Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Unikauskas: geras burnos specialistas gali pirmas diagnozuoti rimtą ligą

Burnos sveikatos būklė turi įtakos daugybei gyvenimo aspektų: savivertei, santykiams su aplinkiniais, ir, svarbiausia, bendrai sveikatos būklei, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Medikas įspėja, kad burnos gleivinės uždegimai gali tapti net ir vėžio priežastimi.
Vizitas pas odontologą
Vizitas pas odontologą / „Scanpix“ nuotr.

„Tai gali būti daugelio ligų priežastis. Burnoje gyvena maždaug 50 milijardų bakterijų, kurios ne tik pažeidžia dantis, sukelia burnos gleivinės ligas, bet gali išplisti po visą organizmą – paveikti jūsų širdį, padidinti insulto riziką, netgi būti viena iš priežasčių, kodėl jūs sergate artritu, – sako A.Unikauskas.

Reumatoidinis artritas yra imuninės sistemos puolimo rezultatas – pažeidžiami sąnariai, akys, plaučiai, stuburas, inkstai, kraujagyslės, širdis, vystosi mažakraujystė.

Sergant osteoartritu jaučiamas skausmas atliekant judesius, trumpalaikis sąstingis, deformacijos, būna nedidelis uždegimas.

„Bakterija, esanti burnos ertmėje, yra ir sąnariuose bei širdyje. Vienas iš požymių gali būti dantenų uždegimas, bet tiems, kurie skundžiasi mano anksčiau išvardintais simptomais, siūlau nekenksmingą ir veiksmingą būdą – natūralius, gamtos antibiotikus, kurie neturi šalutinio poveikio. Pradėsite jaustis geriau – vadinasi, viena iš bėdos priežasčių buvo būtent porphyromonas gingivalis bakterija“, – teigia A.Unikauskas.

Jis išvardino augalus, kurie turi stiprių antibakterinių savybių: kanadinė auksašaknė, arbatmedžio aliejus, miramedis, česnakai, alyvmedžio lapų ekstraktas.

Vida Press nuotr./Kepinamas česnakas
Vida Press nuotr./Kepinamas česnakas

Žolininkas-vaistininkas Marius Lasinskas teigia, kad česnaką geriausia apie dešimt minučių palaikyti sumaltą arba supjaustytą ir tik tada naudoti – dėti į puodą ar maistą, nes per tiek laiko jis sugeneruoja geriausias savo savybes. Naudingiausia per dieną suvartoti po porą skiltelių česnako.

„Miramedžio ekstraktas tonizuoja, suteikia jėgų, stiprina imunitetą, turi stiprų priešuždegiminį poveikį. Jį atsargiai naudoti reikėtų vaikams, besilaukiančioms ir maitininačioms moterims. Kanadinė auksašaknė malšina skausmą, uždegimą, yra labai naudinga sergant sąnarių ligomis, ja taip pat galima dezinfekuoti žaizdas“, – vardijo M.Lasinskas.

Pasak jo, iš alyvuogių lapų išgautas ekstraktas gali padėti reguliuoti cholesterolio kiekį bei sumažinti kraujospūdį ir uždegimus, ypač sąnarių. Šio ekstrakto reikėtų vartoti po šaukštelį keletą kartų per dieną.

Tiesa, specialistas perspėjo, kad antibiotikai, net ir augaliniai, veikia stipriai, jų galima perdozuoti, todėl juos reikėtų vartoti atsargiai ir taip, kaip nurodyta ant pakuočių.

Mūsų burnoje esančios bakterijos gali būti ne tik viena iš artrito priežasčių, bet ir paveikti širdį, padidinti insulto riziką. Todėl A. Unikauskas pataria nepamiršti vizitų pas odontologą – geras burnos specialistas gali pirmas diagnozuoti rimtą ligą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius