Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Unikauskas atskleidė netikėtą galvos skausmų priežastį: ji – jūsų lėkštėje

Tik pajutę skausmą, dažnas iš mūsų puolame jį malšinti vaistais – galbūt dėl to praėjusiais metais Lietuvoje skausmą malšinančių vaistų parduota net 6,3 mln. pakuočių, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau, tikina jis, dažniausia galvos skausmų priežastis gali pasirodyti netikėta, o norint atsikratyti skausmo reikia pradėti ne nuo vaistų.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / Vida Press nuotr.

„Akivaizdu, jog egzistuoja tendencija šalinti simptomą, neieškant jo priežasties. Galvos skausmo priežasčių gali būti visa galybė“, – sako A.Unikauskas.

Pasak jo, tik pajutę skausmą, dažnas iš mūsų puolame jį malšinti vaistais: „Galbūt dėl to praėjusiais metais Lietuvoje skausmą malšinančių vaistų parduota net 6,3 milijono pakuočių. Ar jūs galite įsivaizduoti šį skaičių? Pabandykite tai paversti į eurus.“

Gydytojas tikina, kad galvos skausmui įtakos turi daugybė priežasčių. Viena iš jų – galvos traumos, augliai, raumenų įtampa, infekcija, alergija, kofeinas. Tačiau šios priežastys yra retos.

Dar viena galima priežastis – pakitęs slėgis sinusuose. „Kad taip nenutiktų, siūlyčiau rytais išgerti lapinių kopūstų kokteilio, nes jame gausu vitamino A, taip pat į savo valgiaraštį įtraukti ridikėlių, kurie padės ištraukti gleives iš mūsų kūno bei sinusų. Bet tai taip pat reta galvos skausmų priežastis“, – tikina gydytojas.

Galvos skausmas moterims gali sietis ir su menstruaciniu laikotarpiu, sako A.Unikauskas.

„Jeigu galvos skausmai pasikartoja šiuo mėnesio periodu, jums reikėtų spręsti problemą natūraliomis priemonėmis. Išvengti nemalonių menstruacinių skausmų gali padėti tinkama mityba – riboti druskos vartojimą, gerti daugiau skysčių bei vengti greitųjų angliavandenių. Taip pat skausmus numalšinti gali ir dubens pratimai“, – pataria gydytojas.

Galvą skaudėti, sako jis, taip pat gali dėl kaklo raumenų, tačiau pagrindinė ir dažniausia galvos skausmų priežastis susijusi su tulžies pūsle.

„Tulžis reaguoja į maistą, kurį valgome. Ją labai dirgina aliejuje keptas riebus maistas, jūsų tulžis supyks, jei jūs vartosite daug nesveikų ir greitai paruošiamų maisto produktų. Supykusi tulžis taps jūsų galvos skausmo priežastimi“, – tikina medikas.

Pasak jo, reikėtų vengti tokių produktų, kaip kiauliena, kepta aliejuje (riebus maistas), soja (iš jos pagaminti mėsos pakaitalai, baltyminiai milteliai, ar batonėliai), bulvytės fri, spurgos (hidrinti riebalai), lašiniai, alkoholis.

„Su šiais dirgikliais mūsų tulžis susiduria kiekvieną dieną, o išprovokuota ji ir sukelia galvos skausmą, kuriam mes nerandame atsakymo“, – perspėja A.Unikauskas.

„Prisiminkite, jog šiuo atveju tikroji galvos skausmo priežastis yra priešais jus, jūsų lėkštėje. Norėčiau visiems palinkėti rinktis sveiką, subalansuotą mitybą, ir garantuoju, kad galvos skausmas jums liks tik skausmingu prisiminimu“, – priduria jis.

Parengė Gertrūda Stripeikytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius