-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 08

A.Dulkys: apie nesibaigiančias eiles, daktarą „Google‘ą“ ir registracijos mokestį

Mėnesius trunkančios eilės pas gydytojus – tiek šeimos, tiek specialistus – vienas jautriausių sveikatos apsaugos sektoriaus klausimų. Kodėl jos susidaro? Kodėl pacientai imami registruoti ne tik į didžiules eiles, bet net į laukiančiųjų, kad būtų užregistruoti pas specialistą, eiles. Su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduria šeimos specialistai ir kodėl vis dažnesnis gyventojas, nors moka sveikatos draudimą, turi rinktis privačios medicinos paslaugas ir mokėti „antrą kartą“. Apie tai 15min studijoje kalbame su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu ir Lietuvos šeimos gydytojų profsąjungos atstove, gydytoja Jurga Dūdiene.

– Ar neatrodo, kad sveikatos sistema, kai žmonės, mokėdami sveikatos draudimą, dažnai yra priversti kreiptis į privačias įstaigas ir mokėti lyg „antrą kartą“, kažkur ne ta kryptimi?

A.Dulkys: Man atrodo, pažiūrėkime į faktus. Lietuvoje, tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus gydymo įstaigos pagal teisės aktus turi lygias galimybes. Eiti į privačią gydymo įstaigą nėra kažkoks blogis, tą iškart noriu deklaruoti. Nes pagal mūsų teisės aktus, o taip yra ir gyvenime, Valstybinė ligonių kasa sudaro paslaugų teikimo sutartis ne tik su viešuoju sektoriumi, bet lygiai taip pat ir su privačiu. Šimtai privačių gydymo įstaigų turi sutartis su Valstybine ligonių kasa.

Problema atsiranda tada, kai kalbame apie tai, kokį žmonės mato aptarnavimą, kokį mato darbo organizavimą. Kaip ministras, norėčiau kartais pakviesti viešąjį sektorių ne tik bumbėti, žiūrėkite, kodėl Valstybinė ligonių kasa sudaro sutartis su privačiu sektoriumi, bet ir pažiūrėti, ką tas privatus sektorius daro galbūt gerai. Gal kitaip organizuoja registratūros darbą, gal su pacientu bendrauja mandagiau, kad jam ten maloniau ateiti?

Bet vieną problemą turiu pripažinti, ją bandoma spręsti ir Parlamente, ir Sveikatos reikalų komitete, kaip atskirti sąžiningai apmokėjimą? Nes jeigu privati įstaiga turi sutartį su Valstybine ligonių kasa, tai žmogus neturėtų mokėti antrą kartą, nes tos pačios paslaugos yra apmokėtos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius