-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

6 mitai apie senėjimą: džiaugtis garbingu amžiumi padės stereotipų atsikratymas

Senatvė yra natūralus ir neišvengiamas gyvenimo tarpsnis. Tačiau daugelis senatvės nelaukia ir piešia ją niūriomis spalvomis: vienatvė, raukšlės, ligos – tokie vaizdiniai iškyla daugelio žmonių galvose. Visgi ji nebūtinai turi būti niūri ir tamsi. Svarbiausia savimi pradėti rūpintis kuo anksčiau – sveikai gyventi, judėti, atsisakyti žalingų įpročių, tinkamai maitintis, nuolat palaikyti protinį aktyvumą ir nustoti tikėti mitais.
Brandi pora
Brandi pora / Vida Press nuotr.

Tad pateikiame šešis populiarius stereotipus apie senjorus, kuriais derėtų netikėti.

Senyvi žmonės suvaikėja

Mitas, kad visi senyvi žmonės ima elgtis kaip maži vaikai. Dažnai tokį elgesį lemia ligos požymiai. Kai kurias senatvines ligas lydi elgesio pokyčio bruožai, o šie simptomai neteisingai priskiriami visai vyresnio amžiaus žmonių kategorijai.

Vyresniems žmonėms sunkiau mokytis

Jeigu manote, kad senatvėje žmonės niekuo nesidomi, yra nekūrybiški ir nepajėgia mokytis – labai klystate. Mat įvairūs tyrimai rodo, kad mokymosi rezultatai nuo amžiaus nepriklauso. Jeigu žmogus visą gyvenimą mokėsi, nuolat kaupė žinias, skaitė, jam puikiai turėtų sektis mokytis ir vyresniame amžiuje. Nes mokymosi sėkmė priklauso ne nuo žmogaus amžiaus, bet nuo jo motyvacijos ir gebėjimų.

Seni žmonės tampa irzlūs ir pikti

Gyvenimu nepatenkintų žmonių tikrai galima sutikti visose amžiaus kategorijose, todėl nederėtų šio bruožo priskirti tik vyresniajai kartai. Neretai žmonių charakterį ar elgesį gali paveikti įvairūs negalavimai, tačiau nuolat besišypsantys ir visus gera nuotaika užkrečiantys jaunuoliai greičiausiai tokie išliks ir sulaukę senyvo amžiaus.

Vyresni žmonės netenka atminties

Neprisiminti vieno ar kito dalyko – normalu sulaukus bet kokio amžiaus. Be abejo, po 60-ies susirgti ligomis, kurių vienas iš simptomų – atminties sutrikimas, labiau tikėtina, tačiau dauguma vyresnio amžiaus žmonių gali puikiai atlikti kasdienius darbus bei tvarkyti savo finansus.

Senėjimą nulemia tik genai

Tai, kaip atrodome dabar ir atrodysime vėliau, lemia ne tik biologiniai procesai, bet ir išorės veiksniai. Svarbu savimi pradėti rūpintis – mankštintis, sveikai maitintis ir saugoti odą nuo tiesioginių saulės spindulių.

Senatvė – ramybės laikotarpis

Daugelis galvoja, kad į pensiją išėjęs žmogus atsiduoda nieko neveikimui. Tačiau tai dar vienas mitas, nes visą gyvenimą aktyviai savo laiką leidęs žmogus, veikiausiai, taip pat elgsis ir senatvėje – ieškos įvairių būdų, kaip save realizuoti.

Vaistininkės Ž. Muzikevičiūtės komentaras: kaip savimi rūpintis senatvėje?

Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės, į vaistinę pagalbos nuo senėjimo procesų prašyti užsuka nemažai žmonių. Juos domina, kaip išsaugoti gerą savijautą, pristabdyti senėjimo procesus, palengvinti sąnarių judėjimą, užkirsti kelią negalavimams, aplankantiems sulaukus garbingo amžiaus.

„Organizmo senėjimas yra natūralus procesas, kuris, tinkamai rūpinantis savimi, nebūtinai turi būti varginantis ar sukeliantis diskomfortą. Visada pacientams patariame rūpintis savo sveikata profilaktiškai: sveikai maitintis, esant poreikui – vartoti papildomus vitaminus ar mineralus, daugiau laiko leisti gryname ore.

Visada stengiamės atsižvelgti į pacientų poreikius, o vienas iš senjorų poreikių – pasirūpinti sveikata neišleidžiant tam daug pinigų. Vyresni gyventojai neskuba pirkti pirmos pasitaikiusios prekės. Jie atidžiai išnagrinėja galimus variantus, daug dėmesio skiria kainai, atsižvelgia į patraukliausius pasiūlymus. Todėl visada pasiūlome jiems reikiamų vaistinių preparatų ar priemonių už mažiausią kainą“, – sako Ž. Muzikevičiūtė.

„Camelios“ vaistininkė pataria nebijoti senatvės, su ja susigyventi ir ja džiaugtis.

„Senstame visi, tačiau su vyresniu amžiumi gyvenimas nesibaigia. Nereikia tikėti įvairiais mitais, kurie senatvę piešia tamsiomis spalvomis. Juk net ir vyresniame amžiuje galime tiek daug nuveikti, džiaugtis, matydami augančius vaikaičius – tai amžiaus privalumas. Mylėkite save ir būkite geros nuotaikos, ilgaamžiškumo ir sveikos gyvensenos pavyzdžiu jiems“, – pataria „Camelia“ vaistininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius