-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 priežastys, dėl kurių moterims nuolat kartojasi mielių infekcija

Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (LKPC), 75 proc. moterų bent kartą gyvenime patiria mielių infekciją, o 40–45 proc. su ja susiduria du ar daugiau kartų, rašo Womenshealthmag.com.
Pacientės vizitas pas gydytoją
Pacientės vizitas pas gydytoją / 123RF.com nuotr.

„Mielių infekcija tikriausiai yra pati dažniausia infekcijos rūšis, kuria moteris gali užsikrėsti vaginaliniu būdu, – teigia medicinos mokslų daktarė, Mount Sinai ligoninės akušerė-ginekologė Fahimeh Susan. – Tačiau kai kurios moterys niekada šios infekcijos nepatiria, o kitos nuo jos kenčia labai dažnai.“

Kai kurioms moterims pasitaiko atsinaujinanti mielių infekcija, mediciniškai vadinama atsinaujinančia vulvovaginaline kandidoze, kuri kartojasi keturis kartus per metus.

Moterys, linkusios į mielių infekciją, tikriausiai pastebėjo, kad simptomai sustiprėja po intymios sueities su nauju partneriu.

Nesate įsitikinusi, ar turite šią infekciją? Pasak LKPC, mielių infekciją charakterizuoja niežtinti, skaudanti, išsausėjusi makštis ir / arba ypač skaudanti makštis per sueitį. Ją išduoda ir tirštos, šviesios išskyros.

Kad įsitikintumėte, ar jums nėra mielių infekcijos, apsilankykite pas savo akušerę-ginekologę. F.Susan pataria moterims, manančioms, kad jos turi pasikartojančią vulvovaginalinę kandidozę, pasikalbėti su savo gydytojais, nes joms greičiausiai reikia atsisakyti įprastų vaistų ir pereiti prie rimtesnio receptinio gydymo.

Gydytoja F.Susan išskiria dažniausias priežastis, sukeliančias mielių infekcijos pasikartojimą.

Lytiniai santykiai (ypač su nauju partneriu)

Nenorime gadinti nuotaikos, tačiau moterys, linkusios į mielių infekciją, tikriausiai pastebėjo, kad simptomai sustiprėja po intymios sueities su nauju partneriu.

„Mielių infekcijas sukelia natūralios makšties floros disbalansas, – sako F.Susan. – Kiekvienos moters flora yra skirtinga. Tai specifiška bakterijų kombinacija, tad jei kas nors nauja, pavyzdžiui, vyro sperma, sujaukia makšties terpę arba pH, gali kilti mielių infekcija. Lubrikantai taip pat gali sujaukti makšties terpę, todėl juos geriau rinkitės hipoalerginius, bekvapius.“

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Intymios vietos prausimas

Kalbant apie makšties prausimą, turime jums vieną patarimą: nedarykite to! Visų pirma, makštis yra savarankiškai išsivalantis mechanizmas, visų antra – tai gali pakenkti. „Prausimas gali sujaukti natūralią makšties pusiausvyrą, apie kurią neseniai kalbėjome, – teigia F.Susan. – Pasak kai kurių moterų, jų močiutės sakė, kad makštį galima prausti actu, tačiau visi ginekologai moterims sakome niekuo jos neplauti.“ Taip pat venkite kvapiųjų muilų ir produktų, sukeliančių makšties floros disbalansą.

Antibiotikai

Antibiotikai yra gerai, nes jie nužudo bakterijas. Tačiau antibiotikai yra ir blogai, nes jie žudo bakterijas – tiksliau, makšties bakterijas, kurios padeda pažaboti kandidozę. „Dauguma moterų sako, kad, pavartojus antibiotikų nuo sinusų infekcijos, joms atsiranda mielių infekcija“, – sako F.Susan. Tai nemalonus domino efektas, kurį patiria moterys su atsinaujinančia vulvovaginaline kandidoze. Pasikalbėkite su savo gydytoju, jeigu manote, kad tai atsitinka ir jums.

Aptempti, sintetiniai apatiniai

Jeigu reguliariai perkate vaistus nuo mielių infekcijos, laikykitės atokiau nuo tam tikrų apatinių. Sintetinė apatinių medžiaga sukelia daugiau prakaito, dėl to kaupiasi daugiau bakterijų.

„Taip būna ne visada, tačiau rekomenduojame moterims, labiau linkusioms į mielių infekciją, dėvėti vilnonius apatinius, nes jie pralaidesni orui“, – teigia F.Susan. Tačiau ji pabrėžia, kad ne visoms moterims būna būtent taip – kai kurios sportininkės kasdien dėvi elastinius apatinius ir jų niekada nekankina mielių infekcija.

Diabetas

Pasirodo, cukraus kiekis kraujyje gali turi didelės įtakos. „Mielės auga cukringoje aplinkoje“, – sako F.Susan. Tad jei sergate antro tipo diabetu, kuris nėra gerai kontroliuojamas, galite būti imlesnė mielių infekcijoms. Tegu tai būna dar viena priežastis, dėl kurios derėtų medikamentais, sportu arba mityba reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir / arba diabetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius