Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aftinis stomatitas gali trukdyti džiaugtis gyvenimu

Aftinis stomatitas – gana dažna liga, paliečianti apie 20 procentų suaugusiųjų ir dar daugiau vaikų. Manoma, kad vaikams ir paaugliams žaizdelės burnoje susiformuoja dažniau nei suaugusiesiems dėl dar nebrandaus imuniteto. Šiaip ar taip, ši liga gana nemaloni ir skausminga, nes burnos gleivinėje daug nervinių galūnėlių ir pažeistas audinių vientisumas trukdo ne tik valgyti, gerti ir ryti, bet ir valytis dantis bei kalbėti. Nemalonūs pojūčiai gali labai sustiprėti miegant, nes nakties metu sumažėja seilių sekrecija ir burnos gleivinė tampa dar pažeidžiamesnė.
Blogas kvapas iš burnos
Blogas kvapas iš burnos / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Higiena

Aftinio stomatito išsivystymo priežastys pačios įvairiausios. Kai kuriems pacientams opelės burnoje susiformuoja gana dažnai – net keletą kartų per metus. Manoma, kad aftinis stomatitas dažniau pasitaiko tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi ir negali pilnavertiškai kovoti su burnoje gyvenančiais patogenais, pavyzdžiui, virusais, bakterijomis ir grybeliais. Burnos aftos ne taip jau ir retai atsiranda dėl tiesioginių burnos gleivinės pažeidimų. Juk ne vienam tekę itin skausmingai susižeisti nauju dantų šepetėliu, nusiplikyti karšta kava ar sriuba, pažeisti burnos gleivinę kokia nors agresyvia chemine medžiaga. Stomatitas dažniau išsivysto stresą patiriantiems pacientams, tačiau manoma, kad pačiam stomatito sunkumui įtakos nervinė įtampa neturi. Vis dėlto aftinio stomatito priežastys ne visuomet aiškios, o būna ir taip, kad žaizdelės burnoje susijusios su sisteminėmis ar tam tikrų organų sistemų ligomis, kurias gali diagnozuoti tik gydytojas. Tad jei nėra aiški vis atsinaujinančio aftinio stomatito priežastis, tuomet būtina kreiptis į gydytoją ir atlikti išsamesnius tyrimus.

Aftinio stomatito gydymas gali būti gana sudėtingas, nes specialių vaistų jo gydymui nėra. Stengiamasi tiesiog palengvinti nemalonius simptomus, bent kažkiek pagreitinti burnos žaizdelių gijimą ir imtis tokių profilaktikos priemonių, kad aftinio stomatito pasireiškimo tikimybė ženkliai sumažėtų. Gydymas skiriamas atsižvelgiant į tai, dėl kokių priežasčių galėjo atsirasti burnos opų. Taip pat labai svarbu, kokio intensyvumo simptomai, koks paciento būklės sunkumas. Jei opelės nedidelės, jos gali užgyti ir savaime, be jokios pagalbos, tačiau geriausia, kai pacientui suteikiamas komfortas ir išvengiama komplikacijų.

Svarbu stengtis palaikyti gerą burnos higieną – ji turėtų būti netgi atsakingesnė nei paprastas kasdienis dantų valymas. Nemalonius dėl burnos gleivinės vientisumo atsirandančius simptomus, pavyzdžiui, skausmą, deginimą, perštėjimą, slopina tokios medicinos priemonės kaip Anaftin. Jų sudėtyje esančios medžiagos padeda sukurti specialią apsauginę plėvelę, apsaugančią atidengtas nervines galūnes nuo papildomų dirgiklių, skausmo ir infekcijų, be to, jos spartina opelių gijimą. Anaftin gelyje, purškale ir burnos skalavimo skystyje yra hialurono rūgšties ir alavijų ekstrakto, drėkinančių burnos gleivinę, skatinančių gijimą ir suteikiančių komforto pojūtį.

Jei ligos eiga sunkesnė, gydymą paskirti turi gydytojas. Pacientui gali pasireikšti ne tik vietinis opelių skausmas ir diskomfortas, bet ir bendras negalavimas, karščiavimas, galvos skausmas, seilių sekrecijos padidėjimas. Gali kamuoti ir nemalonus burnos kvapas bei sumažėjęs arba visiškai išnykęs apetitas. Kai kada padidėja sritiniai limfmazgiai, kamuoja kitos varginančios problemos – pacientui gali būti pernelyg sunku kramtyti ir ryti maistą ar miegoti. Recidyvuojančio ir sunkaus stomatito atveju gali būti skiriami ir kortikosteroidai, ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, ir imunosupresantai. Kai kuriais atvejais reikalingi antibiotikai, priešgrybeliniai ir antivirusiniai vaistai. Kartais skiriama vitaminų ir maisto papildų, kuriuose yra didesnės dozės vitaminų B ir geležies, ypač jei opelės atsirado dėl skurdžios mitybos, avitaminozių ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius