-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 naudingi augalai, kurie padės kovojant su peršalimo ligomis

Šiemet peršalimo ligos kanda skaudžiai: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra didesnis nei pernai. Prieš imdamiesi vaistų, prisiminkime, kad imuninę sistemą stiprina ir su virusais kovoti padeda ir vaistiniai augalai.
Mergina renka vaistažoles.
Mergina renka vaistažoles. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai ypač svarbu gydant vaikus, vyresnius žmones, kurie labiausiai jautrūs

cheminiams vaistams. Dauguma vaistažolių yra labai veiksmingos dėl jose esančių veikliųjų medžiagų, o pašalinio poveikio rizika – labai maža. Kokie „organizmo sargai“ iš gamtos labiausiai padeda prie imuniteto stiprinimo ir kovos su peršalimo ligomis?

Fotolia nuotr./Liepžiedžiai
Fotolia nuotr./Liepžiedžiai

1. Liepžiedžiai

Žinios apie liepų žiedų savybes perduodamos iš kartos į kartą. Šio medžio žieduose yra eterinių aliejų, polisacharidų, flavonoidų, fenolkarboninių rūgščių, vitamino C, kas daro juos tokius vertingus šaltuoju metu periodu. Liepžiedžių arbata pasižymi raminamuoju, šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu, atsikosėjimą gerinančiu, antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Liepžiedžius galima vartoti tiek vienus, tiek derinyje su kitais augalais. Pavyzdžiui, ramunėlių, liepžiedžių, melisų, erškėčių vaisių mišinys vartojamas kaip pagalbinis preparatas karščiuojant ir sergant infekcinėmis ligomis, mažina gleivinės sudirgimą esant kvėpavimo takų katarui, nežymiai skatina prakaitavimą ir papildo organizmą vitaminu C.

Avietės
Avietės

2. Aviečių lapai

Aviečių lapuose ir uogose gausu vitaminų C, E, P, B1, B9, taip pat mineralinių medžiagų, todėl jei skaudą gerklę, karščiuojate ar jus kankina angina, gripas, bronchitas – tai tinkama pagalbininkė. Sergant ir esant aukštai temperatūrai, ligonis daug prakaituoja. Norint atstatyti prarastų skysčių balansą, reikia gerti daugiau skysčių: negazuoto vandens, vaistinėse parduodamų skysčių su mineralais, arbatų, sulčių. Sumažinti temperatūrą padeda ne tik vaistai nuo karščiavimo, bet ir vaistažolių arbata. Čia nepakeičiama aviečių lapų arbata, kuri mažina karščiavimą ir skausmą, turi antibakterinį ir uždegimą slopinantį poveikį. Aviečių arbatą reikėtų vartoti, kai uždegiminis procesas yra ūmesnis ir stipresnis, tačiau jei sergate inkstų ligomis ar esate nėščia, geriau venkite aviečių preparatų.

Flickr.com/Ežiuolė efektyviai stiprina imunitetą
Flickr.com/Ežiuolė efektyviai stiprina imunitetą

3. Rausvažiedžių ežiuolių žolė

Itin veiksmingas augalas – jis kaupia savyje tokias naudingas medžiagas kaip polisacharidus, alkilamidus, poliacetilenus, flavonoidus, vitaminą C, mineralines medžiagas. Šis augalas stimuliuoja imunitetą ir taip padidina baltųjų kraujo kūnelių skaičių kraujyje. Rausvažiedės ežiuolės preparatai plačiai vartojami kaip imunitetą stiprinanti priemonė peršalimo ligų profilaktikai ir gydymui. Preparatų pagamintų iš jos yra labai daug, tad renkantis svarbu atkreipti dėmesį iš kokios žaliavos buvo pagamintas. Iš jos pagamintus preparatus rekomenduojama pradėti vartoti 1-2 savaites prieš numatomą gripo epidemiją, tačiau be pertraukos vartoti galima ne ilgiau 2-3 savaites.

Fotolia nuotr./Čiobreliai
Fotolia nuotr./Čiobreliai

4. Čiobreliai

Čiobrelis – vienas stipriausių natūralių antibiotikų. Jame esantys flavonoidai lengvina kvėpavimo takų spazmus, skatina bronchų gleivinių veiklą, o terpenoidai valo, aktyvina kvėpavimo sistemą. Dėl šių savybių čiobrelių arbatos padeda gydant plaučių ligas, tokias kaip bronchitas, astma, kvėpavimo takų uždegimai ir kitas. Čiobrelį galima vartoti tiek vieną, tiek mišiniuose. Tarkime, plačialapio gysločio lapai, raktažolės šaknys, čiobrelių žolė palengvina atsikosėjimą gausindami ir skystindami bronchų sekretą. Jei čiobrelius vartosite su melisomis bei pipirmėčių lapais, tai padės ne tik lengviau atsikosėti, bet ir užmigti.

Shutterstock nuotr./Erškėčiai
Shutterstock nuotr./Erškėčiai

5. Erškėčių vaisiai

Dar vienas augalas, kurio vaisiai išsiskiria vitaminų gausa (vitaminas C, P, B1, B2, PP, karotinas). Skaičiuojama, kad erškėčių vaisiuose vitamino C yra 10 kartų daugiau negu juodųjų serbentų uogose ir apie 50 kartų daugiau negu citrinoje. Kodėl reikėtų vartoti erškėčių vaisių preparatus? Norint kuo rečiau sirgti, būtinai reikia stiprinti imuninę organizmo sistemą. Kuo organizmo atsparumas mažesnis, tuo dažniau ir sunkiau sergame peršalimo ligomis, dažnesnės komplikacijos. Imuniteto susilpnėjimo priežastis – vitamino C trūkumas, o jį spręsti padeda imunitetą stiprinančios ir vitaminizuojančios arbatos, viena iš jų – erškėčių vaisių.

Prisiminkite svarbiausią dalyką – niekas kitas mumis taip nepasirūpins, kaip mes patys. Peršalimas - nuovargio liga. Tik nusilpęs organizmas neatsparus virusams. Taigi jei mylėsime ir stebėsime save, gerai maitinsimės, pakankamai pailsėsime, imsimės priemonių ligai įveikti, peršalimo ligų sezonas rūpesčių mums nepridarys. O jei jau nepavyks šių nemalonumų išvengti, pasirinkime gydymuisi naudingesnes sveikatai priemones – natūralius vaistažolių preparatus - pakankamai veiksmingus bei saugius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius