Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dažnai valgote sūrį? 8 priežastys, kodėl verta būtų jo atsisakyti

Jei negalite gyventi be sūrio, žinokite, kad tokie esate ne vieni. Sūris yra neatsiejama daugelio mūsų mėgstamų patiekalų sudedamoji dalis. Vis dėlto nors šis produktas gali būti sveika subalansuotos mitybos dalis, kaip ir visur, svarbiausia yra saikas, o per didelis sūrio kiekis gali turėti neigiamų pasekmių.
Įvairių rūšių sūris
Įvairių rūšių sūris / 123RF.com nuotr.

Daugelis sūrio rūšių turi nemažai kalorijų, riebalų bei natrio, o tai, kaip rodo moksliniai tyrimai, gali sukelti antrojo tipo diabetą, širdies nepakankamumą, išeminę širdies ligą, hipertenziją, insultą ir kt., rašoma „Eat this, not that“.

Dėl natrio ir riebalų kiekio daktarė Akua Woolbright rekomenduoja sūrio vartojimą riboti iki 28 g kietojo sūrio porcijos arba pusės puodelio minkštojo sūrio porcijos vienu kartu.

123RF.com nuotr./Sūris
123RF.com nuotr./Sūris

Nors tyrimai, sūrio vartojimą siejantys su lėtinėmis ligomis, gali būti šiek tiek prieštaringi, jei turite polinkį į aukštą kraujospūdį arba jums oficialiai diagnozuota hipertenzija, siūloma vengti aštrių, kietų sūrių.

„Jei norite sumažinti suvartojamo natrio kiekį, venkite fetos ir kietų sūrių, – pataria A.Woolbright. – Galite žengti dar vieną žingsnį ir vietoje nenugriebto pieno sūrių rinktis neriebius bei sumažinto riebumo.“

Štai, kokia yra sūrio atsisakymo nauda sveikatai ir galimas to šalutinis poveikis.

Gali pagerėti odos būklė

Pieno produktų, įskaitant sūrį, vartojimo sumažinimas gali turėti teigiamos įtakos jūsų odos spalvai ir tekstūrai. Tyrimai rodo, kad pieno produktai yra susiję su per dideliu riebalų kiekiu, dėl kurio ant odos gali atsirasti daugiau dėmių.

„Remiantis tyrimais, pieno produktai gali padidinti insulino kiekį, todėl padidėja hormonų, gaminančių sebumą (riebalų išsiskyrimą), kuris gali turėti įtakos spuogams, gamyba, – sako specialistė Isabel Smith. – Ne visi mano klientai tai pastebi, bet daugelis mano, kad dažniau vartojant pieno produktus, padaugėja spuogų.“

Gali sumažėti pilvo pūtimas

Jei turite virškinimo problemų ir dažnai jaučiate pilvo pūtimą, sūrio bei pieno produktų atsisakymas arba apribojimas gali padėti tai pakeisti.

„Daugeliui žmonių pieno produktai gali sukelti skrandžio sutrikimus ir pilvo pūtimą dėl to, kad jiems trūksta fermentų pieno cukrui suskaidyti, arba dėl alergijos, – sako visuomenės sveikatos mokslų magistrė Trista Best.

– Tie, kurie neturi pakankamo kiekio laktazės – fermento, virškinančio pieno cukrų, – yra žinomi kaip laktozės netoleruojantys asmenys, kurie, vartodami pieno produktus, patiria pernelyg didelį virškinimo trakto sutrikimą ir pilvo pūtimą.“

Jei sūriai, kuriuose yra laktozės, vargina jūsų skrandį, apsvarstykite galimybę rinktis sūrį be pieno.

Gali mažiau skaudėti galvą ir kamuoti migrena

Jeigu jus dažnai kamuoja migrena, gali būti, kad dėl to kalta mityba, kurioje gausu sūrio ir pieno produktų. Kai kuriuose sūriuose yra daug tiramino – aminorūgšties, kuri natūraliai aptinkama augaluose, gyvūniniuose produktuose bei istoriškai siejama su migrenos ir galvos skausmo sukėlimu.

Daug tiramino turi brandintas čederio sūris, šveicariškas sūris, parmezanas, mėlynasis sūris ir kamamberas.

Gali sumažėti cholesterolio ir širdies ligų rizika

Dar vienas teigiamas šalutinis sūrio atsisakymo poveikis yra tas, kad, valgydami mažiau šio pieno produkto, galite lengviau reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje bei sumažinti kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

„Sūris yra daug sočiųjų riebalų turintis maisto produktas, o šie skatina širdies ligas, nes didina cholesterolio kiekį, – aiškina T.Best. – Įrodyta, kad sotieji riebalai didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, nes skatina kepenis gaminti daugiau cholesterolio.“

123RF.com nuotr./Moteriai sustreikavo širdis
123RF.com nuotr./Moteriai sustreikavo širdis

Gali sumažėti svoris

Jei bandote numesti svorio, dėl cukraus, riebalų ir kalorijų kiekio, esančio daugelyje sūrio rūšių, perteklinis sūrio valgymas taip pat gali sutrukdyti jums pasiekti norimą svorį.

Gali sumažėti vėžio rizika

Apribojus sūrio ir kitų pieno produktų vartojimą, gali sumažėti vėžio rizika. Taip yra todėl, kad, valgydami mažiau sūrio, suvartojate mažiau kazeino – baltymo, esančio piene, kuris gali būti susijęs su ligomis.

„Įrodyta, kad kazeinas didina tam tikrų tipų navikų, pavyzdžiui, prostatos vėžio ir galimai krūties vėžio augimą“, – sako medicinos centro vyresnioji dietologė Dana Ellis Hunnes.

Gali sumažėti organizmo uždegimas

Dietologė Bess Berger pažymi, kad sūryje ir pieno produktuose yra daug priedų, konservantų bei hormonų, kurie gali sukelti organizmo uždegimą.

„Kaip dietologė matau, kad moterys, atsisakiusios pieno produktų, praneša, jog galvos skausmas ir kitos uždegiminės reakcijos nurimo, – teigia B.Berger. – Deja, šiandien pieno produktų kokybė yra gerokai prastesnė ir labiau modifikuota nei prieš 20 metų – tai turi įtakos daugeliui mūsų.“

Jei nenorite visiškai atsisakyti sūrio, D.E.Hunnes rekomenduoja rinktis tokį, kuriame mažiau priedų.

Gali būti ekologiškesnis gyvenimo būdas

Sūrio atsisakymas naudingas ne tik jūsų sveikatai, bet ir planetai.

„Pieno gamybai reikia daug vandens, – pabrėžia D.E.Hunnes. – Aplinkosaugos požiūriu sūris reikalauja labai daug išteklių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius