Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Akių vokų operacija gali atjauninti 10 metų, tačiau medikai įspėja – piktnaudžiauti jomis nereikėtų

Estetika ir regėjimo problemos. Tai – dvi pagrindinės priežastys, atvedančios žmones pas gydytojus oftalmologus arba plastikos chirurgus su prašymu pakoreguoti užkritusius akių vokus. Kada tokios operacijos išties neišvengiamos, o kada – nebūtinos?
Pasiruošimas plastinei operacijai
Pasiruošimas plastinei operacijai / 123RF.com nuotr.

Veidas atrodo piktas ir pavargęs

Respublikinės Kauno ligoninės oftalmologė Viktorija Slavinskytė sako, kad į specialistus žmonės dažniausiai kreipiasi tada, kai ima trukdyti estetinis vaizdas arba yra funkciniai sutrikimai.

Pirmuoju atveju užkritę vokai moterims trukdo pasidažyti, nubėga makiažas, o pats žmogaus veidas dėl užkritusių vokų atrodo piktas ir pavargęs.

„Kai kurie kolegos darbe net sako: gal tu gėrei iš vakaro? Patinimas iš tiesų panašus į tokį, koks būna pagirių metu. Tokiu atveju trukdo estetinis vaizdas.

Yra ir kitos priežastys: žmogus negali matyti viršutine dalimi, turi smakrą kelti, nemato dalies vaizdo. Tai funkcinės priežastys. Tokiu atveju šias operacijas kompensuoja Valstybinė ligonių kasa“, – sakė gydytoja.

Dažniau kreipiasi dėl funkcinių sutrikimų

Pasak V.Slavinskytės, į Respublikinę Kauno ligoninę pacientai dažniausiai kreipiasi dėl funkcinių sutrikimų.

„Kada negali buityje darbuotis, negali vairuoti, kai funkciškai trukdo. Jaunesnio amžiaus žmonės dažniau kreipiasi dėl estetinių priežasčių. Bet jei palygintume santykį, dažniau visgi dėl funkcinių sutrikimų“, – kalbėjo gydytoja.

Pagalbos žmonės dažniausiai ieško nuo 35 metų amžiaus: kai atsiranda pasikeitimai veido odoje, tampa sunkesni audiniai, formuojasi raukšlės. Su laiku audiniai smunka žemyn, veikia gravitacijos jėgos. Jei yra labai išvystytas kaktos raumenynas, žemyn pasmunka vokai, antakiai, susidaro odos pertekliniai audiniai ir taip atsiranda funkcinės problemos. Tampa nepatogu nešioti akinius, pajautrėja vokų oda.

Jei nukirtę vokai, tarp raukšlių gali pradėti kauptis riebalai, atsirasti akių uždegimai, alergijos, tampa sunku dirbti kompiuteriu, akys jaučiasi nuolat sudirgintos. Anot medikės, akių vokų problema gali būti net įgimta.

123RF.com nuotr./Veidas
123RF.com nuotr./Veidas

Operacija atliekama taikant vietinę nejautrą

Kalbėdama apie pokytį po operacijos V.Slavinskytė teigė, jog žmogus vizualiai atjaunėti gali net apie 10 metų.

Jei operuojami viršutiniai vokai, operacija trunka iki valandos.

„Buvo keli atvejai, kai asimetrija veide buvo labai didelė, ir pavyko simetriškumą atkurti. Pacientai tikrai labai džiaugiasi“, – sakė gydytoja.

Akių vokų operacija atliekama taikant vietinę nejautrą. Tačiau, pasak pašnekovės, jei yra operuojami apatiniai vokai ar atliekama ir viršutinių, ir apatinių vokų operacija – dažnai žmonės nori bendrinės nejautros.

Jei operuojami viršutiniai vokai, operacija trunka iki valandos. „Aš tai vadinu juvelyro darbu. Reikia gražiai adaptuoti audinius, siūlai yra labai ploni“, – kalbėjo gydytoja.

Jei yra šalinami vidiniai riebaliniai audiniai, gali tekti tvirtinti jungiamąjį audinį, tada operacija užtrunka ilgiau.

Pagalbos ieško ir vyrai

Nors į medikus dėl akių vokų problemų dažniausiai kreipiasi moterys, tačiau pastaruoju metu nevengia užsukti ir vyrai.

„Dabar neprisibijo ir vyrai ateiti. Kartą buvo jaunas vyras, sako, mano draugė pasidarė ir gerokai pajaunėjo. Jis tikino sako, kad ir jam reiktų. Aš jį atkalbinėjau., nes jo situacija buvo kitokia.

Kiekviena operacija neša savas rizikas, todėl jei nėra didelių pakitimų – nereikėtų ir operacijos“, – kalbėjo gydytoja.

Vida Press nuotr./Akis
Vida Press nuotr./Akis

Užkritę akių vokai – ir ligų pasekmės

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Simono Kaupo teigimu, jam taip teko teko atkalbinėti žmones nuo akių vokų operacijos – tada, kai šios operacijos tikrai nėra būtinos.

Į plastikos chirurgą pacientai taip pat kreipiasi dėl dviejų priežasčių – estetinių ir funkcinių sutrikimų.

Kalbant apie grožį, daugiausiai nepatogumų užkritę vokai visgi sukelia moterims.

„Jei, pavyzdžiui, turi ilgesnes ar priaugintas blakstienas, makiažas gali išteplioti patį voką. Tai tik vienas, kosmetinis nepatogumas“, – sakė S.Kaupas.

Kita grupė, pasak gydytojo, pacientai, kuriems užkritusių akių problemos apsunkina regėjimą.

„Vieniems žmonėms odos perteklius susidaro dėl amžiaus pakitimų, oda leidžiasi žemyn dėl gravitacijos, kita grupė pacientų – kuriems akies vokas nusileidęs, tarkime, nuo gimimo. Arba nuo gretutinių ligų, pavyzdžiui, insulto, galvos smegenų naviko. Gali būti kad vokas pilnai vienas atsimerkęs, kitas – ne“, – sakė S.Kaupas.

Ar operuos – sprendžia chirurgas

Vis dėlto kalbėdamas apie galimą piktnaudžiavimą akių vokų operacijomis vardan grožio, S.Kaupas teigė, jog tokių atvejų nepasitaiko labai daug.

„Neskaitant putlinamų lūpų, piktnaudžiavimo estetinėje chirurgijoje kaip ir nėra. Galvojimo, kad vokų plastika pakeis gyvenimą ar padarys gražesniu, – tikrai tokio masinio reiškinio nėra.

Chirurgo sprendimas, jis operuos ar ne. Pacientai turi atitikti reikalavimus, kad nebūtų piktnaudžiavimo, kad nebūtų atlikta operacija, kuri neduos rezultato“, – kalbėjo medikas.

Asmeninio albumo nuotr./Simonas Kaupas
Asmeninio albumo nuotr./Simonas Kaupas

Pokyčiai – ryškūs

Jei yra susiformavęs nemažas odos sluoksnis, pokyčiai po tokios operacijos yra pakankamai kardinalūs ir ryškūs.

„Dažniausiai patys pacientai to iš karto nepastebi, aplinkiniai ne iš karto pastebi, bet akys atsiveria iš tikrųjų, jos pagyvėja, pajaunėja, neatrodo tokios apsunkusios, pavargusios.

Mes juk pacientus fotografuojame prieš ir po. Ir kai sulygini nuotraukas, pokytis gana ryškus“, – kalbėjo S.Kaupas.

Po akių vokų operacijos žmogus į „normalų gyvenimą“ gali sugrįžti maždaug po dviejų savaičių. Siūlai pašalinami praėjus savaitei po operacijos.

„Moterų pranašumas yra makiažas. Po 10–14 dienų, paslėpus makiažu, aplinkiniai nelabai pastebės, kad buvo daryta operacija. Vyrams šiuo klausimu šiek tiek sunkiau, po operacijos gyjantys randeliai kiek labiau pastebimi“, – sakė S.Kaupas.

Estetinė medicina populiarėja

Į klausimą, ar išties moterys nori būti gražios bet kokiomis priemonėmis ir dėl to dažniau praveria plastikos chirurgo kabineto duris, S.Kaupas akcentavo tokių paslaugų didėjantį praeinamumą ir kainas.

„Lietuvoje yra pakankamai nedidelės estetinės medicinos kainos, palyginti su kitomis šalimis. Ir reklamos daugėja, aišku. Estetinė medicina, ypač injekcijos, lazerinės procedūros ypač išpopuliarėjusios“, – kalbėjo S.Kaupas.

Tačiau medikas patarė atsargiai vertinti kosmetologų siūlomas injekcijas. Pasak S.Kaupo, kiekviena procedūra gali turėti komplikacijų, kada tampa būtina mediko pagalba, todėl tokioms procedūros atlikti labai svarbu kreiptis į patyrusį specialistą ir patikimą tokias paslaugas teikiančią įstaigą. „Pasitaiko atvejų, kaip medikams vėliau tenka taisyti nepatyrusių ar netinkamomis sąlygomis dirbančių neaiškių specialistų klaidas“, – kalbėjo S.Kaupas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius