-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Airijos sveikatos ministras Jamesas Reilly: mes norime denormalizuoti rūkymą

Europos Parlamento Aplinkos komitetas pirmadienį kartu su ES sveikatos komisaru Tonio Borgu, Airijos sveikatos ministru James Reilly, verslo ir pilietinės visuomenės atstovais aptarė siūlomus Tabako gaminių direktyvos pakeitimus.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šios direktyvos tikslas – suderinti valstybių narių įstatymus ir kitus teisės aktus, reglamentuojančius tabako gaminių sudedamąsias dalis, ženklinimą ir pakuotes, oraliniam vartojimui skirto tabako draudimą,  tarpvalstybinę nuotolinę prekybą tabako gaminiais ir kt.

Tabako gaminių direktyvoje numatomi vaizdiniai įspėjimai ant visų tabako gaminių pakuočių, unikali tabako pakuočių žymėjimo sistema, būdingo kvapo ar skonio tabako gaminių draudimas, gaminių, kuriuose yra nikotino reglamentavimas ir kt.

Airijos sveikatos ministras J. Reilly kalbėdamas viešajame svarstyme pabrėžė, kad 2013 m. pirmąjį pusmetį, Airijai pirmininkaujant ES, Tabako gaminių direktyva bus laikoma prioritetu. „Mes norime denormalizuoti rūkymą ir kaip galima greičiau turime tai pasiekti. Europai tabako pramonė atneša apie 20 milijardų eurų pelno kasmet, tačiau dėl rūkymo patiriame 23,5 milijardo eurų nuostolių. Taigi nė vienos šalies ekonomikai nėra naudinga pardavinėti kancerogeną. Čia nėra jokios ekonominės mįslės.“ – susirinkusiems sakė J. Reilly.

Europos Sąjungos sveikatos komisaras T.Borg antrindamas Airijos sveikatos ministrui, susirinkusiems Europos Parlamento nariams pabrėžė, kad Tabako gaminių direktyva peržiūrima Europos piliečių labui: „Rūkymas kasmest nušluoja nuo žemės paviršiaus tokio dydžio miestus kaip Frankfurtas ar Palermas. Per artimiausius 5 metus rūkančiųjų skaičių norime sumažinti 1,2 milijono rūkalių.”

Daugiausiai dėmesio viešajame svarstyme buvo skiriama vaizdinių įspėjimų efektyvumui aptarti. Įgyvendinant šią tabako kontrolės priemonę Europa atsilieka labiausiai. Vaizdiniai įspėjimai rūkorius informuoja apie žalą sveikatai daugelyje šalių visame pasaulyje: Australijoje, Kanadoje, Urugvajuje, Meksikoje, Venesueloje, Singapūre, Tailande, Malaizijoje ir t.t.

Domonstruodamas Europos rinkai pateikiamas tabako pakuotes, papuoštas rožiniais drambliukais, bei supakuotas lūpų dažų formos pakeliuose, Europos sveikatos komisaras T. Borg pabrėžė, kad Europa daugiau nebegali maskuoti tabako produktų ir klaidinti vartotojų.

„Pirmiausia siekiame užtikrinti, kad tabako gaminiai būtų parduodami, vartotojui suteikiant visą reikalingą informaciją. Būtent dėl šios priežasties Tabako gaminių diektyvoje numatyta, vaizdiniams įspėjimams skirti 75 proc. pakelio ploto priekinėje ir galinėje pakelio pusėje. Mes nesikišame į tai kokius sprendimus dėl savo sveikatos priima suaugusieji, mūsų tikslas – apsaugoti vaikus ir jaunimą nuo šio žalingo gaminio.” – Europos Parlamento nariams ir susirinkusiems klausytojams tvirtino T. Borg.

Kalbant apie būdingų skonio ir kvapo priedų draudimą tabako gaminiuose, buvo cituojama Jungtinės Karalystės tabako bendrovė, teigusi, kad ingredijentai naudojami, kad cigaretės būtų patrauklesnės vartotojui. Tyrimų duomenis, tokie priedai yra netiesiogiai atsakingi už didesnį jų suvartojimą. Pavyzdžiui, mentolis, užmaskuojantis degančių tabako lapų ir kitų priedų aštrumą, mažina skausmą, vėsina, turi nedidelį enestetinį poveikį, todėl gali padidinti ikvėpimo stiprumą ir gilumą.

Pristatant nelegalios rinkos problemą, Luk Joonsen, ilgametis šios srities ekspertas iš Europos Vėžio Lygos (Belgija), susirinkusiems priminė, kad dažniausiai nelegalią prekybą organizuoja patys tabako gamintojai. Pasak jo, bylos dėl kontrabandos jau buvo iškeltos JT International, Philip Morris International ir Kanados gamintojui.
Šiuo metu peržiūrimoje Tabako gaminių direktyvoje numatyta pakuotes žymėti specialiomis žymomis, padėsiančiomis susekti cigarečių judėjimą. „Dėl gamintojų įsitraukimo į kontrabandą negalima leisti tabako pramonei pačiai pasirinkti duomenų kaupimo bendrovę ir auditorių. Tai turi būti šalių vyriausybių sprendimas.” – aiškino Luk Jonsen.

Europos Parlamente surinkę ekspertai bei Aplinkos komiteto pranešėja Linda McAvan EP nariams priminė, kad vadovaujantis Tabako Kontrolės Pagrindų Konvencija, europarlamentarai turi riboti savo bendravimą su tabako pramone, o organizuojami susitikimai turi būti tik vieši.

  • Tabakas yra svarbiausia priešlaikinių mirčių priežastis ES – dėl jo kasmet miršta apie 700 000 europiečių.
  • Absoliuti dauguma (94 proc.)  rūkančiųjų pradeda rūkyti jaunesni nei 25 metų.
  • Dėl rūkymo vidutiniškai prarandama 14 gyvenimo metų.
  • Urugvajuje įdiegus vaizdinius įspėjimus 8 proc. sumažėjo rūkymas taro jaunimo ir 4,3 proc. suaugusiųjų populiacijoje.
  • Belgija, pirmoji šalis įvedusi 2007 m. ispėjimus, per 4 metus 3 proc. sumažino rūkančiųjų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius