Geras skonis ir aromatas – dar ne viskas. Daugiau nei 200 ligų sukelia nesaugus maistas.
Užterštas maistas ir geriamasis vanduo kasmet nusineša 2 mln. gyvybių.
Lietuvoje kasmet vidutiniškai užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų per maistą ir vandenį plintančiomis infekcinėmis ligomis atvejų. Apie 70 proc. šių ligų kyla namų aplinkoje nuo namuose paruošto maisto ar dėl netinkamos higienos.
Visuomenės sveikatos specialistai pateikia penkias pagrindines taisykles, kaip užtikrinti maisto saugą savo namuose.
* Banalu, bet labai svarbu – prieš ruošdami maistą ir valgydami plaukime rankas. Apskritai rankas rekomenduojama plauti kuo dažniau: kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, kiaušiniais, kitu gyvuliniu maistu.
* Atskirkime apdorotą maistą nuo žaliavos: tos pačios pjaustymo lentelės ir peilio nenaudokime ir duonai, ir žaliai mėsai. Šaldytuve maistą laikykime taip, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotu.
* Gaminkime kantriai. Gerai išvirkime ar iškepkime mėsą, vištieną, žuvį, kiaušinius. Iš šių produktų gaminami patiekalai turėtų būti kaitinami ne žemesnėje nei 70 laipsnių temperatūroje. Joje žūva beveik visi ligas sukeliantys mikroorganizmai.
* Maisto produktus laikykime tinkamoje temperatūroje. Temperatūra šaldytuve turėtų būti ne aukštesnė nei 5 laipsniai. Tokioje temperatūroje mikroorganizmų augimas sulėtėja arba sustoja.
* Naudokime švarų vandenį ir šviežią žaliavą.
Pasaulinės sveikatos dienos proga 15min.lt pateikia įdomių faktų apie pasaulio ir Lietuvos gyventojų sveikatą.
Kasmet 77 000 europiečių suserga uodų, musių ir erkių platinamomis ligomis.
1 iš 3 pasaulio suaugusiųjų turi padidėjusį kraujospūdį.
Kasdien dėl savižudybių miršta apie 3 tūkst. pasaulio gyventojų.
3 mln. žmonių pasaulyje tuberkuliozė lieka nediagnozuota ir negydoma.
120 mln. pasaulio gyventojų kenčia nuo depresijos.
Pagal PSO rekomendacijas reikia judėti bent 2–3 kartus per savaitę po 30 min.
Lietuvoje vidutinė gyvenimo trukmė yra 4 metais trumpesnė nei ES vidurkis. Lietuvoje moterys gyvena 11,3 metų ilgiau nei vyrai.
Tik 15 proc. 9–12 klasių moksleivių Lietuvoje galima pavadinti visiškai sveikais: kas trečią kamuoja alergijos, kas trisdešimtam diagnozuojama bronchų astma.
Alkoholį vartoja 38,3 proc. pasaulio gyventojų. Tie, kurie geria, išgeria vidutiniškai 17 l gryno alkoholio per metus. Lietuvoje – 15,4 l.