Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 patarimai, kaip sustiprinti savo atmintį

Naujuosius metus vėl pradėjote prisižadėdami sau mažiau valgyti, daugiau sportuoti, pradėti lankyti sporto klubą ar – kaip ir kasmet – galiausiai mesti rūkyti? Tiesa, šiuos pažadus reikėtų ištesėti, tačiau ar nebijote, kad metų bėgyje juos galiausiai pamiršite?
Smegenys
Smegenys / Shutterstock nuotr.

Galbūt vertėtų save ir kitus nustebinti nauju pažadu 2013-iems metams ir galiausiai sustiprinti savo atmintį.  Tinklalapyje health.com pateikti 7 paprasti patarimai, padėsiantys jums pagerinti savo atmintį.

Savo kompiuteryje pasikeiskite raidžių šriftą

Mokslininkai nustatė, kad pakeistas šriftas, dėl ko kompiuterio ekrane matomą tekstą tampa kiek sunkiau įskaityti, yra puikus pratimas smegenims. Jeigu skaitysite paryškintą ar pasviruoju šriftu parašytą tekstą kompiuteryje, jūsų smegenys bus labiau susikoncentravę. Vis dėlto Prinstono universiteto psichologijos profesorius Danielis Oppenheimeris pataria pernelyg nepersistengti ir neapsunkinti smegenų neįskaitomu šriftu.

Išmokite ką nors naujo

Naujuosius metus pradėkite išmokdami ką nors naujo – nesvarbu, ar pasižadėsite sau pradėti lankyti naujas šokių pamokas, ar pasiryšite užsirašyti į kalbų kursus – bet kuris naujas dalykas yra puiki treniruotė smegenims. Vis dėlto, pasirodo, geriausias pratimas smegenims – klasikinių šokių pamokos.

Paprastus veiksmus išmokite daryti su nedominuojančia ranka

Daugelis insultą patyrusių žmonių, kuriuos ištinka vienos kūno pusės paralyžius, privalo išmokti kasdienius darbus atlikti su kita ranka. Vis dėlto, anot mokslininkų, ši praktika praverstų ir kitiems žmonėms. „Jeigu esate dešiniarankis, pabandykite dantis valytis su kaire ranka ir atvirkščiai“, – pataria Niujorke dirbanti medicinos specialistė Dawn Buse ir priduria, kad tokia veikla itin puikiai stimuliuoja smegenis.

Besimokydami nepamirškite pailsėti

Mokslininkai nustatė, kad besimokantiems žmonėms būtinai reikia daryti nedideles pertraukėles, mat taip, anot jų, geriau įsisavinama nauja informacija. Tyrimo metu paaiškėjo, kad studentai, kurie savo mokymosi laiką suskirstė į nedideles laiko atkarpas, egzaminui pasiruošė kur kas geriau nei tie, kurie mokėsi kelias valandas be atvangos.

Savo atmintį pagerinsite viską rašydami ranka, o ne su kompiuteriu

Vienas geriausių atminties lavinimo būdų, ypač tinkantis mokiniams ar studentams, yra konspektavimas ranka. Tyrimų metu nustatyta, kad žmogui rašant ranka veikia daugiau smegenų regionų nei jam konspektuojant su kompiuteriu.

Žaiskite loginius žaidimus

Vis dėlto mokslininkai nepataria visiškai nurašyti kompiuterio, pasirodo, tokie kompiuteriniai žaidimai kaip populiarusis „Tetris“ smegenyse suaktyvina regioną, atsakingą už kritinį ir loginį mąstymą.

Dažniau klausykitės erzinančių garsų

Erzinantys garsai vis dėlto negali išvaryti jūsų iš proto, kaip tik priešingai – Amsterdamo universiteto mokslininkai nustatė, kad erzinantys garsai žmogui padeda atlikt proto reikalaujančias užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius