-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 mitai apie nugaros skausmą

Kiek kartų jums yra tekę girdėti, kad mankštinimasis gali pakenkti nugarai? Arba, jei konsultuositės su neurochirurgu dėl nugaros skausmo, jus būtinai nusiųs į operacinę?
Nugaros skausmas
Nugaros skausmas / Vida Press nuotr.

Skausmo gydymo ir stuburo chirurgijos klinikos Clinic Agatas gydytojas neurochirurgas med. m. dr. Bronius Špakauskas teigia, jog „nugaros skausmo priežasčių gali būti daug ir pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, įvairūs patempimai ir plyšimai, tarpslankstelinių diskų degeneracija, diskų išvaržos ar plyšimai, išialgija, stuburo stenozė, įvairios traumos ir pan. Vis dėlto, nors nugaros skausmas yra gana dažnas negalavimas, tačiau jis yra apsuptas daugelio mitų, todėl itin svarbu juos išsklaidyti, tam, kad pacientas laiku gautų tinkamą gydymą, žinotų, kaip tam tikrais atvejais elgtis ir kaip sau nepakenkti užsiimant savigyda.“

Partnerio nuotr./Gydytojas neurochirurgas med. m. dr. Bronius Špakauskas
Partnerio nuotr./Gydytojas neurochirurgas med. m. dr. Bronius Špakauskas

Mitas: Mankštinimasis gali pakenkti nugarai.

Tiesa: Prižiūrint profesionaliam kineziterapeutui mankšta kaip tik gali padėti. Atliekant tam tikrus fizinius pratimus stiprinami stuburą laikantys nugaros raumenys. Stipresni nugaros raumenys gali atlaikyti didesnį krūvį ir geriau stabilizuoti stuburą. Pakanka vos kelių vizitų, kad kineziterapeutas pritaikytų pacientui tinkamiausius pratimus, padedančius sumažinti ar net visai išgydyti su stuburo diskų pokyčiais susijusius skausmus.

Mitas: Stuburo išvaržą būtina operuoti.

Tiesa: Tarpslanksteliniai diskai, esantys tarp stuburo slankstelių, veikia kaip amortizatoriai. Jie gali plyšti arba, jei išorinis disko sluoksnis susilpnėja, atsirasti išvarža. Gelinės konsistencijos disko vidurys išteka, sudirgindamas šalia esančius nervus, taip sukeldamas nugaros ir kojų skausmą. Daugiau kaip 90 proc. disko išvaržų galima išgydyti taikant konservatyvius gydymo metodus, pavyzdžiui, kineziterapiją ar įvairias skausmo gydymo procedūras, tokias kaip nervinių šaknelių blokadas ar epidurines vaistų injekcijas.

Mitas: Apie stuburo operaciją net neverta pradėti galvoti, nes ji yra labai rizikinga.

Tiesa: Kiekviena operacija susijusi su tam tikro laipsnio rizika. Žmonės, kuriems reikalinga stuburo operacija, jau būna išbandę visus konservatyvius gydymo metodus, tačiau vis dar patiria itin stiprius nugaros bei kaklo skausmus, o tai labai neigiamai veikia gyvenimo kokybę. Tokiu atveju žmogus dažnai negali dirbti ar net atlikti įprastinius nesudėtingus namų ruošos darbus. Tuomet paprastai galimas rizikas nusveria noras gyventi be skausmo. Vis dėlto, dera atminti, kad neurochirurgas visais atvejais įvertina operacijos sėkmę ir aptaria su pacientu visus galimus šalutinius poveikius.

Mitas: po operacijos lovoje teks praleisti mėnesius.

Tiesa: Šiandien daugelis stuburo operacijų yra minimaliai invazinės. Dėl gerokai mažesnių pjūvių, sumažėja kraujavimo ir komplikacijų tikimybė, lieka maži pooperaciniai randai. Dėl šios priežasties gijimo laikotarpis ženkliai sutrumpėja. Pacientai, kuriems taikomos tokio pobūdžio operacijos, atsigauna kur kas greičiau ir pastebi mažesnę neigiamą įtaką jų gyvenimo kokybei po procedūros. Apibendrinant, šiuolaikiniai chirurginiai metodai yra kur saugesni ir efektyvesni.

Kokia Jums bus pasiūlyta operacija priklausys nuo individualaus klinikinio atvejo. Neurochirurgas įvertinęs paciento būklę, visus galimus taikomų gydymų rezultatus skirs tinkamiausią pacientui būdą.

Mitas: Jei apsilankėte pas neurochirurgą, jis būtinai guldys ant operacinio stalo.

Tiesa: Nors yra keli stuburo susirgimai, kuriems operacijos yra būtinos, daugelį nugaros problemų galima išgydyti ir ne operuojant. Viskas priklauso nuo kiekvieno individualaus medicininio atvejo.

Mitas: Susidėvėję stuburo tarpslanksteliniai diskai reiškia rimtas sveikatos problemas.

Tiesa: Stuburo tarpslankstelinių diskų susidėvėjimas – normalus žmogaus senėjimo reiškinys. Mūsų diskai yra kaip automobilio padangos, kurios palaipsniui nudyla. Štai kodėl su amžiumi žmonių ūgis šiek tiek sumažėja. Tačiau, kitaip nei padangos, diskai ne visada turi būti keičiami. Be to, jų susidėvėjimas kelia skausmą tik daliai pacientų.

Mitas: Magnetinio rezonanso tomografijos visada parodo nugaros skausmo šaltinį.

Tiesa: magnetinio rezonanso tomografijoms naudojamas magnetinis laukas ir radijo dažnio bangos, kurių pagalba išgaunamas detalus vidaus organų ir minkštųjų audinių vaizdas. Jis gali parodyti tarpslankstelinio disko plyšimus, išvaržas ir užspaustą stuburo nervą. Kaip minėta, šis tyrimas gali parodyti normaliu, su amžiumi susijusius diskų nusidėvėjimus ar plyšimus, kurie nebūtinai gali būti skausmo šaltiniai. Dėl šios priežasties tikslioms nugaros skausmo priežastims nustatyti reikalinga nuodugni specialisto apžiūra.

Mitas: Geriausias vaistas nuo nugaros skausmo – gulimas rėžimas.

Tiesa: Nors gali nuskambėti prieštaringai, tačiau geriausias dalykas jūsų nugarai – nesunki mankšta. Pavyzdžiui, vaikščiojimas skatina neutralesnią, tiesesnę laikyseną, skirtingai nei sėdėjimas. Švelnus, nestiprus tempimas taip pat gali padėti. Kineziterapeutas įvertinęs pacientą, gali parinkti tinkamiausius individualiai pritaikytus pratimus.

Mitas: Užspausti stuburo nervai lemia stiprų nugaros skausmą.

Tiesa: Užspausti stuburo nervai išties gali sukelti nugaros skausmą, bet ne tik: sudirgintas ar suspaustas stuburo nervas kelia skausmą, tirpimus ar net raumenų nusilpimą kojoje.

Jei jaučiate nugaros skausmą, ypač užsitęsusį, nedelskite. Laiku suteikta specialistų pagalba gali padėti išvengti ilgai trunkančio ir brangiai kainuojančio gydymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius