Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Akių sveikata ir karantinas: problemų padaugėjo, bet sprendimų yra

Akių priežiūros specialistai vis labiau atkreipia dėmesį į padarinius, kuriuos lemia dėl COVID-19 pandemijos pasikeitęs darbo ir gyvenimo būdas. Gerokai pailgėjęs prie išmaniųjų prietaisų ir kompiuterių ekranų praleidžiamas laikas bei veido kaukių net trumpalaikis nešiojimas vis daugiau žmonių priverčia kreiptis į akių priežiūros specialistus.
Akių sveikata ir karantinas: problemų padaugėjo, bet sprendimų yra
Akių sveikata ir karantinas: problemų padaugėjo, bet sprendimų yra / Partnerio nuotr.

Nei tyrimų nereikia atsakyti į klausimą, ar per pandemiją daugiau laiko praleidžiame prie įvairių monitorių. Iki karantino tik retas posėdis ar susitikimas vykdavo žiūrint į ekraną, o dabar tokia situacija – kasdienybė.

„Pastaraisiais mėnesiais pasitikrinti akių vis dažniau ateina žmonės, kurie užduoda daugiau klausimų, susijusių su akių diskomfortu. Simptomai, kuriuos jie įvardija: sunkios akys atsibudus ryte, akių graužimas, paraudimas, pavargusių akių pojūtis ir pan., – pasakoja optikos salonų „Optikos pasaulis“ akių priežiūros specialistė optometrininkė Algita Vaičiulienė. – Nepriklausomai nuo to, ar asmuo nešioja reikiamą korekciją – akiniai, kontaktiniai lęšiai, ar jų nenešioja, nusiskundimai pasiskirsto labai apylygiai. Tad galima sutikti su vyraujančia nuomone, kad kaukių dėvėjimas, ilgesnis darbas ir mokslai, taip pat dar ir laisvalaikis prie šviečiančių ekranų tikrai padaro įtaką mūsų akių komfortui – sutrinka ašarų plėvelės funkcija, o tai lemia sausų akių pojūtį.“

Partnerio nuotr./Akių sveikata ir karantinas: problemų padaugėjo, bet sprendimų yra
Partnerio nuotr./Akių sveikata ir karantinas: problemų padaugėjo, bet sprendimų yra

Bėda po vieną nevaikšto

Beje, tyrimai patvirtina, kad per dieną prie ekranų praleidžiant vos 2 val. jau padidėja tikimybė, jog ilgainiui susidursime su akių nuovargiu, sausumu, kas gali daryti įtaką ir regėjimo kokybei. Tačiau statistika negailestinga – vis daugiau paauglių ir suaugusiųjų į išmaniųjų ekranus žiūri net po 8–10 val. per parą.

Tyrimai rodo, kad akių problemas dar labiau paaštrino veido kaukių privalomas dėvėjimas, kuris padeda kovoti su pandemija. Tačiau akims tai nepatiko. Pasirodo, mūsų iškvepiamas šiltas oras, nešiojant kaukes, kyla aukštyn ir papildomai sausina akis. Todėl sausų akių pojūtis, kitaip vadinamas sausų akių sindromu, ėmė reikštis dar didesniam skaičiui žmonių. Išsivysčiusių šalių duomenys rodo, kad daugiau nei 10 mln. žmonių kasmet kreipiasi į akių gydytojus dėl kamuojančio akių sausumo ir nuovargio, kurį lemia ilgos valandos prie išmaniųjų ekranų. Neabejojama, kad ši statistika pandemijos metu gerokai pablogės, nes prie išmaniųjų įrenginių tenka praleisti gerokai daugiau laiko nei ikipandeminiu laikotarpiu.

Tačiau, kaip teigia patarlė: bėda po vieną nevaikšto. Minėtos akių problemos prastina matymą, o tai net iki 20 proc. sumažina mūsų produktyvumą ir lemia suprastėjusią gyvenimo kokybę.

Nešiojama korekcija yra tinkama

Bet šiandien daugelis be išmaniųjų prietaisų ir kompiuterių savo darbo ir gyvenimo negalime net įsivaizduoti. Akių specialistai tvirtina, kad kompiuteris ir akys gali būti draugais, tik reikia pasirūpinti tinkama akių apsauga.

Pirmiausia „Optikos pasaulio“ akių priežiūros specialistė nešiojantiems reikiamą korekciją – akiniai ar kontaktiniai lęšiai – pataria reguliariai pasitikrinti, ar jie tinka. Mat matymo „aštrumas“ kinta ir bent kartą per metus reikia pasitikinti akis, ar jūsų nešiojami akiniai ar kontaktiniai lęšiai vis dar joms tinkami.

Taip pat optikos specialistai gali patikrinti ir jūsų nešiojami akinių rėmeliai turėtų būti pareguliuoti. Beje, mūsų veidas, ypač vaikų ir paauglių, keičiasi, todėl prie šių pokyčių turi būti derinami ir akinių rėmeliai.

Kaip galime sau padėti

Optikos pasaulio“ akių priežiūros specialistė A. Vaičiulienė akcentuoja, kad yra ir papildomos prevencinės priemonės akių problemoms mažinti, kurios nieko nekainuoja: „Bet didžioji dalis mano klientų tuo nesinaudoja – akių mankštos: akių atpalaidavimas ir regos poilsio mankštos, ilgą laiką leidžiant prie kompiuterių ar kitų objektų, į kuriuos žiūrint reikia atkaklumo ir įtempto matymo.“

A. Vaičiulienė saulėtomis vasaros dienomis pirmiausia pataria monitorių varginamas akis saugoti nuo saulės spindulių. Akiniai nuo saulės turi tarnauti ne tik įvaizdžiui, bet ir akių sveikatai. Todėl juos reikia rinktis atsakingai, įvertinti, kokią apsaugą nuo ultravioletinių spindulių (UV) jie teikia. „Optikos pasaulis“ siūlomi akiniai nuo saulės iš daugiau kaip 40 pasaulinių mados namų ir dizainerių naujausių kolekcijų, todėl kiekvienas gali pasirinkti pagal savo stilių ir norimą susikurti įvaizdį, priderinti prie veido ir aprangos.

„Liūdnas vasaros faktas, kurį dažnai matau kabinete, kai ateina pacientai, – raudonos akys po lauke praleisto ilgo laiko giedrą dieną. Žinoma, kad vyresnio amžiaus žmonėms ašarų funkcijos prastėja, bet mes turime akių apsaugą nuo UV spindulių rūpintis šiandien ir suprasti, kad mūsų akys nudega saulėje, jas sunku paslėpti ne tik nuo saulės tiesioginių spindulių, bet ir atspindžių nuo įvairių paviršių – paplūdimio smėlio, vandens ir pan. Akis apsaugo nešiojami akiniai nuo saulės, jų drėkinimas aukštesnį sutepimo lygį turinčiais akių lašais“, – rekomenduoja salonų „Optikos pasaulis“ akių priežiūros specialistė.

Beje, apsisaugoti nuo UV spindulių yra sprendimas ir kai nešiojami korekciniai akiniai. Jiems padeda įsigyti akinių klipsai, kurie dedami ant nešiojamų akinių ir apsaugo akis nuo pavojingų UV spindulių, arba galima rinktis net ir skaidrius akinių lęšius su pilnaverte apsauga nuo žalingų UV spindulių.

Į pagalbą – ir akių lašai

Kankinamiems sausų akių sindromo ir kitų problemų, kurios susiję su ilgu žiūrėjimu į monitorius, „Optikos pasaulis“ akių priežiūros specialistė pataria naudoti papildomas, komfortą gerinančias priemones – geros kokybės akių lašus, kurių sudėtyje būtų drėkinimo komponento, pvz., hialurono arba alijošiaus.

„Gali pagelbėti ir geros sudėties maisto papildai akims. Bet verta save kritiškiau įvertinti ir dėl imuniteto: ar spėjame tinkamai pavalgyti, ar mūsų maistas pilnavertis, ar mūsų organizmui pakanka vitaminų ir ar mes apskritai gerai jaučiamės, – akcentuoja daugiau kaip 20 metų veikiančių salonų „Optikos pasaulis“ akių priežiūros specialistė. – O visiems savo klientams sakau – mes turime naikinti diskomforto priežastis, o ne maskuoti pasekmes. Tad, prieš pradedant maisto papildų vartojimą, apsauginių akinių nešiojimą ar akių lašų naudojimą, – būtina pasikonsultuoti su akių priežiūros specialistu ir bendromis jėgomis susigrąžinti akių komfortą, jeigu jis prarastas, arba palaikyti matymo, akių savijautos komfortą, jei jis jus kol kas tenkina.“

Beje, salonų „Optikos pasaulis“ yra siūlomi ne tik akinių rėmeliai, akiniai su pasirinktais korekciniais akinių lęšiais, akiniai nuo saulės, kontaktiniai lęšiai, bet ir klausos aparatai. Tinkamiausi klausos aparatai parenkami užsiregistravus iš anksto, kai specialistas patikrins jūsų klausos aštrumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius