Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

65 proc. ES tuberkuliozės atvejų pasidaliname su rumunais: kodėl tokių ligų nepavyko išvengti

7-ajame praėjusio amžiaus šimtmetyje buvo tikima, kad užkrečiamųjų ligų apskritai neliks, tačiau šiandien, pavyzdžiui, Lietuva su Rumunija pasidalina 65 proc. visų tuberkuliozės atvejų Europos Sąjungoje. Užkrečiamųjų ligų ne tik kad yra ir šiame amžiuje – vis dar sulaukiame ir jų protrūkių.
Romainių tuberkuliozės ligoninė
Romainių tuberkuliozės ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad dabar susidaro ypač palankios sąlygos užkrečiamų ligų plitimui.

„Žmonės turi trumpą atmintį. Ir mes pamiršome, kaip gyvenome ir be anibiotikų, ir [...] kad mikropasaulis yra daug senesnis už mus, už mūsų žmones, ir jei mes sudarysime galimyęe mikroorganizmams plisti, jie ir plis“, – pasakoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. Saulius Čeplinskas.

123rf.com nuotr./Vaistai
123rf.com nuotr./Vaistai

Dalyje šalių užkrečiamos ligos dar liko labai paplitusios, o Vakaruose atrodė, kad jos jau nugalėtos, bet senos, užmirštos ligos, pavyzdžiui, tuberkuliozė, pradėjo vėl atgimti, ėmė plisti, susidaryti naujos padermės – kad ir gripo viruso, juodligės, hepatito A, sako specialistas.

Dėl tokios situacijos jis kaltina užkrečiamųjų ligų stigmatizavimą, atsparumą antibiotikams.

„Mes esame antroje vietoje po Rumunijos pagal susirgimus tuberkulioze. Lietuvoje ypač daug vaistams itin atsparios tuberkuliozės atvejų. Šnekėkime atvirai – 65 proc. visos Europos Sąjungos tuberkuliozės tenka 2 šalims – mums ir Rumunijai“, –pabrėžia ULAC direktorius.

Lietuvoje dažna vaistams atspari tuberkuliozė, pasak S. Čeplinsko, išsivystė netinkamai vartojant antibiotikus, nutraukiant gydymo režimą, netinkamo tuberkulioze sergančių pacientų hospitalizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius