Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aknė – daugiau nei kosmetinė problema

Aknė yra plačiai pasaulyje paplitusi odos liga, kuria dažniausiai serga 12-16 metų amžiaus paaugliai. Spuogai kankina vieną iš penkių jaunuolių. Bėrimais nusėta veido ir kūno oda gali sukelti stresą, taigi kenčiantiems nuo aknės reikalingas ne vien veidrodyje regimo pasireiškimo gydymas, tačiau gali prireikti ir psichologinės pagalbos. Kaip aknė veikia jaunuolio emocinę bei dvasinę gerovę, pasakoja medicinos mokslų daktarė, vaikų ir paauglių bei suaugusiųjų gydytoja psichiatrė, psichoterapeutė Devika Gudienė.
Aknė – daugiau nei kosmetinė problema
Aknė – daugiau nei kosmetinė problema / Partnerio nuotr.

Paauglystė – sudėtingas periodas, kuomet vaikas išgyvena tikrą fizinį ir emocinį perversmą. Aknė – itin dažna jaunų žmonių odos liga – šį ir taip nelengvą gyvenimo laikotarpį padaro dar sunkesniu. Nors daugelis spuogus vertina kaip laikiną kosmetinę problemą, kiekvienas, kovojantis su akne, svajoja apie skaisčią odą be trūkumų, o savęs lyginimas su bendraamžiais ar idealiai retušuotais veidais reklamose daro stiprią įtaką jaunuolio nuotaikai. „Paauglystės laikotarpiu labai svarbus augantis savimi pasitikėjimas. Jauno žmogaus savivertės suvokimui įtaką daro aplinkinių nuomonė, kaip bendraamžiai priima jį, ar vertina ir gerbia. Veido ir kūno odos problemos turi įtakos emocinei jauno žmogaus būsenai, kasdieninei veiklai ir socialiniams santykiams“, – teigia gydytoja psichoterapeutė Devika Gudienė.

Partnerio nuotr./Gydytoja psichoterapeutė Devika Gudienė
Partnerio nuotr./Gydytoja psichoterapeutė Devika Gudienė

Dermatologinės kosmetikos kompanijos BIODERMA atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 15-18 metų jaunuoliai, kenčiantys nuo aknės, rezultatuose pastebėta, jog merginų ir vaikinų reakciją į šią odos ligą skiriasi. Vaikinai jaučia diskomfortą dėl savo odos būklės, tačiau teigia, jog drastiškos neigiamos įtakos jų gyvenimo kokybei ji neturi. Tuo tarpu merginos jautriau reaguoja į savo išvaizdą, labiau jaudinasi dėl aplinkinių nuomonės, emociškai kenčia dėl aknės. Psichoterapeutė pasakoja, jog kenčiantys nuo aknės paaugliai pradeda slėpti savo veidą po ilgais plaukais, jaunos merginos naudoja storą maskuojančios kosmetikos sluoksnį siekdamos paslėpti trūkumus, nors ir supranta, kad tai daro neigiamą poveikį problematiškai odai. Daugelis jaunuolių pradeda vengti eiti į bendraamžių susirinkimo vietas, būrelius, nedrįsta susipažinti su naujais žmonėmis, kadangi gėdijasi savo odos trūkumų. „Paaugliams gali būti sunku užmegzti naujas pažintis, ypač su priešingos lyties asmenimis. Dažniausiai juos vargina baimė, kad dėl aknės jie gali būti atstumti. Gali išsivystyti net socialinė fobija“, – pasakoja medicinos mokslų daktarė.

Sėkmingas aknės gydymas paprastai išsprendžia nepasitikėjimo savimi problemą, tačiau svarbu atminti, jog geriems rezultatams pasiekti būtinas kelių sąlygų išpildymas.

Sėkmingas aknės gydymas paprastai išsprendžia nepasitikėjimo savimi problemą, tačiau svarbu atminti, jog geriems rezultatams pasiekti būtinas kelių sąlygų išpildymas.

Svarbu betarpiškai bendrauti su atžala: pasidomėti, kaip jis jaučiasi, neignoruoti jo probemos, padrąsinti, jeigu reikia – paguosti, patikinti, jog ši odos būklė nėra amžina, o spuogai nepadaro jo prastesniu už draugus. Gydytoja psichiatrė primena, pastebėjus drastiškai pablogėjusią vaiko nuotaiką, pasikalbėti, jeigu reikia – suteikti galimybę gauti profesionalią psichologinę pagalbą, kuri paaugliui padės kovoti su neigiamomis mintimis, nerimu, bei didinti pasitikėjimą savimi. „Jautriems paaugliams gali atsirasti dismorfofobinė aknė – liga, kuomet žmogus serga akne, tačiau supranta savo ligą kaip itin sunkią patologiją, niokojančią jo išvaizdą. Šis sindromas gali būti susijęs ir su kitais sutrikimais, pavyzdžiui, nervine anoreksija, todėl svarbu neigiamus emocinius išgyvenimus laiku pastebėti ir tinkamai gydyti“, – pasakoja psichiatrė Devika Gudienė.


Straipsnis parengtas remiantis kompanijos BIODERMA užsakymu rinkos tyrimų bendrovės RAIT atliktu kokybiniu tyrimu su paaugliais, turinčiais aknę.

Dermatologinės kosmetikos kompanija BIODERMA nuolat kuria naujoves aknės prevencijos srityje. Gilinimasis į odos biologiją, analizuojant jos natūralius procesus, įkvepia BIODERMA kurti dermatologines odos priežiūros priemones, veikiančias visas žinomas spuogų atsiradimo priežastis ir atkuriančias odos biologinę pusiausvyrą.

PATI ODA įkvepia BIODERMA surasti biologinius sprendimus, kad išsaugoti mūsų odos sveikatą ir grožį. ILGAM.

Sužinokite daugiau apie į aknę linkusią odą ir teisingą jos priežiūrą: www.aknespotas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius