Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AIDS terorizmas Vilniuje: švirkštais apsiginklavę narkomanai dėl kelių litų grasina mirtina liga

Per pastarąsias dvi savaites sostinės centre įvykdyti net du išpuoliai kaip ginklą panaudojant švirkštą. Paklaikęs plėšikas juo grasino nepilnametėms, reikalaudamas atiduoti mobiliuosius telefonus.
Švirkštas ir tabletė
Švirkštas ir tabletė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.


Viena mergina dėl durtinių žaizdų rankos pirštuose kreipėsi į gydytojus – ji gydoma ambulatoriškai.

Pagal plėšimų braižą neatmetama, kad abu nusikaltimus įvykdė tas pats asmuo – Vilniuje įžūliai siaučiantis nuo kvaišalų priklausomas nusikaltėlis.

Po tokių incidentų prarasti daiktai aukoms mažiausiai rūpi: nepalyginti didesnį nerimą kelia klausimas, ar galima per, tikėtina, nesterilų švirkštą užsikrėsti ŽIV ar kitomis per kraują plintančiomis infekcijomis – virusiniu hepatitu B ir C.

Didesnė tikimybė užsikrėsti hepatitu

Moksliškai įrodyta, kad tikimybė užsikrėsti atsitiktinai įsidūrus injekcine adata, užkrėsta ŽIV, siekia vos 0,3 proc. Tai reiškia, kad iš 1 tūkst. įsidūrusių žmonių užsikrės tik trys. ŽIV infekciją sukeliantis virusas, patekęs į aplinką, tampa labai nepatvarus ir greitai žūsta.

Tokiu atveju didesnė hepatito B ar C viruso užsikrėtimo tikimybė, nes jis plinta šimtą kartų greičiau nei ŽIV infekcija.

Riziką užsikrėsti ŽIV ar kita per kraują plintančia infekcija nulemia keletas veiksnių, pavyzdžiui, viruso kiekis organizme ar imuninė sistema.

„Taigi grėsmė išlieka, tačiau ji yra labai menka net ir tada, kai adata iš tikrųjų užkrėsta.

Tokiu atveju didesnė hepatito B ar C viruso užsikrėtimo tikimybė, nes jis plinta šimtą kartų greičiau nei ŽIV infekcija, ypač jei žmogus neskiepytas ir neturi imuniteto virusiniam hepatitui B“, – portalui 15min.lt aiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) ŽIV/AIDS/LPI ir hepatitų epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Irma Čaplinskienė.

Vaistus kompensuoja ne visiems

Netyčia įsidūrus nesteriliu švirkštu ar patyrus durtinių sužeidimų užpuolimo metu patariama skubiai vykti į infekcinės ligoninės priimamąjį. Ten gydytojai apžiūrės žaizdą ir įvertins potencialią užsikrėtimo riziką.

Pasaulinės kovos su AIDS dienos minėjimas
Pasaulinės kovos su AIDS dienos minėjimas

Kaip prevencinė priemonė gali būti skiriami specialūs antiretrovirusiniai vaistai, kurie stabdo ŽIV viruso patekimą į sveikas ląsteles. Juos reikia pradėti gerti ne vėliau kaip per 72 valandas nuo kontakto su galbūt virusu užkrėstu krauju.

Vaistai yra kompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, jei incidentas įvyksta darbo metu, atliekant profesines pareigas arba patyrus smurtą ir prievartą, jei toks atvejis yra užregistruojamas policijos.

Iki tol žmogus gali būti užsikrėtęs, bet jo organizmas atsako virusui dar neduos – antikūnai bus dar nepasigaminę.

Kitais atvejais asmenys už vaistus moka patys. Mėnesiui jų kaina gali svyruoti nuo 1,5 iki 3 tūkst. litų.

Nežinioje – maždaug pusmetį

Nors tikimybė nuo adatos užsikrėsti per kraują plintančiomis infekcijomis palyginti nedidelė, žmonės patiria milžinišką stresą. Nervų karą ir nežinomybę jie turi kęsti maždaug pusmetį – tiek laiko patariama stebėti savo sveikatą, laboratorijoje atliekant įvairius tyrimus.

„Atsakymo dėl infekcijų pacientas tikrai negaus per dieną. ŽIV, kaip ir kitos per kraują plintančios infekcijos, turi inkubacinį periodą, todėl anksčiausiai šią infekciją galima nustatyti po dviejų savaičių nuo įvykusios ekspozicijos. Tai galima padaryti tik šiuolaikinėmis technologijomis – moderniausiais laboratoriniais testais“ – pasakojo I.Čaplinskienė.

Virusinio hepatito B inkubacinis periodas dar ilgesnis: jis trunka apie du tris mėnesius – vidutiniškai 90 dienų.

Krūmuose mėtosi švirkštai
Krūmuose mėtosi švirkštai

„Iki tol žmogus gali būti užsikrėtęs, bet jo organizmas atsako virusui dar neduos – antikūnai bus dar nepasigaminę arba jų tiek mažai, kad laboratoriniais metodais jų nustatyti neįmanoma“, – aiškino ULAC specialistė.

Todėl netyčia įsidūrus, tarkime, grėbiant lapus, arba po tyčinio sužeidimo smurto atveju, panaudojus švirkštą, teks ligoninėje atlikti tyrimus po mėnesio, trijų ir, galiausiai, po pusmečio.  

Užkrėstų po apiplėšimo nėra

I.Čaplinskienės teigimu, Lietuvoje kol kas nėra nė vieno žmogaus, užkrėsto ŽIV nusikaltimo metu panaudojus švirkštą ar įsidūrusių netyčia.

Jei policijos komisariatas raštiškai kreipiasi į mus, prašydamas informacijos, ar įtariamasis yra įtrauktas į ŽIV duomenų bazę, tokius duomenis pateikiame.

„Tačiau pranešimų, kad kas nors įsidūrė, susižeidė ar tyčia buvo sužeistas švirkštu, sulaukiame – žmonės skambina arba rašo elektroninius laiškus“, – neslėpė ULAC atstovė.

Užklausų ULAC gauna ir iš policijos tyrėjų, kurie teiraujasi, kaip elgtis įvykus tokiam incidentui, kur nukreipti auką: „Jei policijos komisariatas raštiškai kreipiasi į mus, prašydamas informacijos, ar įtariamasis yra įtrauktas į ŽIV duomenų bazę, tokius duomenis pateikiame.“

Pataria, kaip apsisaugoti

Pastebėta, kad švirkštą kaip ginklą naudoja nusikaltėliai, siekiantys apiplėšti ir norintys pagąsdinti auką.

„Vykstant į JAV duodamas instruktažas, kaip elgtis užpuolimo metu. Sakoma: atiduok viską, ką turi. Netgi patariama kišenėje turėti bent 20 dolerių – kartais užtenka ir to, kad tavęs fiziškai nesužalotų“, – sakė I.Čaplinskienė.

Kauno apskrities pareigūnai varžosi dėl geriausio viešosios policijos patrulio ir apylinkės inspektoriaus titulo
 

Policijos departamentas statistikos, kiek nusikaltimų atliekama panaudojant švirkštą, neturi, tačiau tokie atvejai esą nėra dažni.

Policijos pareigūnai pateikia patarimų, kaip apsisaugoti nuo užpuolikų:

* Jeigu jums grasina švirkštu, ginklu ar kitokiu pavojingu daiktu – nesipriešinkite, nes galite nukentėti. Geriau atiduokite daiktus ir kuo greičiau informuokite policiją.

* Venkite nuošalių, prastai apšviestų kiemų, gatvių. Geriausia būtų pasirūpinti, kad kas nors jus parvežtų, arba išsikviesti taksi.

* Nesinešiokite su savimi didelės pinigų sumos, dokumentų, jei tai nėra būtina, pridenkite drabužiais brangius papuošalus.

Jeigu jums grasina švirkštu, ginklu ar kitokiu pavojingu daiktu – nesipriešinkite, nes galite nukentėti.

* Rankinę nešiokitės priglaudę prie savęs taip, kad užsegimas būtų atsuktas į jus. Namų raktus stenkitės laikyti ne rankinėje, bet kišenėje. Jei kas nors bando išplėšti rankinę, geriau atiduokite – jūsų gyvybė ir sveikata brangesnė už bet kokį turtą.

* Jeigu jums atrodo, kad kažkas jus seka, pereikite į kitą gatvės pusę. Jei įtarimai pasitvirtino, bėkite ten, kur šviesu ir gali būti žmonių, bei šaukitės pagalbos.

* Eikite šaligatviu veidu į gatvės judėjimą, toliau nuo kelkraščio, kad plėšikas negalėtų nepastebėtas prie jūsų privažiuoti iš nugaros.

* Jei dažnai tenka vaikščioti nesaugiais maršrutais, būtų gerai turėti dujų balionėlį ar net dujinį pistoletą. Svarbiausia – ne turėti apsisaugojimo priemonę, o mokėti ir spėti laiku ja pasinaudoti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr. /Plėšikai iš devyniolikmečio atėmė mobilųjį telefoną. Asociatyvinė nuotr.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr. /Plėšikai iš devyniolikmečio atėmė mobilųjį telefoną. Asociatyvinė nuotr.

* Garsus šauksmas – geriausia signalizacija, išgąsdinanti ar bent akimirkai sutrikdanti užpuoliką. Didelė tikimybė, kad netoliese bus žmonių, kurie suskubs jums padėti.

* Jei vis dėl to buvote apiplėštas, kuo skubiau kreipkitės į policiją. Bėkite į artimiausią namą, prašykite praeivių telefono paskambinti nemokamu policijos numeriu. Kuo greičiau pranešite apie įvykdytą nusikaltimą, tuo didesnė tikimybė sulaikyti plėšikus ir rasti dar neparduotus jūsų daiktus.

Visuomenę gąsdinantis laiškas

Prieš pora metų internete klajojo informacija apie tariamus ŽIV užsikrėtimo atvejus Vilniuje ir kituose šalies miestuose, kai žmonės neva atsisėda ant kino teatrų kėdėse paliktų ŽIV infekuotų švirkštų, atsiremia į juos autobusų ar troleibusų sėdynėse, o pajutę dūrį ir ieškodami jo priežasties neva atranda ne tik švirkštą, bet ir prie jo prisegtą raštelį, kad švirkštas buvo infekuotas ŽIV.

Atsistojusi pamatė adatą, įsmeigtą kėdėn, ir raštelį su užrašu: „Jūs ką tik buvote užkrėstas ŽIV“.

Ištrauka iš laiško: „Pasirodo, tokie dalykai vyksta ir Vilniuje... Prieš keletą savaičių viename Vilniaus kino teatre moteris atsisėdo į krėslą ir pajuto adatą. Atsistojusi pamatė adatą, įsmeigtą kėdėn, ir raštelį su užrašu: „Jūs ką tik buvote užkrėstas ŽIV“. ŽIV kontrolės centras praneša apie daug panašių atsitikimų, atsitikusių neseniai kituose miestuose. Visos adatos buvo infekuotos ŽIV. Taip pat centras informuoja, kad tokios adatos buvo rastos ir visuomeniniuose bankomatuose. Mes kviečiame visus būti atsargiems. Svarbu prieš atsisėdant apžiūrėti kėdes visuomeninėse vietose. Kruopštaus apžiūrėjimo turėtų pakakti.<...> Vaikštant Vilniaus Kalvarijų turguje galima pajusti bakstelėjimą, į kurį nekreipsi dėmesio, vėliau gali sužinoti kad sergi ŽIV.“

„Kviesčiau gyventojus nesibaiminti. Minimu pranešimuose būdu rizikos užsikrėsti ŽIV praktiškai nėra. Aprašytų užsikrėtimo tokiu būdu atvejų nėra žinoma. Asmenys, siųsdami elektroninio pašto žinutes, nepagrįstai gąsdina visuomenę ir kelia sąmyšį“, – anuomet teigė ULAC direktorius dr. Saulius Čaplinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius