuoti mėnesines ir netikėtas išlaidas, kurių gali prireikti sutrikus sveikatai.

Sveikatos išlaidoms patariama teikti aukščiausią prioritetą, mat sunegalavus, juolab – susirgus rimtai, gali mažėti pajamos dėl nedarbingumo.

Planuodami sveikatos biudžetą, pirmiausia turėtume apgalvoti, ar turime lėtinių ligų, sezoninių alergijų, kitų negalavimų, kurie paūmėję reikalautų specialaus gydymo ir išlaidų. Rudenį ir žiemą didėja tikimybė pasigauti užkratą, sirgti peršalimo ligomis, tad metų pabaigai naudinga atsidėti papildomų pinigų sveikatai stiprinti ir gydytis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biudžetas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biudžetas

Paprastai planuojant šeimos biudžetą pradedama nuo turimų finansinių įsipareigojimų – pvz., paskolų, būsto išlaidų, draudimo ir kitų būtinųjų išlaidų bei pirmiausia padengiamos jos. Tuomet eilė – sveikatos bei maisto išlaidoms, o paskui atitinkamai planuojamos visos kitos, kaip pataria finansininkai.

2. Rezervas „juodai dienai“

Patariama turėti bent 3-6 mėnesių pajamų biudžetą nenumatytiems atvejams. „Finansinė pagalvė“ leistų ramiau gyventi kuriam laikui netekus pajamų ar joms sumažėjus, pavyzdžiui, dėl ligos.

3. Investuoti į sveikatos stiprinimą – patirti mažiau išlaidų ateityje

Sveikata yra pagrindinis ir svarbiausias žmogaus turtas, kurį galime valdyti ir prižiūrėti kaip savo finansus, visų pirma, investuodami į save, kad išliktume energingi ir nesirgtume. Tada ir santaupas planuoti paprasčiau. Jei nesergame, galime dirbti, gauti darbo užmokestį, kuris leidžia racionaliai planuot pajamas ir išlaidas.

Fotolia nuotr./Sportas
Fotolia nuotr./Sportas

4. Naudotis nuolaidomis bei lojalumo programomis vaistinės e-parduotuvėje

Apsipirkti vaistinės e-parduotuvėje naudinga ne tik taupant laiką, pinigus, bet ir saugant savo sveikatą, nes nereikia būriuotis laukiant eilėje. Perkant nuotoliniu būdu taikomos didesnės nuolaidos, galima dalyvauti lojalumo programose, o sutaupytas lėšas skirti kitoms sveikatos reikmėms.

„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ vaistinė
„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ vaistinė

5. Apsidrausti sveikatą

Nelaimingų atsitikimų ir gyvybės draudimai gelbsti įvykus didelei nelaimei, auto įvykiui, po sunkių sužeidimų ir padengia dalį gydymo bei reabilitacijos išlaidų.

Jei darbdavys draudžia papildomu sveikatos draudimu, verta išnaudoti visus jo teikiamus privalumus, pavyzdžiui, pasidaryti profilaktinius tyrimus, kurie leistų užbėgti sveikatos problemoms už akių.

123rf.com/Kraujo tyrimai
123rf.com/Kraujo tyrimai

Vykstant atostogauti verta pasirūpinti kelionės draudimu. Pavyzdžiui, patyrus infarktą greitkelyje medikai gali nuspręsti pacientą į ligoninę gabenti sraigtasparniu, tad vien šios išlaidos gali siekti dešimtis tūkstančių eurų. Kelionės draudimas, į kurį įeina ir sveikatos draudimas, išlaidas padengtų ir žmogui nereikėtų jų kompensuoti iš savo lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius