-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aftinis stomatitas ir jo gydymo galimybės

Aftinis stomatitas – nemaloni liga, apribojanti normalų valgymą, gėrimų vartojimą, burnos higieną ir netgi kalbėjimą. Sergant aftiniu stomatitu gali atsirasti viena ar daugiau skirtingo skersmens burnos opelių, pablogėti burnos kvapas, gamintis daugiau seilių, kamuoti bendras silpnumas, padidėti sritiniai limfmazgiai ir pablogėti bendra gyvenimo kokybė.
Dantų pasta
Dantų pasta / Vida Press nuotr.

Stomatitą lydintis skausmas gali būti net ir labai stiprus – atrodo, kad „degina“ visą burną, todėl norisi kuo greičiau atsikratyti šio nemalonaus jausmo. Kuo burnos opelės didesnės ir (arba) kuo jų burnoje daugiau, tuo patiriami simptomai gali būti sunkesni.

Simptomų lengvinimas, gijimo skatinimas ir ligos profilaktika – kertiniai akmenys aftų gydyme

Retkarčiais burnos išopėjimas gali pasitaikyti bet kuriam asmeniui. Pakanka stipriau susižeisti dantų šepetėliu, nusideginti burną karštu gėrimu, suvalgyti labai aštraus maisto ar patirti ilgiau trunkančią nervinę įtampą ir organizmas į tokius žalojančius veiksnius gali sureaguoti būtent burnos gleivinės vientisumo pažeidimų atsiradimu. Jei burnos opelės užgyja greitai ir nesukelia ilgiau trunkančių nepatogumų, tuomet jokių specialių priemonių dažniausiai imtis nereikia. Jei ši liga linkusi kamuoti dažnai (vis pasikartoti), tuomet stengiamasi palengvinti nemalonius simptomus, paskatinti skausmingų burnos žaizdelių gijimą ir taikyti profilaktinius metodus, kurie suretintų ligos pasireiškimo epizodus arba padėtų išvengti jos pasikartojimo.

Skausmas ir jį malšinančios priemonės

Vienas nemaloniausių aftinio stomatito simptomų yra būtent skausmas. Skausmas yra vienas iš uždegimo požymių, tad stengiamasi malšinti ir patį skausmą, kaip uždegimo padarinį, ir stengtis palengvinti besivystančius uždegiminius procesus. Skausmo malšinimui skiriami antiseptiniai ir vietiškai veikiantys tepalai, burnos geliai, skalavimo skysčiai ar purškalai. Anaftin yra puikus tokių gaminių pavyzdys. Anaftin purškalas rekomenduojamas esant dauginėms burnos opoms arba opoms sunkiai prieinamose vietose. Anaftin gelis rekomenduojamas esant pavienėms burnos opoms ir ribotai pažeistoms vietoms. Anaftin burnos skalavimo skystis naudingas esant dauginėms, išplitusioms burnos opoms, opų atsirandant pakartotinai ir sergant ortodontinėmis ligomis. Inovatyvi ir veiksminga Anaftin produktų sudėtis padeda sušvelninti patiriamą skausmą ir paskatina burnos vientisumo pažeidimų gijimą.

Svarbu gydyti pačią ligos priežastį ir nedelsti kreiptis į gydytoją

Jei uždegiminiai procesai itin ryškūs, gydytojas gali rekomenduoti vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo arba kitas vaistines medžiagas, kurios gali būti įsigyjamos tik su receptu. Jei burnos opelės atsirado dėl virusų, bakterijų ar grybelių poveikio, tuomet skiriami ligos priežastį gydantys vaistiniai preparatai. Taip pat stengiamasi išvengti antrinės infekcijos ir apsisaugoti nuo galimų aftinio stomatito komplikacijų. Labai svarbu ne tik atsakingai rūpintis burnos gleivine, bet ir neatsisakyti kruopščios burnos higienos bei apsilankymų pas odontologą. Apskritai, jei liga vystosi, jos jokiais būdais nereikėtų ignoruoti ir jau atsiradus pirmiesiems simptomams geriausia iš karto kreiptis į gydytoją – taip bus lengviau nustatyti galimą priežastį, paskirti tinkamiausią gydymą ir išvengti nemalonių komplikacijų, pavyzdžiui, viruso sukeltos ligos išplitimo į kitus audinius.

Mityba – ne mažiau svarbi

Mitybos koregavimas turi ne mažesnę reikšmę, nei atsakingas medicinos priemonių ir paskirtų vaistinių preparatų vartojimas. Jei burnoje yra žaizdelių, rekomenduojama vengti labai kieto, aštraus, karšto, prieskoningo, sūraus ir rūgštaus maisto. Toks maistas gali papildomai pažeisti jautrią burnos gleivinę, lėtinti gijimą, paskatinti skausmo pasireiškimą. Jei pacientas pastebi, kad suvartojus tam tikrų maisto produktų lengviau atsiranda burnos opelių, reikėtų tokio maisto atsisakyti arba vengti. Vis dėlto aftinio stomatito profilaktikai labai svarbi pilnavertė ir vitaminais turtinga mityba, mat burnos žaizdelės neretai atsiranda būtent dėl tam tikrų vitaminų trūkumo (avitaminozių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius