Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aiškėja ryšys tarp gyvenamosios vietos ir demencijos požymių: tai gali pagrįsti Alzheimerio ligos epidemiją

Žmonės nėra labai švarūs gyvūnai ir už savo taršą jie sumoka patys. Naujas mokslininkų turimas, kad tie žmonės, kurie gyvena vietose, pasižyminčiose stipria oro tarša, senatvėje dažniau kenčia nuo protinės sveikatos problemų.
Alzheimeriu serganti moteris
Alzheimeriu serganti moteris / „Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai ištyrė 998 moterų smegenų duomenis. Šių moterų smegenys buvo skenuojamos, kai joms buvo 73–87 metai.

Mokslininkai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kur tyrimo dalyvės gyveno didžiąją savo gyvenimo dalį. Pagal tai buvo apytiksliai apskaičiuota, su kokio užterštumo oru šioms moterims teko susidurti. Galiausiai, teliko sujungti taškus – išryškėjo labai liūdnas paveikslas.

Mokslininkai atsižvelgė į kitus svarbius veiksnius – pajamas, išsilavinimą, rasę, rūkymą ir taip toliau. Ir vis tiek ryšys tarp oro taršos bei demencijos požymių buvo labai aiškus. Tos moterys, kurios ilgesnį laiką gyveno aukštos oro taršos zonose, žymiai dažniau kentėjo nuo stiprų atminties ir kognityvinių funkcijų sutrikimų. Tarp ligų, kurias, panašu, galima sieti su oro tarša – ir Alzheimerio liga.

Alzheimerio liga – viena iš dažniausių mirties priežasčių pasaulyje. Turint omenyje, kad Vakarų visuomenė sensta, nieko keisto, kad prastėja ir Alzheimerio statistika. Kasmet pasaulyje diagnozuojama daugiau nei 10 milijonų naujų demencijos atvejų – net sunku prognozuoti, kiek jų lieka nediagnozuoti. Alzheimerio liga yra atsakinga už 60–70 % visų senatvinės demencijos atvejų.

Žmonėms reikėtų stengtis gyventi kiek įmanoma toliau nuo pagrindinių taršos šaltinių, ypač magistralinių kelių.

Šiuo atveju, ore pavojingiausios dalelės, kurių skersmuo yra 2,5 μm arba mažesnės. Tokias skleidžia automobiliai, sunkvežimiai, gamyklos, tačiau jos taip pat sudaro didelę dalį įprastų dulkių, todėl nuo jų pasislėpti nėra lengva. Kadangi šios dalelės yra nepaprastai mažos (jų skersmuo yra 30 kartų mažesnis nei plauko pjūvis), jos yra lengvai įkvepiamos, stringa gleivėse ir prasiskverbia į audinius. Būtent tokios dalelės yra siejamos su astmos paūmėjimu, širdies ir plaučių ligomis ar net ankstyva mirtimi. Mokslininkai mano, kad būtent tokio dydžio nešvarumai gali pasiekti ir smegenis.

Mokslininkai šiuo atveju neturi ko patarti. Jie džiaugiasi suradę dar vieną dėlionės detalę, kuri gali paaiškinti Alzheimerio ligos epidemiją. Žmonėms reikėtų stengtis gyventi kiek įmanoma toliau nuo pagrindinių taršos šaltinių, ypač magistralinių kelių, itin judrių gatvių ir pramoninių rajonų.

Taip pat dirbant dulkėtoje aplinkoje reikėtų pasirūpinti aukštos kokybės kaukėmis ar kita įranga, neutralizuojančia 2,5 μm dydžio ir mažesnes daleles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius