Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 pravarčiausi eteriniai aliejai: mišiniai spuogams, žaizdoms ir ramiam miegui

Medicinos mokslų daktarė, klinikinės aromaterapijos specialistė dr. Rūta Aldonytė turi ką papasakoti apie sveikatinančias priemones.
Eterinis aliejus
Eterinis aliejus / Fotolia nuotr.

– Daugeliui sąvoka „eterinis aliejus” yra girdėta, tačiau ne visi gali paaiškinti, kaip jis išgaunamas.

– Eterinis aliejus – tai kompleksinė ir unikali augalo gaminamų aromatinių junginių kompozicija, kurią žmogus išgauna distiliuodamas augalus arba kitais metodais. Distiliuojant gaunama daug vandeninio produkto – aromatingo ir patogaus naudoti gėlių vandens, kurį galite iškart (neskiedę ir niekaip nepakeitę) panaudoti plaukų ar veido odos sudrėkinimui, žaizdai plauti ar burnai skalauti.

Gėlių vandens, arba hidrolato, paviršiuje susikaupia šiek tiek vandenyje netirpaus ir koncentruoto eterinio aliejaus. Tai labai aktyvi biomolekulių suspensija – tokių kiekių žmogus įprastais augalų vartojimo metodais (valgant, uostant augalus, geriant jų arbatas) niekada negautų. Eterinio aliejaus sudedamųjų medžiagų pagalba augalas bendrauja su aplinkiniu pasauliu, tad naudodami eterinius aliejus ir mes įgyjame dalį augalo sukauptos tokio bendravimo išminties, pavyzdžiui, kaip gintis nuo nepalankių mikroorganizmų ir makroorganizmų (ir kaip prisivilioti naudingųjų), kaip užsigydyti žaizdas, augti ir išgyventi atšiauriomis sąlygomis.

Kad ir kiek būtume nutolę nuo gamtos, mes galime parsinešti į namus jos koncentruotos esencijos – eterinių aliejų bei juos naudoti kūno priežiūros priemonėse, orui gaivinti, buityje (tai puikūs tirpikliai ir dezinfektantai). Tai labai lakūs junginiai: eteriniai aliejai nesikaupia mūsų organizme, suteikia greitų ir malonių efektų, yra pašalinami arba išsisklaido aplinkoje. Mums pakenkti (jei nepiktnaudžiaujame ir nedarome grubių klaidų) jie negali, nes yra mūsų organizmui pažįstami ir mūsų fermentų perdirbami. Iš tiesų mes esame nuolat švelniai veikiami eterinių aliejų, pvz., kai vaikštinėjame pušyne ar eukaliptų miškelyje, kai valgome citrusinius vaisius ar vartojame prieskoninius augalus.

„Kvapų namų“ nuotr. /Alembikas (distiliavimo aparatas) – varinis prietasas, skirtas hidrolatų bei eterinių aliejų gavimui.
„Kvapų namų“ nuotr. /Alembikas (distiliavimo aparatas) – varinis prietasas, skirtas hidrolatų bei eterinių aliejų gavimui.

– Ar saugu naudoti eterinius aliejus?

– Eterinių aliejų nereikėtų naudoti mažiems vaikams (iki dvejų metų), jiems geriau tiks hidrolatai. Kai kurie iš straipsnyje minimų eterinių aliejų (pvz., eukaliptų) gali sutrikdyti miegą, todėl prieš miegą geriau rinkitės raminančius (levandų, mandarinų, didramunių) eterinius aliejus.

Kai kurie eteriniai aliejai (citrusų) sukelia jautrumą saulei, todėl panaudojus jų ant odos reikia keliolika valandų vengti saulės spindulių (t. y. masažuoti ir naudoti vonioje citrusų eterinius aliejus reiktų iš vakaro, prieš miegą).

Mes esame nuolat švelniai veikiami eterinių aliejų, pvz., kai vaikštinėjame pušyne ar eukaliptų miškelyje, kai valgome citrusinius vaisius ar vartojame prieskoninius augalus.

Viena pagrindinių saugumo taisyklių: eterinius aliejus naudojame skiestus (su menkom išimtim).

Skiesti galima augaliniame aliejuje, kreme, gelyje, vandenyje. Dažniausiai renkamės 1–2% praskiedimą. Pavyzdžiui, masažui mažiems vaikams lašiname 5 lašus, didesniems ir suaugusiems – 10 lašų eterinio aliejaus į valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus.

Jei abejojate dėl saugumo ar suderinamumo su kitais jūsų vartojamais vaistais, būtinai pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

Kurie 5 eteriniai aliejai galėtų būti išskirti, kaip reikalingiausi kiekvienos šeimos namuose?

– Eteriniai aliejai, kuriuos patarčiau turėti kiekvienuose namuose, jūsų nenustebins. Tai klasikiniai, daugeliui jau puikiai pažįstami eteriniai aliejai:

  • tikrųjų levandų (Lavandula angustifolia),
  • pražangialapių mirtenių, arba arbatmedžių (Melaleuca alternifolia),
  • tauriųjų didramunių, arba romaniškųjų ramunėlių (Chamaemelum nobile),
  • žaliųjų mandarinų (Citrus reticulata).
  • spindulinių eukaliptų (Eucalyptus radiata).
„Kvapų namų“ nuotr. /Įvairių eterinių aliejų buteliukai
„Kvapų namų“ nuotr. /Įvairių eterinių aliejų buteliukai

– Ar tikrųjų levandų eterinį aliejų galima naudoti neskiestą ant odos? Ar jis tinka ir vaikams?

– Vaistinių, arba tikrųjų, levandų eterinis aliejus (Lavandula angustifolia, arba Lavandula officinalis, arba Lavandula vera) – tai aromaterapijos klasika. Plačiai naudojamas, patikrintas ir patikimas, vienas geriausių eterinių aliejų vaikams. Kiekvienas jo lašas – tai malonumas ir įvairialypis poveikis.

Levandų eterinis aliejus gali sumažinti skausmą ir karščiavimą (žr. žemiau: mišinys Nr.1), paspartina nubrozdinimų, nudegimų ir žaizdų sėkmingą gijimą (žr. mišinys Nr.3), tinka spuoguotai odai (žr. mišinys Nr.2), puikiai padeda nuo niežėjimo uodui ar kitam vabzdžiui įkandus (tiesiog patepkite įkandimą gryno eterinio aliejaus lašu, užlašinę ant piršto), ramina ir migdo (žr. mišinys Nr.4).

„Kvapų namų“ nuotr. /Vaikai gamtoje
„Kvapų namų“ nuotr. /Vaikai gamtoje

Šį aliejų (vieną iš nedaugelio) tam tikrais atvejais galima naudoti tiesiai ant žaizdos ir neskiestą (įkandimų ar nudegimų atveju juo tepkite pažeistą plotą). Jo buteliuką neškitės eidami į mišką, kur gali užropoti ar įkąsti erkės, ar kiti vabzdžiai. Tokiais atvejais tepkite įkandimų vietas. Juo kvėpinkite patalus ir spintas, taip atbaidysite nepageidaujamus vabzdžius ir mėgausitės maloniu aromatu.

– Ar iš tiesų arbatmedžių eterinis aliejus pelnytai vadinamas vienas universaliausių ir saugiausių eterinių aliejų?

– Taip, iš tiesų pražangialapių mirtenių, arba arbatmedžių, eterinis aliejus (Melaleuca alternifolia), labai plačiai naudojamas visame pasaulyje, yra visų mėgstamas, universalus, saugus, puikus gamtos antibiotikas. Arbatmedžių eterinis aliejus tonizuoja imunitetą ir kitas organizmo sistemas, slopina daugelio patogeninių bakterijų, grybelių, parazitų, virusų dauginimąsi bei augimą (žr. mišiniai Nr.2, 3), lengvina niežėjimą (juo irgi galima tepti įkandimus neskiedus).

Šiuo eteriniu aliejumi galima praturtinti šampūną, kremą, dantų pastą. Ypač tada, kai atsiranda pleiskanų, bėrimų ar kitų infekcinių problemų. Tiesiog įlašinkite apie 25 lašus šio aliejaus į savo naudojamą šampūną ar kremą (į 50 ml) ir išmaišę naudokite kaip įprasta.

Šis aliejus taip pat nepamainomas egzotinėse kelionėse, kur kartais prireikia dezinfekuoti rankas ar stalo įrankius. Siaučiant epidemijoms, imunitetui stiprinti kas vakarą keliais jo lašais įtrinkite sergančio ar linkusio sirgti vaiko padus. Naudokite pėdų grybelio profilaktikai – keliais lašais patepkite nagus, tarpupirščius, šlepetes ar avalynės vidpadžius.

Kokiu poveikiu pasižymi romaniškųjų ramunėlių eterinis aliejus?

– Tauriųjų didramunių, arba romaniškųjų ramunėlių, eterinis aliejus (Chamaemelum nobile, arba Anthemis nobilis) yra universalaus poveikio, vaikams itin tinkamas švelnus eterinis aliejus. Jis tiesiog kvepia vaikyste ir teikia saugumą.

Arbatmedžių eteriniu aliejumi galima praturtinti šampūną, kremą, dantų pastą. Ypač tada, kai atsiranda pleiskanų, bėrimų ar kitų infekcinių problemų.

Šis eterinis aliejus atpalaiduoja ir leidžia užsimiršti. Jis palengvina skausmą (ausies, pilvo ar kt.), mažina karščiavimą (žr. mišinys Nr.1), gerina žaizdų gijimą (žr. mišinys Nr.3), ramina sudirgusią odą, pvz., vystyklų bėrimų atvejais (įmaišykite į jūsų naudojamą kūdikių odos priežiūros aliejų: į 100 ml 25 lašus šio eterinio aliejaus). Tauriųjų didramunių eterinis aliejus atpalaiduoja ir švelnina spazmus: padės pučiant pilvą, ramins ir padės užmigti.

Šio eterinio aliejaus jums prireiks nedaug: pakaks atskiesti masažo aliejuje į valgomąjį šaukštą įlašinant 10 lašų eterinio aliejaus (masažiniu aliejumi gali tapti bet kuris namuose turimas augalinis, geriau nerafinuotas aliejus, kokosų ar sviestmedžių sviestas, įvairūs aliejiniai mišiniai, o bene geriausiai tiks lengvi ir maloniai tepami riešutų aliejai, pvz., migdolų). Tokiu mišiniu masažuojame ar glostome skaudantį pilvą, nugarą, sprandą ar visą kūną, kai reikia nuraminti, nuskausminti.

Eukaliptų aliejai dažnai naudojami peršalus. Kokiomis kitomis naudingomis savybėmis pasižymi šis eterinis aliejus?

– Spindulinių eukaliptų eterinis aliejus (Eucalyptus radiata ssp. radiata) – tai Australijos gamtos išmintis ir dovana mums. Jis ne tik nepamainomas inhaliacijoms, kai serga kvėpavimo takai, bet puikiai tinka ir vabzdžiams atbaidyti, patalpų orui valyti bei gerinti.

Šis eterinis aliejus suteikia energijos ir tonizuoja, gerina atsikosėjimą, skystina gleives, slopina bakterijų, grybelių, parazitų, virusų augimą ir mažina uždegimą (žr. mišinys Nr.2), skausmą (suskaudus ausiai, šio eterinio aliejaus galima dėti į ausį užlašinus (1-2 lašus) ant vatos tamponėlio); suteikia energijos ir tonizuoja (tiesiog stipriai įkvėpkite iš buteliuko ar užlašinę ant delnų ir patrynę – nuo delnų); gali sumažinti raumenų ir sąnarių skausmus (masažuokite skaudamą vietą praskiedę, t. y. į valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus įlašinę 10 lašų eterinio aliejaus); grynina ir gaivina patalpų orą (paskleiskite ore aromaterapinių lempų, specialių garintuvų ir difuzorių pagalba).

Levandų, didramunių ir arbatmedžių eteriniai aliejai maišomi lygiomis dalimis. Galima lašinti tiesiai ant žaizdos ar kitokio odos pažeidimo, jei jo plotas nedidelis.

Garų inhaliacijoms (sergant sinusitais, bronchitais, tracheitais) imkite iki 10 lašų eukaliptų eterinio aliejaus (kvapo intensyvumas turi būti jums malonus), sulašinkite juos į karštą vandenį inhaliacijoms tinkamame inde ir pakvėpuokite aromatingais garais apie 15 minučių. Jei procedūra atliekama vaikams – nepalikite jų vienų ir visos procedūros metu būkite šalia.

Būdami gamtoje naudokite šį eterinį aliejų kraujasiurbių vabzdžių nubaidymui: įplakite 50 lašų į 100 ml hidrolato (arba tiesiog vandens) ir gausiai purkškite ant drabužių ir odos, prieš tai gerai suplakę.

Ar tiesa, kad žaliųjų mandarinų eterinis aliejus ypač tinkamas vaikams nuraminti? Kam dar naudojamas šis eterinis aliejus?

– Žaliųjų mandarinų eterinis aliejus (Citrus reticulata) tai džiaugsmo ir bendravimo aliejus, vaikystės ir švenčių kvapas, išties puikiai praverčiantis ramybės ir lengvo bendravimo sukūrimui. Šis eterinis aliejus ramina ir atpalaiduoja (gali padėti po išgąsčio, psichologinės traumos), gali padėti lengviau užmigti, nusiraminti (žr. mišinį Nr.4).

Fotolia nuotr./Miegas
Fotolia nuotr./Miegas

Mandarinų eterinis aliejus labai tinka naudoti patalpų (vaikų darželių ir mokyklų klasėse, ligoninių palatose ir t. t.) ore, atpalaiduoja spazmus (tiesiog įkvėpkite iš buteliuko nuo žagsėjimo, dieglių ir t.t.). Šis eterinis aliejus tinkamas pakvėpinti vaikų žaislus, knygeles, baldus.

Straipsnyje ne kartą minėjote eterinių aliejų mišinius. Ar tai reiškia, kad sumaišius kelis eterinius aliejus, jie tampa platesnio/stipresnio poveikio?

– Nors gamta eterinius aliejus sukūrė kaip daugialypes ir veiksmingas medžiagas, žmogus paprastai maišo keletą aliejų ir išgauna dar sudėtingesnių poveikių. Daugelis mišinių yra žinomi ir žmonijos naudojami labai seniai, kai kurie – kuriami naujai ir pritaikomi individualiai. Pradedantiesiems vartotojams geriau pasinaudoti specialistų siūlomais mišiniais, pažengusiems – verta pabandyti susikurti savų.

Straipsnyje minimi mišiniai (santykis nurodytas lašais, pagaminus mišinį jį reikia toliau skiesti masažo aliejuje, jei naudojate masažui):

  1. Raminantis mišinys sukarščiavus. Levandų ir didramunių eteriniai aliejai maišomi lygiomis dalimis, toliau skiedžiama masažui kaip minėta anksčiau: 10 lašų mišinio į valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus. Tokiu masažiniu mišiniu reikia ištrinti nuogą kūną, leisti nugaruoti (karštis švelniai sumažės).
  2. Mišinys spuogams. Levandų, arbatmedžių ir eukaliptų eteriniai aliejai maišomi santykiu 5/3/2. Neskiestu mišiniu reikia tepti spuogus (tik pačius spuogus) kelis kartus per dieną. Be to, patartina įmaišyti į prausimo ir kitas odos priežiūros priemones (kremą): 50 lašų mišinio į 50 ml jūsų naudojamos priemonės.
  3. Dezinfekuojantis mišinys žaizdoms, nudegimams ir pan. Levandų, didramunių ir arbatmedžių eteriniai aliejai maišomi lygiomis dalimis. Galima lašinti tiesiai ant žaizdos ar kitokio odos pažeidimo, jei jo plotas nedidelis. Didesnėms arba užterštoms žaizdoms šį mišinį reikia naudoti plovimui įplakus į levandų hidrolatą (25 lašai mišinio į 50 ml hidrolato).
  4. Mišinys ramiam miegui. Levandų, didramunių ir mandarinų eteriniai aliejai maišomi santykiu 5/3/2. Neskiestu mišiniu, keliais jo lašais tepti išilgai stuburo, švelniai paglostyti smilkinius, krūtinę. Atskiedus masažuoti visą kūną. Paskleisti kambario ore prieš miegą.

Straipsnyje pateikti medicinos mokslų daktarės, klinikinės aromaterapijos (Advanced Clinical Aromatherapy) specialistės dr. Rūtos Aldonytės patarimai. Ši informacija nepakeičia medicininio gydymo. Autorė ir „Kvapų namai“ neprisiima atsakomybės už galimą žalą asmenims, daiktams ir gebėjimams, kilusią netinkamai naudojantis ar piktnaudžiaujant čia aprašytais sveikatinimo metodais ir receptais.

Šaltinis – „Kvapų namai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius